Autor
|
Wtek: Proszę o radę (Przeczytany 164886 razy)
|
innersmile
Go
|
Do: Marishka, Dziękuję za ten artykuł. Bardzo trafny. W pełni się z tym zgadzam, choć to przykra prawda, że tak mogą nami sterować emocje. Lata zajęło mi dochodzenie do pewnych wniosków, które w części się z tym pokrywają. Teraz w moim życiu bardzo wiele się zmieniło, dlatego uważam, że to najlepszy czas na początek pozytywnych zmian. Tym razem na spokojnie. Marta
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
Bruford, przyznam, że nie zbierałam "dowodów" (ksero tego i owego). Wyleczony, szczęśliwy, instrukcja w rękę i ...nastepny proszę. Teraz inaczej będę do tego podchodzić. Mam ciekawą chorobę w leczeniu ( ) - przewlekłe zapalenie nerek, mnóstwo wypisów szpitalnych, mnóstwo dowodów choroby, 13 lat, dializowana od ponad roku, kreatynina 8-12mg%. "Znęcam" się nad nią już 6 tyg., kreatynina teraz 2x 5mg%, chyba będzie efekkt w postaci kreatyniny w normie. Teraz weszłaś na grząski teren. .Uważaj.
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
To dla tego kto nie potrafi przełknąć smalcu ... na czczo Bruford, przyznam, że nie zbierałam "dowodów" (ksero tego i owego). Wyleczony, szczęśliwy, instrukcja w rękę i ...nastepny proszę. To teraz żałuję trochę,że nie spotkaliśmy Pani wcześniej gdyby naczyniak zniknął tylko po Pani diecie to by była dopiero rewelacja a tak to ostrzykiwania i lekarze mogą powiedzieć,że do 7 roku życia może zniknąć reszta naczyniaka sama i tak się dzieje a dlaczego to już się nie wgłebiają w odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
Jeśli ogłosisz wyleczenie jedzeniem pacjentki zdializowanej z powodu PKZN , będziemy mocno rozmawiać o dowodach . Zakładam ,że rozumiesz dlaczego u pacjenta przewlekle dializowanego stwierdzenie kreatyniny 5 mg/dl nie znaczy o żadnym wyleczeniu?
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Rozumiem, że rozumiesz, że jak pacjent ma większość parametrów w normie to jest duża szansa, że w organizmie więcej jest. narządów ok. Czy to standard, ze nie robi się ASO, biopsji, TK nerek u pacjentów chorych na tę chorobę i zakwalifikowanych do przeszczepu (jak ta dziewczynka) ?
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
1.Rozumiem, że rozumiesz, że jak pacjent ma większość parametrów w normie to jest duża szansa, że w organizmie więcej jest. narządów ok.
2Czy to standard, ze nie robi się ASO, biopsji, TK nerek u pacjentów chorych na tę chorobę i zakwalifikowanych do przeszczepu (jak ta dziewczynka) ?
ad1 Rozwiń swoją myśl bo nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi ad2 w niektórych , dość typowych sytuacjach może to być standardem.Jaką chorobę? W jakim stadium?
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Ad 1. Dla pacjenta ważne jest po jakim błędzie ma wzrost ciśnienia, po jakim błędzie ma obrzeki (po jakich pokarmach, z jakiej przyczyny w zakresie diety). Istotne dla niego jest ochronić go przed infekcjami. Oczywiście dietą. Oczywiście interesuje mnie powtarzalna kreatynina 1mg% (i inne parametry w normie) i brak w/w i siusianie w zakresie identycznym/porównywalnym do normy. Moczniki, fosfory, magnezy, potasy, wapnie, RR utrzymujemy - dietą - w normie. Czekam aż "zniszczenia" w kłębuszkach "się naprawią". Dla mnie gojenie się zniszczeń kłębuszkowych to jak "gojenie się rany" w miejscu ...niedostępnym ...obserwacji wzrokowej. I nie mów, że choroby z autoimmunoagresji są niewyleczalne - bo to nieprawda . 2. Określanją to PZN, nie określają stadium (chyba, że kwalifikacja "do przeszczepu" to określa). Stadium "zniszczeń" - rozumiem? DZM zależna jest od diety. O co się dopytać w zakresie "dowodów" na stadium zniszczeń?
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
Ad 1. Dla pacjenta ważne jest po jakim błędzie ma wzrost ciśnienia, po jakim błędzie ma obrzeki (po jakich pokarmach, z jakiej przyczyny w zakresie diety). Istotne dla niego jest ochronić go przed infekcjami. Oczywiście dietą. Oczywiście interesuje mnie powtarzalna kreatynina 1mg% (i inne parametry w normie) i brak w/w i siusianie w zakresie identycznym/porównywalnym do normy. Moczniki, fosfory, magnezy, potasy, wapnie, RR utrzymujemy - dietą - w normie. Czekam aż "zniszczenia" w kłębuszkach "się naprawią". Dla mnie gojenie się zniszczeń kłębuszkowych to jak "gojenie się rany" w miejscu ...niedostępnym ...obserwacji wzrokowej. I nie mów, że choroby z autoimmunoagresji są niewyleczalne - bo to nieprawda . 2. Określanją to PZN, nie określają stadium (chyba, że kwalifikacja "do przeszczepu" to określa). Stadium "zniszczeń" - rozumiem? DZM zależna jest od diety. O co się dopytać w zakresie "dowodów" na stadium zniszczeń? 1.Skąd wiesz , że "zniszczenia się naprawią " , niektóre są nieodwracalne 2.Nie każda choroba nerek jest chorobą z autoagresji 3.Na pewnym etapie zniszczenia nerek dieta ( jakakolwiek) nie ma już znaczenia dla nerek , raczej gospodarka wodna 4.Jest wiele rodzajów PKZN.Byla biopsja? Jest to dziecko leczone na nerki czy już tylko dializowane?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
3.Na pewnym etapie zniszczenia nerek dieta ( jakakolwiek) nie ma już znaczenia dla nerek , raczej gospodarka wodna
A czy na prawidłową gospodarkę wodną nie ma wpływu odżywianie? Pytam z ciekawości,choć nie liczę na odpowiedź Chyba ,że się Toan zlituje nad moim pytaniem
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
1. Jeżeli przyjmę założenie że się nie naprawią to ... nie sprzyja szukaniu rozwiązania. 2. Wiem. 3. Sugerujesz że dieta nie ma znaczenia. Sugerujesz rozwiązanie. Sugeruję coś innego, wychodzę z innego zalożenia. Gospodarka wodna ma znaczenie na każdym etapie. Na tym "bardzo zaawansowanym" ma szczególne znaczenie. Wiem. 4. Przecież Ci napisalam, że nie było . Tylko dializowane. Na nerki nigdy nie było leczone.
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
. 4. Przecież Ci napisalam, że nie było . Tylko dializowane. Na nerki nigdy nie było leczone. No to na podstawie oceny morfologii nerek w USG , ew przepływów w Dd wewnątrznerkowych i innych danych ( np kompletny brak diurezy własnej lub ślad resztkowej) możesz wyciągnąć proste wnioski dot.stanu nefronów i odpow.sobie na pytanie dlaczego nie robili biopsji.Zapewne wiesz ,że zeszkliwiałego nefronu nie odbuduje już nic i żadna dieta nic tu nie zmieni.Jeśli tak jest to kreatynina 1 mg/dl będzie dopiero po TX nerki
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
"Sikanie" u niej jest konsekwencją diety. Da się tym sterować . U niej. DZM - prawidłowa = znormalizowana (=adekwatna do poboru płunów) oznacza dla mnie że jeszcze są czynne jakieś pracujące nefrony. Przy wadze 30kg DZM wynosi od 20-150ml. Przy poborze płynów 500ml (zalecane do 600ml).
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
1."Sikanie" u niej jest konsekwencją diety. Da się tym sterować . U niej.
2.DZM - prawidłowa = znormalizowana (=adekwatna do poboru płunów) oznacza dla mnie że jeszcze są czynne jakieś pracujące nefrony.
3 Przy wadze 30kg DZM wynosi od 20-150ml. Przy poborze płynów 500ml (zalecane do 600ml).
1.Nie rozumiem , w jaki sposób "sikanie" jest konsekwencją diety. 2.Jak diureza jest OK to nikt nie jest dializowany 3.Wyjaśnij bo stosujesz skróty.Mam rozumieć , że oddaje 20-150 ml mocz na dobę ważąc 30 kg? 13-latka? Uściślij te dane.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
......Zapewne wiesz ,że zeszkliwiałego nefronu nie odbuduje już nic i żadna dieta nic tu nie zmieni. .....
Teoretycznie DO jest niezwykle skuteczna i kto wie czy nie odbuduje, nie takie juz choroby wyleczyla. Praktycznie, p ozostale "resztki" nefronow moglyby pod wplywem mozgu(optymalizowanego dieta) , odnoszac sie przychylnie dla DO, "nadrobic" zaleglosci spowodowane przez te "utrupione".
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
[Praktycznie, p ozostale "resztki" nefronow moglyby pod wplywem mozgu(optymalizowanego dieta) , odnoszac sie przychylnie dla DO, "nadrobic" zaleglosci spowodowane przez te "utrupione". A następnie, pod wpływem DO , odrosną ucięte przez pociąg nogi.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
1.??? Nie rozumiem, że nie rozumiesz . Poniżej. 2. Zgadza się. 3.13 latka. Dopuszczalne płyny do 600ml/dobę. Ma teraz zapotrzebowanie na góra 500ml. Oddaje moczu tyle ile napisałam, przy wadze takiej jak napisałam. Na razie nie potrafię zwiekszyć W po których wiecej sika (i wiecej pije) bo chcę utrzymać RR w normie.
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
3.13 latka. Dopuszczalne płyny do 600ml/dobę. Ma teraz zapotrzebowanie na góra 500ml. Oddaje moczu tyle ile napisałam, przy wadze takiej jak napisałam. Na razie nie potrafię zwiekszyć W po których wiecej sika (i wiecej pije) bo chcę utrzymać RR w normie.
No i zaraz dojdziemy do odpowiedzi.A co ma z nerkami w USG?
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Marzec. 2007: Nerki o zatartych obrysach, mniejsze. Prawa w wymiarze pion. 6 cm, lewa 4cm. U mnie w "opiece" oczywiście tylko w zakresie diety od 15.04.2007.
|
|
|
|
|
|
|
|
|