forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-20, 15:36:04

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
659909 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  DOKTOR KWAŚNIEWSKI ODPOWIADA (136)
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: DOKTOR KWAŚNIEWSKI ODPOWIADA (136)  (Przeczytany 4145 razy)
MORGANO
Go


Email
DOKTOR KWAŚNIEWSKI ODPOWIADA (136)
« : 2007-06-02, 00:11:39 »

DOKTOR  JAN  KWAŚNIEWSKI (136)
ODPOWIADA  NA  LISTY CZYTELNIKÓW
KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH
W DZIENNIKU ZACHODNIM

Zebrał i przepisał. Morgano


TO MA GRUBE CIAŁO, MA TEŻ GRUBĄ DUSZĘ, DALEKO MU DO ROZUMU, BLISKA MU JEST GŁUPOTA
PRAWDA  O  OTYŁOŚCI
Wydaje mi się, że zaczynacie robić wodę z mózgu Czytelnikom Waszego czasopisma. Do takiego wniosku doszedłem czytając opublikowaną w „Dzienniku Zachodnim Nr 283 z 5.12.1997r. rozmowę Pani Redaktor Aldony Minorczyk-Cichy z dr Beatą Będzińską. Wobec tego proszę o bezpośrednią i dokładną odpowiedź:
1.   Jaki jest stosunek dr. J. Kwaśniewskiego do metod leczenia otyłości dietą pani dr Będzińskiej.
2.   Jaki jest stosunek dr B. Będzińskiej do metod leczenia otyłości dietą optymalną dr. J. Kwaśniewskiego.
Pytania proszę skierować do wymienionych lekarzy.
Czytając o tak różnych metodach leczenia otyłości dietą w tym samym czasopiśmie, człowiek staje na rozdrożu i zastanawia się kto ma rację.

                                                                      JÓZEF FOŁTYN   Jasienica
     

Obiegowe pojęcia i poglądy na temat otyłości są nieprawdziwe, i dotąd takimi będą, dopóki wśród ludzi będą ludzie z nadwagą i osoby otyłe. Żaden człowiek otyły nie chce być otyłym, ale być nim musi, ponieważ nie wie, jak powinien postępować, żeby być szczupłym. Otyłość jest największym nieszczęściem dla człowieka. Człowiek otyły chorować musi, a czynność jego umysły musi być patologiczną. Wbrew utartym opiniom otyłość jako taka nie jest przyczyną żadnej choroby. Otyłość i określone choroby mają swoją wspólną przyczynę wyższą. Nie jest prawdą, że człowiek za dużo je i dlatego tyje. Każdy zjada tyle, ile potrzebuje. To, że człowiek otyły zjada więcej od innych też ma swoją przyczynę wyższą. Tą przyczyną są określone proporcje między białkiem, tłuszczem a węglowodanami w diecie. W swojej książce piszę o dwóch zasadniczych rodzajach otyłości, Obie powstają z węglowodanów, ale przyczyna dodatkowa w każdej jest inna.

OTYŁOŚĆ „ UBOGICH”
Jest to typ otyłości występujący najczęściej, szczególnie u ludzi biednych. Przyczyną główną tej otyłości jest zbyt niska zawartość białka w diecie w stosunku do węglowodanów. Od chleba z pełnego zboża utyć nie można.
Ale już od chleba z mąki „oczyszczonej” z bardziej wartościowych składników tyje się. Jeżeli do diety opartej na zbożu i ziemniakach dodamy produkty zawierające tylko węglowodany, takie jak cukier, mąka ziemniaczana, miód, soki owocowe, dżemy, daktyle, figi, czy jabłka, na 1 g białka będzie przypadało znacznie więcej węglowodanów, niż spotyka się w trawie, czy w innych produktach pochodzenia roślinnego,  takich jak jarzyny, groch, czy fasola. Do spalania cukru (węglowodanów) organizm potrzebuje dużo białka, dużo pewnych witamin i składników mineralnych. Tych składników nie ma wcale w cukrze, miodzie, mące ziemniaczanej, czy w coca-coli. W tych produktach nie ma białka. Bez białka cukier spalony być nie może. W pełnym zbożu jest tylko tyle białka, witamin i składników mineralnych, że wystarcza ich do spalania tylko tych węglowodanów, które są w zbożu. Praktycznie prawie cały tłuszcz zgromadzony w ciele otyłego, pochodzi z węglowodanów. Ci ludzie chorują na wiele chorób, szczególnie na chorobę zwyrodnieniową stawów, żylaki, miażdżycę, (mimo, że nie jedzą tłuszczów), rozstępy skórne, kamicę wątrobową, nadciśnienie, chorobę wieńcową, niewydolność krążenia i wiele innych chorób. Cechą charakterystyczną w zachowaniu się tych ludzi jest typowa reakcja na stres: po zdenerwowaniu jedzą tyle samo, co przedtem, to znaczy, że stres nie ma u nich wpływu na ilość, czy jakość spożywanych pokarmów. Występują u nich zaburzenia w wytwarzaniu wielu enzymów i hormonów. Wytwarzają np. zbyt dużo hormonu wzrostowego przysadki, czy hormonów kory nadnerczy. A to z kolei, jeśli są w wieku wrastania powoduje nadmierny wzrost, szybsze dojrzewanie, patologiczną budowę ciała (np. zbyt długie nogi i ręce), i stały łojotok połączony z osłabioną odpornością na zakażenia gronkowcem, co jest przyczyną tak częstego u naszej młodzieży trądziku.

OBRONA PRZED CUKREM
Przed cukrem (węglowodanami) organizm człowieka broni się na różne sposoby. Przetwarza węglowodany na tłuszcz i ten odkłada. Spalić tego tłuszczu nie może, ponieważ nie jest przystosowany do spalania tłuszczu.  Przetwarza węglowodany na cholesterol, ponieważ w ten sposób wytwarza tlen, którego mu brakuje zwłaszcza w tkankach najsłabiej ukrwionych, czyli najgorzej zaopatrzonych w energię i w tlen. W tym miejscu uważny Czytelnik powinien pomyśleć - jeżeli cholesterol jest wytwarzany z węglowodanów w tych moich tkankach, w których brakuje tlenu, jeżeli w moich tętnicach jest wytwarzany cholesterol, ponieważ brakuje w nich tlenu, to przecież mógłbym odżywiać się na tyle dobrze, aby tlenu w tętnicach moich nie brakowało, a cholesterol nie był w nich wytwarzany. Nie jest prawdą, że cholesterol z pokarmu, czy występujący we krwi, odkłada się w komórkach ścian tętnic u człowieka. Cholesterolu podawanego w różny sposób, ale znakowanego pierwiastkiem promieniotwórczym, nigdy nie znaleziono w komórkach tętnic człowieka.
Wykazano natomiast, że znakowana glukoza, podawana sama, a jeszcze lepiej z insuliną, była znajdowana w komórkach, ścian tętnic już po godzinie od jej podania, ale nie była to już glukoza, a wytworzony z glukozy cholesterol(!)
Następnym sposobem, w jaki organizm się broni przed spożywanymi węglowodanami jest cukrzyca typu I.
Nikt nie chorował, nie choruje i nie zachoruje na tłuszczycę. Na cukrzycę w samej Polsce choruje ponad milion ludzi. Przyroda jest zawsze logiczna. Nigdy nie łamie własnych praw.

OTYŁOŚĆ „ BOGATYCH”
Ten typ otyłości zawsze występował rzadziej wśród ludzi, ale był najbardziej groźnym w skutkach dla ludzkości. Powoduje on najbardziej patologiczną i najbardziej szkodliwą ludziom czynność umysłów. A ponieważ dotyczy on głównie rządzących, skutki dla narodów bywały zawsze tragiczne.
W „Baśniach tysiąca i jednej nocy” o tym typie otyłości pisano: „ Mędrcy powiadają, że kto ma grube ciało, ma też i grubą duszę, daleko mu do rozumu, a bliską mu jest głupota”. Ten typ otyłości był powszechny wśród magnatów i szlachty polskiej w czasach saskich. Kilka tysięcy lat temu pisarz sumeryjski biadał nad swoim synem, który stał się „duży, otyły i potężny” i z tego powodu czeka go upadek „boś nie zwracał uwagi na to, co godne człowieka” – napisał.
Z tego właśnie powodu upadła cywilizacja Sumerów, której zawdzięczamy więcej, niż jakiejkolwiek innej cywilizacji. Ludzie o najbardziej sprawnych umysłach, czyli autorzy Biblii potrafili nawet bezbłędnie przewidzieć tragiczne skutki, jakie czekają każdy naród, gdy taki typ otyłości pojawi się wśród rządzących. Pisali tak: „Zaistnieć zgłupieli książęta soańscy, mądrych radców faraonów rada zgłupiała. Roztyli, lśnią się, i innych w złościach przewyższają. Więc i najemnicy jego. Są jako cielce utuczone, ale i oni. Uciekną społem, nie ostoją się, o czas porażki przyszedł na nich”.. „ i bezbłędna „przepowiednia” autorów Biblii dla Egiptu: „Pobłądzi Egipt w każdej swojej sprawie, tak jako błądzi pijany”.
Egipt błądzi w każdej swojej sprawie od ponad 2300 lat i nadal jeszcze błądzić musi. Nasz naród, z tych samych powodów, od kilkuset lat błądzi w każdej swojej sprawie, tak jako błądzi pijany.

Uważa się, że dużą rolę w otyłości odgrywają czynniki genetyczne. Ze występują tak zwane hiperlipidemie pierwotne , które są uwarunkowane genetycznie. Głównym czynnikiem, który się dziedziczy, jest kuchnia, jest sposób odżywiania jest własna przemiana materii dostosowana do własnego składu diety. Kuchnię, czyli określony model żywienia, dziedziczy się głownie przez kobiety. To one  najczęściej przyrządzają posiłki domownikom, według wzorca wyniesionego z własnego domu.

Niby jedzą to samo, ale proporcje między białkiem, tłuszczem i węglowodanami w ich diecie będą różniły się bardzo. Ą każde inne proporcje dają inne skutki dla człowieka. Kilkanaście lat temu, w jednym z sanatoriów znalazłem
14,5% kobiet reagujących na stres żarłocznością i tylko 3,8% mężczyzn.
Wszyscy mężczyźni byli otyli, wszystkie kobiety również. Mężczyźni to byli głównie dyrektorzy różnych przedsiębiorstw, prezesi GS, kobiety to sprzedawczynie w sklepach mięsnych, czy bufetowe. W jednej z grup zawodowych, w której przygotowanie do zawodu kosztuje społecznie setki i tysiące razy więcej niż w innych zawodach, ilość otyłych i z nadwagą przekraczała 80%, na stres reagowało żarłocznością aż 90% na miażdżycę zapadali średnio o 10 lat wcześniej niż inni mężczyźni, wysyłano ich na „odchudzanie” w góry, gdzie przy intensywnym wysiłku fizycznym i ograniczonej kalorycznie diecie, przybierali na wadze po 3 tygodniach o
ponad 3kg. Tak było w tej grupie już 27 lat temu.
Ludzie reagujący na stres żarłocznością, tyjący pod wpływem stresu, po przejściu na żywienie optymalne, tracą wagę w różnym tempie. U większości z nich brak jest, lub jest za mało enzymu (maszyny) uwalniającego kwasy tłuszczowe z „zapasów”. U większości spadek wagi jest podobny jak u innych otyłych, u pozostałych bywa wolniejszy. Jest duża grupa ludzi, wśród których otyłość jest mniejsza i występuje rzadziej, którzy pod wpływem stresu powstrzymują się od jedzenia. W czasie stresu chudną. Gdy stres się przedłuża, jedzą mniej niż poprzednio, wybierają inne produkty, na ogół gorsze, po niedługim czasie jedzą już tak jak w czasie stresu, zaczynają chorować na neurastenię. Reagujący na stres powstrzymywaniem się od jedzenia, po przejściu na żywienie optymalne, ubywają na wadze średnio ponad 6kg w okresie miesiąca. Jest wiele metod i sposobów odchudzania, ale otyłych ciągle jest więcej i więcej.
 Co nauka mówi o tych metodach?
1. Każde ilościowe ograniczenie pożywienia znacznie przyspiesza starzenie organizmu, szczególnie naczyń tętniczych.

2. U otyłych leczonych dietą zawierającą 1200-1500 Kcal i obciążonych wysiłkiem, zmętnienie surowicy (przetłuszczenie) wzrastało jeszcze bardziej po leczeniu odchudzającym.

3. Diety niskokaloryczne są nieskuteczne w leczeniu otyłości.

4. Diety niskotłuszczowe powodują wzrost ilości lipidów, depresję i ogólne osłabienie.

5. Leczenie otyłości głodówką jest zupełnie nieskuteczne. Wynik odległy całkowite niepowodzenie.

6. Głodówki powodują zobojętnienie, obniżenie poczucia moralności, obniżenie sprawności intelektualnej, postawy aspołeczne od głodówki daje poprawę otępienia umysłowego.

7. Na podstawie badań izotopowych wykazano, że głodówka, leki moczopędne, przetwory tarczycy powodują ubytek wody i chudej masy ciała z niewielkim, lub żadnym ubytkiem tłuszczu.

Wbrew powszechnemu mniemaniu spadek wagi u otyłych nie jest wcale proporcjonalny do ograniczeń kalorycznych. Wyliczenia, ile to kalorii człowiek traci podczas marszu, biegu, czy pływania, są nieprawdziwe. W zależności od składu diety różna jest sprawność mechaniczna naszych organizmów. Jeden musi stracić przy tym samym wysiłku 1000 Kcal, drugi straci tylko 500. Kalorie nie są równe kaloriom.
Już w 1954r. Autorzy angielscy (Kewik Pawan) wykazali, że spadek wagi u otyłych jest proporcjonalny do niedoboru kalorii w diecie, tylko gdy stosunek głównych składników odżywczych (białko:tłuszcz:węglowodany) pozostaje stały. Przy jednakowej podaży kalorii szybkość utraty wagi jest największa na diecie bogato tłuszczowej. Można jeść więcej kalorii i chudnąć. Można jeść mniej i tyć. Ci sami badacze wykazali, że otyli, których waga rosła na
2000 Kcal zwykłej diety mieszanej. Wszyscy tracili na wadze. Gdy podaż kalorii zwiększono do 2600, ale w diecie bogato tłuszczowej .
W badaniach naukowych udowodniono, że dieta bogato tłuszczowa nie może powodować otyłości, chorób serca i naczyń, powoduje niskie ciśnienie tętnicze krwi, niski poziom cholesterolu, brak zachorowań na miażdżycę i otyłość, bardzo wysoką wydolność fizyczną nieznacznie zmniejszającą się z wiekiem. Uniemożliwia zachorowanie na cukrzycę i otyłość i na choroby stawów.
Joe Girard, autor kilku książek, który udowodnił, ze potrafi najlepiej na świecie sprzedawać siebie, a dzięki temu i samochody, który był przez kilka lat najlepszym sprzedawcą na świecie pisze, jak wielką przeszkodą w każdej pracy jest otyłość. W książce pt. „ Jak skutecznie sprzedawać siebie” napisał:
„ W Oral Roberts University obowiązuje zasada, której każdy student musi przestrzegać. Utrzymuj wagę, albo spadaj. Reguła być może surowa, ale słuszna. Żaden student DRU nie może ważyć więcej niż powinien według swego wzrostu. Każdemu oferuje się możliwość zrzucenia nadwagi, ale jeśli z tej możliwości nie skorzysta, wylatuje z uczelni”. Każdy może uzyskać niską wagę ciała bez ograniczania ilościowego pożywienia i bez odczuwania głodu. Może to obecnie zrobić tanio. Może przy okazji wyleczyć się przyczynowo z wielu chorób, na które choruje. Może znacznie zwiększyć swoje dochody, poprawić wydajność pracy i jakość pracy. Typowa dieta optymalna ma sporo kolagenu, ale w chorobach stawów uzyskuje się lepsze rezultaty, gdy tę ilość się zwiększy. U chorych na gościec przewlekły postępujący, przy żywieniu optymalnym u pacjentów Arkadii uzyskałem w okresie 12 dni obniżenie OB. U wszystkich o średnio 42%. To oznacza, że jeśli chory miał np. w pierwszym dniu OB. 100 po 1 godzinie, to w 12 dniu OB. miał tylko 58.
Duża część otyłych choruje na kamicę wątrobową. Ci otyli po wprowadzeniu żywienia optymalnego, jeżeli kamienie w woreczku są duże, żadnych dolegliwości nie odczuwają. Problemy mogą pojawić się po 3-5 tygodniach, gdy rozpuszczające się kamienie, staną się na tyle małe, że mogą przedostać się do kanału żółciowego, zatkać odpływ żółci i spowodować atak bólów. Nieczęsto to bywa, ale przytrafić się może. Na wiele tysięcy chorych spotkałem takich ludzi 9. U 8 wystarczyły leki rozkurczowe i przeciwbólowe, które ułatwiły wydalenie kamienia do jelit i wyleczenie, tylko u 1 osoby usunięto kamień z przewodu operacyjnie. Trzeba pamiętać o tej możliwości, być na nią przygotowanym, z operacja się nie spieszyć. Podobnie szybko rozpuszczają się kamienie nerkowe. Chorzy zaczynają siusiać piaskiem po 3-4 tygodniach, następnie następuje wyleczenie. Przy żywieniu optymalnym kamicy woreczka żółciowego czy dróg moczowych być nie może. Kamica bywa tylko przy żywieniu złym dla człowieka. W uzupełnieniu poprzedniego odcinka wypada wyjaśnić sprawę hiperlipidemii pierwotnych. Jest ich 5 głównych. Podobno są uwarunkowane genetycznie. Dokładne badania wykazały, że wszystkie typy hiperlipidemii pierwotnych występują wyłącznie u tych ludzi, w których diecie węglowodany występują w wąskim zakresie w przedziale 35-40% w przeliczeniu na wartość kaloryczną. Żadne geny nie zmuszają człowieka, aby jadł dokładnie tyle węglowodanów i chorował na hiperlipidemię pierwotną. W hiperlipidemiach pierwotnych mężczyźni umierają w bardzo młodym wieku, głównie z powodu zawału. Nie przeżywają 45 roku życia. Ale przodkowie tych ludzi żyli znacznie dłużej- od 62 do 81 lat w linii męskiej. Żyli znacznie dłużej, a nie powinni żyć dłużej, gdyby ta wada była przenoszona genetycznie w linii męskiej. Żywienie optymalne leczy przyczynowo hiperlipidemie pierwotne.

                                                                                JAN KWAŚNIEWSKI

Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 17 zapytaniami.