forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 02:26:11

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Co robic z tymi bialkami?
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 20 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Co robic z tymi bialkami?  (Przeczytany 340567 razy)
maf
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #120 : 2007-11-26, 23:18:21 »

, ale mnie nie chciałoby sie oprócz BTW obliczać również aminokwasy Smile Tobie tez nie uda się.
Uda sie obliczac aminokwasy. Gdzies tutaj pod moim biurkiem leza wydrukowane normy spozycia aminokwasow. Oczywiscie trzeba to powiazac z baza produktow, zawartosciami. Wprowadzenie to do "meal'a" to tylko kilka linijek kodu.
Na szczescie nie musimy tego liczyc, nie musimy takze liczyc mikroelementiow i witamin w diecie. Bede sie powtarzal, prawidlowe stosowanie DO wg wytycznych dr Kwasniewskiego zapewnia nam wszystkie niezbedne skladniki.
Pozdr
maf
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #121 : 2007-11-26, 23:25:54 »

MW, nie musisz więcej cytować. To wystarczy.
W zasadzie juz odpowiedziałam na to pytanie wyżej. Ci co potrzebują więcej białka, moga jeść całe jaja. Rozwinięcie wyżej.
Wg mnie źle zrozumiałeś JK w ponizszym cytacie:
Cytuj
Białko z jaj znajdujące się w tak zwanym białku, jest też białkiem wartościowym, szczególnie dla organizmów rosnących. Dla ludzi dostosowanych już do żywienia optymalnego, którzy odnowili i przebudowali już swój organizm, białko z białka jaj powinno być ograniczone. Dopóki człowiek ma nadwagę i jest chory na różne choroby (z wyjątkiem niektórych) może i powinien spożywać całe jajka.
Cały czas chodzi o to samo. Cała ta grupa zjada wiecej białka (ci co sie odchudzają, jedzą więcej białka ze stratą dla tłuszczu).

Cytat ten tylko potwierdza, ze podanie dziecku, czy choremu, całego jajka nie jest szkodzeniem i zasmiecaniem jego organizmu. Oprócz jakości białka, chodzi równiez o proporcje BTW i jego budowę. Lepiej podać całe jajo, mieso i podroby niz uzupełniać proporcje soją.
Gdy juz jemy mniej białka, wtedy jemy juz tylko jajo z najwyzszej półki, czyli jaja, podroby, mięso. To nie oznacza, ze nie dostarczymy sobie troche białka z warzyw, które tez jadamy.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #122 : 2007-11-26, 23:31:34 »

Very Happy tak, maf, masz rację. Mowiąc "nie uda się" miałam na mysli samozaparcie Piotra.
Aminokwasy niech liczą wegetarianie. Im to sie przyda. W końcu nieźle muszą sie napocić, zeby zapewnic sobie niezbedny zestaw aminokwasów.
Zapisane
Piotr
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #123 : 2007-11-27, 12:08:22 »

Aż taki uparty to nie jestem. Też mogę błądzić z powodu nie pełnej wiedzy. Jednak jak miałbym wybór co dać dziecku, to długo bym się nie zastanawiał. Dałbym tylko żółtka, a białka teściowej.
Co do tych aminokwasów, to mam prośbę do Mafa, aby sprawdził w swoich źródłach, jak one występują w jajku z podziałem na żółtko i białko. W szczególności czy w białku jaja znajdują się niezbędne aminokwasy, które muszą być pobierane z jedzenia , ponieważ organizm nie jest w stanie ich wytworzyć z dostarczonych mu surowców.  Do nich należą:
- walina
- izyna
- treonina
- leucyna
- izoleucyna
- tryptofan
- fenyloalanina
- metionina
Jeżeli, którego z nich zabraknie, to samym białkiem nie da się odżywiać. Do tej pory byłem w przekonaniu, że tak jest, ale mogę być w błędzie. Żadna roślina nie zawiera wymienionych aminokwasów jednocześnie.
Zapisane
Krystyna
Jr. Member
**
wiadomoci: 652


Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #124 : 2007-11-27, 16:01:20 »

 Zawartość aminokwasów w białku jaja w 100 g
tryptofan      0,16 g
treonina       0,47 g
izoleucyna     0,64 g
leucyna        0,92 g
lizyna           0,65 g
metionina     0,41 g
fenyloalanina 0,66 g
walina          0,79 gż
Zródło tabele wartości odżywczych dr Dietman
       
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #125 : 2007-11-27, 16:11:45 »

Krysia, jeśli podałas zawartośc całego jaja, to nie usatysfakcjonuje Piotra. On chce wiedzieć, jak wykorzystać same "białka" (bez żółtek) z jaja w połączeniu z innymi produktami i zrobic sobie komplet aminokwasów, albo czy warto je w ogóle jeść, jeśli nie maja kompletu aminokwasów.
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #126 : 2007-11-27, 18:34:59 »

W białku nie ma nic oprócz białka.
W 100 gramach białka jest tylko 10 gram białka i nic więcej.
Białka to jest otoczka dla żółtka.
Surowe białko jest wręcz szkodliwe.
Mając takie informacje każdy postąpi tak jak uważa za słuszne.
Z białka się nie umiera. Ale jest dodatkowym balastem.
Nie interesują mnie dalsze naukowe odkrycia na ten temat
dla celów praktycznych nie jest mi to potrzebne.
Zapisane
Krystyna
Jr. Member
**
wiadomoci: 652


Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #127 : 2007-11-27, 19:38:28 »

 Skład aminokwasów dotyczy zawartości w białku {białej otoczce} jaja kurzego.Przepraszam za nieporozumienie. Pozdrawiam
                                                 Krystyna
Zapisane
Piotr
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #128 : 2007-11-27, 19:56:03 »

Poddaję się, nie mam już argumentów za odrzuceniem białek z jajka. Z tego wniosek, że jedząc same białka też można żyć. Jest to pełnowartościowe białko, ale tak jak pisze Morgano, tylko samo białko, bez dodatków. Ale jak w białkach jest tylko 10% białka, to wynika z tego, że 90% jest to woda. A może jest jeszcze coś?

Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #129 : 2007-11-27, 20:17:14 »

Dawno, dawno temu w odległej odpowiedzi, w tym wątku, na tym Forum pisałem, że białko jaja (to białe po ugotowaniu na twardo Wink) - to źródło wody dla zarodka i składa się głównie z bezwartościowej albuminy. O wartości biologicznej białka nie decyduje SKŁAD AMINOKWASOWY porównywany do wzorca - jak się zdaje niektórym, a towarzyszące białku "ciała czynne" (fosfor organiczny, mikroelementy, hormony i.t.p.).
Dlatego białko szpiku, żółtka... (w/g wykazu "produkty jadalne") mają najwyższą wartość biologiczną, choć w/g "wzorca aminokwasowego" są gorsze od białka soi.  Laughing - są też tacy, co w to wierzą, bo "naukowcy"...

PS
ovoalbumina i inne albuminy (z wyjątkiem wyciągowej) są mizernej wartości biologicznej i już!.
Pewien słynny biochemik też nie widział różnicy między kolagenem (wysoka wartość biologiczna) i żelatyną (niska wartość biologiczna), bo mają "identyczny skład aminokwasowy" Wink. Bo jak się można przekonać osobiście - aminokwas nie jest równy aminokwasowi, bo dużo zależy od towarzystwa...

No oczywiście można twierdzić, że się mylę i jeść te białka z białka Wink, ale warto ryzykować utratą zdrowia?.
Zapisane
MW
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #130 : 2007-11-27, 20:34:13 »

Dzięki Ewo za wszystkie Twoje wyjaśnienia.

Dziecko potrzebuje wiecej białka, ale nie musi go dostawać w postaci tylko skondensowanego i jedynego białka w postaci żółtek. Wtedy objętościowo jadłoby równiez mniej. Zauważ, że Jan Kwaśniewski mówi, że jeśli jesz najlepsze białko, zaplanuj go w mniejszej ilości, a żołądek trzeba czymś wypełnić.

Nie wydaje mi się, że JK mówi, że żołądek trzeba czymś wypełnić. A gdyby tak mówił byłoby to sprzeczne z tym (jest to coś przeciwnego):

Dieta Optymalna
Część 1
Wywiad-rzeka z dr. Janem Kwaśniewskim
Dzieje grzechu (pierworodnego)
str. 44
„Pliniusz zauważył już dawno, że korzystnym jest zmniejszać to, co by w jakikolwiek sposób żołądek obciążało”.

Być może pomyliło Ci się Ewo z którąś z wypowiedzi lekarki, która wymieniała przykłady „zapchaj brzucha”. Czy na pewno JK mówił że „żołądek trzeba czymś wypełnić”? – a jak tak to pamiętasz gdzie?
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #131 : 2007-11-27, 20:43:06 »

Pozwól MW,
że Ci wyjaśnię: odpowiedź Ewy należy tak interpretować: podobno słowa JK:" jeśli jesz najlepsze białko, zaplanuj go w mniejszej ilości" i to koniec słów JK i dalej już słowa Ewy (nie JK!): "a żołądek trzeba czymś wypełnić."
Bynajmniej ja tak zrozumiałem Very Happy
Zapisane
MW
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #132 : 2007-11-27, 20:46:18 »

W zasadzie juz odpowiedziałam na to pytanie wyżej. Ci co potrzebują więcej białka, moga jeść całe jaja. Rozwinięcie wyżej.

Dzięki Ewo, ale to była odpowiedź nie na temat. Bo tak brzmiało moje pytanie:

No bo niby dlaczego jeśli ktoś powinien jeść więcej białka  „może” („może i powinien”) jeść białka gorsze? Czy nie byłoby lepiej jakby też jadł same najwartościowsze?

Przecież jedząc białka wartościowsze zjadłby ich mniej, a JK wielokrotnie mówił, że białka należy jeść „możliwie mało”.
Zapisane
MW
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #133 : 2007-11-27, 20:48:54 »

Dzięki Toan za wyjaśnienie.
Zapisane
MW
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #134 : 2007-11-27, 20:51:39 »

No można to różnie rozumieć. Najlepiej jak Ewa się wypowie o co Jej chodziło. Cool
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #135 : 2007-11-27, 20:55:06 »

"Cudzysłów" rozwiałby wątpliwości.
Zapisane
MW
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #136 : 2007-11-27, 21:04:13 »

Pozwól MW,
że Ci wyjaśnię: odpowiedź Ewy należy tak interpretować: podobno słowa JK:" jeśli jesz najlepsze białko, zaplanuj go w mniejszej ilości" i to koniec słów JK i dalej już słowa Ewy (nie JK!): "a żołądek trzeba czymś wypełnić."
Bynajmniej ja tak zrozumiałem Very Happy

No, ale jak jest tak jak zrozumiał Toan, to Ty Ewo podajesz sprzeczne informacje z tymi co JK.

Cudzysłów rzeczywiście rozwiałby wątpliwości. Tylko wtedy trzeba uważać, żeby się nie pomylić.

Ale można też bez cudzysłowu i wtedy wystarczy oddać sens. Tylko dobrze jest wtedy jasno budować zdania.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #137 : 2007-11-27, 21:10:59 »

Niestety (na szczęście) słowo pisane jest zawsze nieprecyzyjne!. Inaczej prwanicy poszliby z torbami  Confused
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #138 : 2007-11-27, 21:20:23 »

Ciekawostka na marginesie: o uczuciu głodu i sytości decydują zmiany potencjału w cytozolu, a nie wypełnienie żołądka, ale utarło się przekonanie, że... , choć można być sytym i z pustym żołądkiem - tak jest najkorzystniej! A może jednak faktycznie - wszystko - to tylko fale elektromagnetyczne? - już sam nie wiem  Shocked
Zapisane
Krystyna77
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #139 : 2007-11-27, 21:49:27 »

A co to jest ten cytozol? Shocked jeśli można zapytać?
Zapisane
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 20 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.194 sekund z 19 zapytaniami.