Autor
|
Wtek: Co robic z tymi bialkami? (Przeczytany 340972 razy)
|
toan
Go
|
Zejście śmiertelne. Oczywiście w skrajnych przypadkach
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
"Tkanka mózgowa nie gromadzi zapasów związków energetycznych, dlatego musi być w nie bezustannie zaopatrywana". A jaka tkanka gromadzi związki energetyczne , skoro u dorosłego jest zaledwie 50g ATP? (dla przypomnienia to tylko 1/10mola!!! wystarczająca na 100 metrowy beztlenowy sprint!).
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
I tu potwierdziles moje przypuszczenia---serdeczna przyjaciolka tak przeholowala.
|
|
|
|
|
|
|
MW
Go
|
MW, przez twoje "baczność spocznij" pytania odpowiedzi, nie mogę sie przedrzeć do tego, co mnie interesuje ))). A im bardziej numerujesz i porządkujesz, tym bardziej nie chce mi się czytać. )))) Nie wiem, jak inni. Masz rację Ewa, że znowu się burdel zrobił . Ale to właśnie dlatego, że użytkownicy NIESTOSOWALI się do mojego "baczność spocznij" .
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Ewa!, ale to wszystko pisze w biochemii. Tylko wniosków nie ma komu wyciągnąć, a jeśli to są błędne!!!. I wszędzie to "120 g glukozy dla mózgu" Kto to UDOWODNIŁ? i gdzie jest to opisane Czemu wszyscy powtarzają tę bzdurę? Toan, ale ja nie rozumiem chińskich znaczków w biochemii. POszam na łatwiznę. Zaufałam wiedzy z ŻO i juz tylko dopytuję się o niejasne dla mnie detale. Ale co byś nie odpowiedział na moje pytania i tak wiem, ze wszystko zamyka się w wartościowych proporcjach BTW i tego sie trzymam. A moje pytania swoją drogą To tyle ode mnie. Pytanie dręczyło innych, więc masz pewnie wszystkich z głowy )))
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
MW, myslę, że gdybyś podawał mniej zagadnień za jednym zamachem, chętniej na nie by odpowiadano. To moja rada
|
|
|
|
|
|
|
MW
Go
|
Z białka białka jaja najwartościowsze jest białko chalazy, bogate w siarkę! i nie tylko, ale przeważnie większość ludzi chalazy wywala z białkiem białka i to jest błąd!. Toan, mówisz, że to ciągnące sie obrzydlistwo warto zjeść? Ewo, Toan chyba żartował. Przynajmniej tak mi się wydaje.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Nie zartuj, MW. Ja uważam, że mówił jak najbardziej poważnie.
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
"Tkanka mózgowa nie gromadzi zapasów związków energetycznych, dlatego musi być w nie bezustannie zaopatrywana". A jaka tkanka gromadzi związki energetyczne , skoro u dorosłego jest zaledwie 50g ATP? (dla przypomnienia to tylko 1/10mola!!! wystarczająca na 100 metrowy beztlenowy sprint!). A serce--pracuje bez "urlopu"?
|
|
|
|
|
|
|
MW
Go
|
Rosnący ma średnio większe zapotrzebowanie na białko (jeśli nic nie trenuje), a otyły po przejściu na DO zmienia profil metaboliczny z syntezy i odkładania tłuszczu, na uruchamianie zapasów tłuszczu i ich spalanie. Zmiana metabolizmu wymaga większej ilości białka, a i więcej albumin pokarmowych zapobiega produkcji ciał ketonowych, jeśli ktoś nie dojada węglowodanów, bo albuminy w razie potrzeby wątroba łatwo zamieni na glukozę. U otyłych bezpieczniej się "przebiałczyć" niż "przecukrzyć". To taki wentyl bezpieczeństwa (jedzenie całych jajek), aby rosnące było dobiałczone, a otyłe niezaketonowane . A zdrowy powinien wcinać tylko żółtka z "glutami" (chalazami) lub bez w/g uznania. Dzięki Toan. Wreszcie jakieś sensowniejsze wyjaśnienie. Choć do dońca nie rozumiem jeszcze. Ale wcześniej czułem się być traktowany jak ktoś kto nie rozumie co czyta . A z książek JK naprawdę ciężko jest coś takiego wywnioskować. Bo biochemikiem nie jestem .
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
No i dochodzimy do "sercowej komedii" . "Spalenie" beztlenowe gramocząsteczki glukozy (180g), czyli zamiana pirorgonianu w mleczan daje zaledwie dwa mole ATP, czyli około 1 kg (słownie - jeden kilogram) ATP!!!. To ilość energii pozwalająca pokonać tylko dwa km biegiem lub cztery km na rowerze. Czujecie "blusa"?. Jaką "wodę z mózgu" się robi "Kowalskim" . A ja sobie czytam na innych forach takie bzdety i milczę, bo co tu się odzywać A na to wszystko, aby było śmieszniej, nakładają się wysiłkowe przepływy krwi w poszczególnych narządach!. To daje dopiero do myślenia
|
|
|
|
|
|
|
MW
Go
|
MW, myslę, że gdybyś podawał mniej zagadnień za jednym zamachem, chętniej na nie by odpowiadano. To moja rada Masz rację Ewo . Układałem takie długie posty, a i tak mam tylko jedną gwiazdkę z powodu mniejszej ich liczby . To niesprawiedliwe bo literek było dużo .
|
|
|
|
|
|
|
MW
Go
|
Nie zartuj, MW. Ja uważam, że mówił jak najbardziej poważnie.
Nie żartowałem. A teraz to już poważnie nie wiem .
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
No i dochodzimy do "sercowej komedii" . "Spalenie" beztlenowe gramocząsteczki glukozy (180g), czyli zamiana pirorgonianu w mleczan daje zaledwie dwa mole ATP, czyli około 1 kg (słownie - jeden kilogram) ATP!!!. To ilość energii pozwalająca pokonać tylko dwa km biegiem lub cztery km na rowerze. Czujecie "blusa"?. Jaką "wodę z mózgu" się robi "Kowalskim" . A ja sobie czytam na innych forach takie bzdety i milczę, bo co tu się odzywać A na to wszystko, aby było śmieszniej, nakładają się wysiłkowe przepływy krwi w poszczególnych narządach!. To daje dopiero do myślenia Szczegolnie w sklepie miesnym--kiedy chce sie kupic lopatke /z prawej czy lewej polowy/.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Przypominam, że główna produkcja ATP następuje w wyniku utlenienia NADH i FADH2 a te związki powstają w betaoksyacji i w cyklu cytrynowym.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
No i jeszcze dodam, że w/g Stryera na bieg maratoński potrzeba 150 moli ATP, a więc z prostego wyliczenia wynika, że należy zamienić 13,5 kg glukozy w kwas mlekowy, aby uzyskać 75 kg ATP niezbędnego do przebiegnięcia maratonu. I co Wy na to?. Że się pomyliłem?. . Niech będzie - pomyliłem się, bo różni autorzy podają różne wartości zużycia ATPmol/km Już w przemianie podstawowej jedni twierdzą, że powstaje 0,5kg/nmc/dobę, a drudzy, że 1kg ATP.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
A serce--pracuje bez "urlopu"?
Hana, serce pracuje bez urlopu i nie jedzie na glukozie, której potrzebuje tylko odrobinkę.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
W energetyce serca pewną wspomagającą rolę odgrywa mostek jabłczanowo-asparaginianowy ("obejście-skrócenie" cyklu cytrynowego), wytwarzający NADH, ale tylko w warunkach tlenowych. Serce chodzi głównie na wątrobowym ATP - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=142 i tylko przy takim założeniu da się zbilansować pracę jaką wykonuje.
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
A serce--pracuje bez "urlopu"?
Hana, serce pracuje bez urlopu i nie jedzie na glukozie, której potrzebuje tylko odrobinkę.Nasze szczescie Ewa, a Ty jezdzisz juz po jajeczka?
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
A może jednak faktycznie - wszystko - to tylko fale elektromagnetyczne? - już sam nie wiem Wszystko to fale elekrtomagnetyczne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|