forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-28, 10:18:14

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
660543 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Majonez z gotowanych żółtek
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Majonez z gotowanych żółtek  (Przeczytany 8171 razy)
sylwiazłodzi
Go


Email
Majonez z gotowanych żółtek
« : 2007-05-14, 08:33:44 »

Wklejam przepis z netu z linkiem.Dużo mozna szukać wyskakuje z google wiele stron wpisując to w wyszukiwarce.

http://kuchnia.kisa.pl/

Składniki:
6 jajek,
6 łyżek oliwy,
2 łyżeczki musztardy,
sok z cytryny lub 2 łyżki octu winnego,
sól,
pieprz,
szczypta cukru.


Sposób przyrządzenia:
        Z ugotowanych na twardo jajek wyjąć żółtka i przetrzeć przez sito. Utrzyj w porcelanowym moździerzu z oliwą, a gdy masa będzie gładka, stale ucierając, dodaj musztardę, sól, pieprz, cukier i sok cytrynowy.
Sallmonellą nie musimy się martwić. a podziekowania należą się mojej mamie bo wczoraj mi coś wspomniała o takim majonezie,ze słyszała. Nie znam BTW. Jak ktoś jest dobrym kucharzem proszę o modyfikację. Pozdrawiam.Sylwia. Dziś spróbuję czy dobry taki majonez.
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Majonez z gotowanych żółtek
« Odpowiedz #1 : 2007-05-16, 18:00:06 »

Przepraszam ,że nie napiszę jak wyszedł majonez ale wydarzyło się kilka rzeczy i nie mogłam. Obiecuję,że w weekend już napiszę.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Majonez z gotowanych żółtek
« Odpowiedz #2 : 2007-05-16, 19:29:41 »

Baza majonezu jest oliwa wkrecona do zoltka/zoltek+przyprawy:ocet, sol, szczypta cukru (nie koniecznie), musztarda.

Podany przez Ciebie przepis to moze sos na zimno?
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Majonez z gotowanych żółtek
« Odpowiedz #3 : 2007-05-16, 22:40:53 »

W sosach też spotkałam podobny przepis ale nie ten.Na stronie Jacka Kuronia jest taki opis

Sos tatarski w domu Kossaków.

Sposób przyrządzania:
Żółtka przecieramy przez sito i ciągle mieszając dodajemy po jednej łyżce oliwy albo dobrego oleju – tyle łyżek oliwy ile jest żółtek -, aż masa będzie jednolita i gładka. Wtedy dodajemy musztardę, sól, pieprz, pozostałe przyprawy, a następnie drobno posiekane korniszony i kapary, które w Polsce są czasem zastępowane młodymi nasionami nasturcji. Wszystkie składniki mieszamy. Według wspominającej ten sos Magdaleny Samozwaniec: „różnica między tym sosem a majonezem polega na użyciu gotowanych żółtek i dodaniu dobrego winnego octu.” (Maja Berezowska, Stefania i Tadeusz Przypkowscy, Magdalena Samozwaniec, Łyżka za cholewą a widelec na stole)

link:http://www.kuron.com.pl/przepisy/art861.html

więc chyba jednak to może być majonez. Jak spróbuję to napiszę.A jeśli miałabym wybierać między salmonellą a sosem to już wolę sos na bazie gotowanych a nie surowych żółtek. Zobaczę.Dzięki Hana.

Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.032 sekund z 19 zapytaniami.