MORGANO
Go
|
DORSZ Z WARZYWAMI.
Składniki. 600g filety z dorsza /4 po 150gram/ 250 g śmietany 200g cukini 100g marchewki 100g cebulki ze szczypiorem 50g masła 50g bułki tartej przyprawy : sól, pieprz, curry, sok z 1 cytryny, 1 gałązka estragonu.
Sposób przygotowania. Marchew, cukinię i cebulkę oczyścić i umyć. Marchew i cukinię, pokroić w cienkie paski, a cebule w krążki. Warzywa dusić na roztopionym maśle 5 minut. Następnie wlać śmietanę, zagotować, doprawić solą pieprzem i curry. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić ułożyć na warzywach. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Estragon opłukać, osuszyć i posiekać, wymieszać z bułką tartą i posypać dorsza. Rybę wstawić do piekarnika i piec około 15 minut.
Ogółem 1300g B-T-W /119,5/ - /104,0/ - /68,3/ - /1700 kalorii / 100 gram produktu B-T-W /9,2/ - /8,0/ - /5,3/ - /130 kalorii / 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W /18,4/ - /16,0/ - /10,5/ - /260 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 0,9 : 0,6 B+T/200g=34,4g
|