fewa
Go
|
Witam
Ja piekę tak jak chlebek optymalny tylko bez masła,następnie kroję na kostkę,suszę latem na słońcu zimą w piekarniku bo inaczej może spleśnieć. Mielę w maszynce do mięsa najlepiej ręcznej.I tak robię bułkę tartą do panierowania kotletów np.z karczku,ryby-dobrze wchłania tłuszcz.
|
|
|
|
|
|
|
laufadam
Go
|
Białkami z jajek rozcieńczonymi wodą najlepiej "podlewać" jest rośliny ogrodowe - np: brzoskwinie, śliwy, truskawki, porzeczki, agrest, maliny oraz inne drzewa i krzewy. Jeśli się zbierze i zamrozi owoce z takich roślin, w okresie zimowo-wczesnowiosennym, stanowić będą one cenne źródło nie tylko vit. C.
Sprawdzalem , ale chyba nie dziala- nie widac efektu
|
|
|
|
|
|
|
wikta
Go
|
a jakby z białek zrobic" Ptasie mleczko?".dopiero sledzę diete optymalną więc jestem jeszcze zielona w wielu sprawach.Ale jakby ktoś mógł przeliczyc ten przepis(ja jeszcze nie umiem)podam składniki:5białek,1/3cukru pudru,2 cukry waniliowe(małe)0,5lsmietany kremówki 30%, 7-8łyżeczek żelatyny.Fakt że na koniec polewa się to czekoladą.ale zawsze tą czekoladę można czymś tam zastąpić,(ALE CZYM) :?javascript:void(0); Confused
|
|
|
|
|
|
|
wikta
Go
|
NIE NAPISAŁAM ŻE TEN CUKIER TO 1/3SZKLANKI.
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Teoretycznie przystosowalam przepis na "ptasie mleczko" dla optymalnych. Ale trzeba sprawdzic w praktyce.
Skladniki: 220g--bialka 30g--cukru pudru (okolo 2 lyzki) 500g--smietanka 30% 16g--zelatyna (okolo 3 lyzeczki) W 100g B--6,3 T--19,6 W--6,2 Prosze odwaznych o wyprobowanie . Smacznego---Hana--
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Przed kilkoma miesiacami znalazlam odbiorce bialek. Pewna pani byla zbulwersowana kiedy dowiedziala sie, ze ja jem tylko zoltka a bialka wyrzucam. Zaproponowala, ze ona moze te bialka odbierac. Dowiedzialam sie, ze ma trojke dzieci w wieku szkolnym,a tymi bialkami "rozciencza"jajecznice,dodaje do makaronow, klusek i do pieczenia. Czy ja nieswiadomie nie robie tej rodzinie krzywdy? Tych bialek jest okolo 2 litry tygodniowo. Jezeli nam optymalnym bialko potrafi zrobic spustoszenie w organizmie--to jak reaguje na nadmiar bialka nieoptymalny? --Hana--
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Tych bialek jest okolo 2 litry tygodniowo. Jezeli nam optymalnym bialko potrafi zrobic spustoszenie w organizmie--to jak reaguje na nadmiar bialka nieoptymalny? --Hana--
A możesz z grubsza określić zapotrzebowanie na białko u człowieka na diecie"normalnej" ??
|
|
|
|
|
|
|
wojteks
Go
|
No ja mogę podać, że z grubsza WHO zaleca średnio 1g białka na 1kg należnej masy ciała, ale przecież Dr JK ostatnio nawet coś mówił o poziomie azotu polipeptydowego we krwi - jako precyzyjnego wskaźnika pozwalającego indywidualnie ustalić dobowe zapotrzebowanie na białko u każdej zainteresowanej osoby.
|
|
|
|
|
|
|
Flawia
Go
|
morgano mnie zmobilizował do niezjadania wszystkiego białka po jajku i dziś zrobiłam z bialek pożyteczną rzecz: zgromadzone białka z olejem roslinnym scięłam na patelni, dodałam ... kości wyjęte z ugotowanego rosołu, wymieszałam i zawiozę to dla psów na stajni! ciekawe co one na to http://images25.fotosik.pl/3/4e01f5448b83dde5.jpg
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Słusznie Flawia Nie po to odrzucamy białka z jajek, zeby je potem zjadać. Natomiast mozna z nich robic pyszne ciasto dla nieoptymalnych, np. murzynek Mozna też ubic na pianę i czyścić np. meble skórzane.
|
|
|
|
|
|
|
Flawia
Go
|
macie sumienie karmić nieoptymalnych szkodliwymi rzeczami? pianą z bialek czyści sie zamsz? i nie spłukuje?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
macie sumienie karmić nieoptymalnych szkodliwymi rzeczami?
Interesujące spostrzeżenie! jak mozna komuś coś podawać ,samemu nie jedząc świadomie odrzucając!? Wstyd!
|
|
|
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Białka jajek są po prostu bezwartościowe. W 100 gramach białka jest tylko 100 gram białka nic więcej nie ma żadnych witamin. Tak jak podaję w którymś poście mama. Surowe białko jest nawet szkodliwe z powodu zawartej Awidyny. Ciągle czytam tylko o bezach nie wiem jak można zrobić bezy bez cukru. Faktem jest że przykro jest wyrzucać jedzenie czyli białka nawet wówczas jeżeli my go nie zjadamy sam osobiście wydaję białko z jajek gotowanych na twardo lub surowe w płynie. Są osoby biedne które mają możliwość dostarczy c choć trochę białka do swojego organizmu oczywiście bez witamin. Najlepsze jak wiadomo są żółtka jaj przypominam, że w 5-ciu żółtkach zawarte są wszelkie mikro i makroelementy jakie człowiek potrzebuje na dzień oprócz witaminy "C". 100 gram żółtek zawiera 31 gram tłuszczu oraz 16 gram najlepszego białka. Ciągle jeszcze ten temat jajek się pojawia a już najwięcej w sezonie okresie świąt Wielkiej Nocy. Odbiorcom jajek zawsze podpowiadam jak mogą te białka wykorzystać. Białka jaj gotowanych pokroić w kostkę dodać pokrojoną w kostkę ogórek cebulkę trochę kiełbasy Mortadeli i trochę majonezu. Płynne białko wlewamy na zakwaszoną wodę czyli do gotującej się wody dodajemy trochę octu nastepnie wlewamy białka po scięściu się ich kroimy i postępujemy tak samo jak wyżej białkami gotowanymi. Decyzja białkowa niestety zależy tylko i wyłącznie od WAS.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Flawia, nie zamsz, tylko skórę. Poszukam jeszcze innego wykorzystania bialek. Flawia, nie karmię nieoptymalnych szkodliwymi rzeczami, tylko tym, co oni sami jedzą, a czego ja nie jem. Gdybym ich częstowała potrawami wg mnie zdrowymi, wtedy by uważali, że ich karmię szkodliwymi Jak widzisz wilk syty i owca cała. A mam też znajomych, co jedzą tylko białka z jajek.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Flawia, poszukaj na forum. Niektórzy optymalni wsuwają białka. Znajdziesz na tym forum przepisy na chlebki bialkowe na przerózne sposoby
|
|
|
|
|
|
|
Piotr
Go
|
Białka zlewam do butelek po wodzie, a gdy ich się już nazbiera, to rozcieńczam w wodzie i podlewam rośliny. Rosną jak opętane. Znakomity nawóz. Nie warto z nich nic robić, bo białek należy jeść jak najmniej. Jak jemy żółtka, to nic nam więcej nie potrzeba. Nie daję ich też psu, bo dostaje lepsze jedzenie.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Piotr! Świetny sposów wykorzystania białek!
|
|
|
|
|
|
|
Flawia
Go
|
te stajenne psy to na przebialczone nie wyglądają, przeciwnie, to chyba jakieś charty, takie chude, jedzą tylko resztki ze stołow koniarzy chyba... a ja chyba sie nie doczekam na ksiazke kucharską Kwaśniewskiego, nawet nie pamiętam gdzie zamawialam żeby zadzwonić... ;-/ Elmo, czytasz tego Grzesiuka? a czasem gdzieś radzono żeby jeść (ludzie lub zwierzaki) zmielone skorupki jaj? na skorupki też macie jakieś sposoby?
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
bialko rozcienczalam i rzeczywiscie podlewalam kwiaty,zbieralam duze ilosci i to b.cuchnelo wiedz bialka wylewam do zlewu i ciagle sie zapycha skorupki mielilam i wyrzucalam na dzialke ale na miejscch posypanych nie chcialo nic rosnac,moze skorupki powine wyladowac na komposcie???
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Elmo, czytasz tego Grzesiuka?
Dziś skończę "Białą Masajkę" ,więc przypuszczam,że jutro,najdalej pojutrze zacznę tego Grzesiuka
|
|
|
|
|
|
|
|