forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 02:05:14

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Co robic z tymi bialkami?
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 ... 20 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Co robic z tymi bialkami?  (Przeczytany 340555 razy)
Ewa
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #240 : 2007-12-25, 14:12:03 »

Poza tym zapotrzebowanie Optymalnych na witaminy i inne składniki rózni się od podawanego w tabelach.
Na przykład, jeżeli jesz tłuszcze roślinne, w wyniku czego powstają w organizmie utleniacze, musisz zjeść wiecej wit. E. Ponieważ przeciętnemu człowiekowi wpaja się, że powinien jeść tłuszcze roślinne, potem zaleca sie mu duzo więcej wit. E. (najlepiej w suplementach) Podobnie jest z innymi witaminami. Gdyby te zawiłości dotyczyły tylko tłuszczu roslinnegfo i wit. E, sprawa byłaby prosta. Ale jest o wiele bardziej skomplikowanie, więc lepiej samemu nie komplikować życia. Wielu ma kłopotyu z liczeniem BTW, a co by było, gdyby zaczął pisać reakcje chemiczne planując posiłki Wink))))

Cytuj
A tu fragment Jana Kwaśniewskiego z Żywienia Optymalnego:
W organizmie człowieka tłuszcze roślinne są utleniane, to znaczy w miejsce wiązań podwójnych wchodzi tlen, czego skutkiem jest powstawanie tlenków, nadtlenków, ponadtlenków, czyli wytwarzanie w organizmie wody utlenionej, która aktywnym tlenem zabija wszystko, co żyje. Może to powodować w różnych tkankach uszkodzenia i stany zapalne. Czynnikiem chroniącym przed tym jest głównie witamina E, ale trzeba zjadać jej bardzo dużo na dobę tyle, ile jest jej w 6 żółtkach lub w 15 dag masła.
  Kolo sie zamyka. Zwiekszasz tłuszcze roslinne, musisz dostarczać sobie dodatkowej wit. E. Ale może nie zbyt często w tłuszczach roślinnych? Troszkę oliwy z oliwek lub awokado mozna zjeść, ale nie przeceniac ich wartości.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #241 : 2007-12-25, 20:05:59 »

Cytuj
Czy jeśli zjemy więcej żółtek to nie zaszkodzi nadmiar mikro i makroelementów?

zawsze zaszkodzi ,ale nadmiar bialka,
tylko na poczatku przejscia na diete optymalna i w niektorych chorobach pozadana jest wieksza ilosc bialka, Smile
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #242 : 2007-12-25, 20:23:30 »

Nie jest to takie proste, dla sportowców może okazać się za mało.
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #243 : 2007-12-25, 22:22:21 »

[quote author=MW linkzs nie zaszkodzi nadmiar mikro i makroelementów?

Pamiętam, że JK też pisał, że w żółtkach są bardzo dobre tłuszcze (nie tylko białka).
Cytuj
Witam
Nie wiem o jakiej reszcie bialek mowisz. Czy to znaczy, ze oprocz zoltek zjemy cos  jeszcze? Miesko? pestki dyni czy slonecznika? Kilka orzechow? Ser?
Kazdy taki produkt zawiera inny skladnik "max". Tylko ze zroznicowanego zestawu takich produktow mozna uzyskac optymalny (wg norm) /nie mylic z dieta optymalna/ zestaw mikro i makroelementow. To dlatego JK dal nam liste produktow zalecanych. Gdyby bylo inaczej ta lista zawieralaby :
1. 6 zoltek dziennie
2. koniec listy.
Nie mozna rozumiec DO w ten sposob:
Kostka smalcu + kasza
Bulka posmarowana/przelozona kostka masla popic smietana
5 zoltek na smalcu + jakis wegiel
------------------
Moim zdaniem, lepiej pokombinowac w kuchni, gotujac zgodnie z zasadami DO, urozmaicajac posilki, niz zajmowac sie tym jaki jeszcze produkt mozna wyeliminowac z DO, zeby nic nie bylo do roboty. Walnoc z rana 2 zoltka, na kolacje 3 i spoko. Niestety nie kazdy lubi zoltka (surowe lub gotowane)
Gdyby to byl prawidlowy kierunek doszlibysmy do absurdu. Na przykladzie zoltka, 100g zoltka zawiera 54,5g wody/to jakby 50% wagi/. Metoda domowa doszlibysmy wspolnie na forum do metody sproszkowania zoltka /oczywiscie sproszkowane zoltka mozna kupic, ale sa pewnie be, bo robione przemyslowo/. 5 zoltek to 100g, wysuszone /eliminujac wode/ to 50g proszku. Tylko 50 g proszku dziennie? Shocked Ci bez odruchow wymiotnych lykneli by rano 2 lyzeczki, wieczorem 3 i gotowe. Ale przeciez mozna ten proszek rozpuscic w szklance wody mineralnej.  Woda z zoltym proszkiem.  Da sie wypic bez problemu.To po co osuszac i potem rozpuszczac w wodzie? Moze lepiej sprasowac w pastylke? Dodac wit C, bo tylko tej wit brakuje w zoltku? I mamy PASTYLKE OPTYMALNĄ.
Koniec absurdu.
Ide zjesc kawalek karpia smazonego.
Zawartość w 100g B 16,31 T 6,67 W 9,05 .
Wskaźnik BTW 1:0,40:0,55
Pozdr
maf
Zapisane
MW
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #244 : 2007-12-26, 21:06:14 »

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Nawet te nie na moje pytania Wink.

Zdaje mi się, że JK też pisał coś podobnego, ale nie mam w tej chwili pod ręką.
Dzisiaj chwilkę poszperałem w książkach i nic podobnego nie znalazłem. Może mi się coś źle zdawało Confused. Nie wiem.

Potraktowaliście moje pytania bardzo poważnie. Oczywiście nie martwię się, że jedząc więcej niż 5 żółtek jakoś sobie bardzo zaszkodzimy. Zapytałem tylko tak prowokacyjnie. Bo w sumie sposób myślenia optykolarza ma jakąś logikę. Oczywiście każdy nadmiar szkodzi. Mi się jednak wydaje, że już lepiej zaryzykować zjadając za duże, niż za małe ilości mikro/makroelementów. Tylko w naturalnej postaci. Tym bardziej, że optymalną ilość chyba trudno określić dla danego człowieka.

Nie wiem o jakiej reszcie bialek mowisz. Czy to znaczy, ze oprocz zoltek zjemy cos  jeszcze? Miesko? pestki dyni czy slonecznika? Kilka orzechow? Ser?
Mówiłem o reszcie teoretycznej Cool. O takiej bardzo mało wartościowej (prawie bez mikro/makroelementów). Może białka z białek jajek lub  białka roślinne. Mięso, pestki dyni czy słonecznika, orzechy czy ser mają chyba sporo mikro/makroelementów. Ale jedząc je + 5 żółtek też dostarczylibyśmy więcej mikro/makroelementów. Więc najpierw należałoby rozważyć pytanie nr 1. Ty maf twierdzisz, że nie. W takim wypadku pytanie nr 2 Ciebie nie dotyczy Sad.

Czy ktoś odpowie na moje pytania "tak"?

1.Czy dostarczymy wszelkie mikro i makroelementy jadając 5 żółtek nawet rak reszta białek będzie bezwartościowa?
2.Czy jeśli zjemy więcej żółtek to nie zaszkodzi nadmiar mikro i makroelementów?
Zapisane
MW
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #245 : 2007-12-26, 21:10:18 »

Oczywiście w pytaniu nr 1 ma być "jak" zamiast "rak" Smile.
Zapisane
MW
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #246 : 2007-12-26, 21:24:38 »

Pomieszało mi się w cytowaniu Shocked. To są moje pytania, a nie optykolarza Confused. Najlepiej gdyby Toan to poprawił. Bardzo proszę  Smile.
Zapisane
MW
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #247 : 2007-12-26, 21:28:29 »

I to w dwóch cytatach Confused Shocked. Ale wstyd Sad Sad Sad Sad Sad.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #248 : 2007-12-26, 22:04:59 »

MW, no juz dobrze. Bądź dla siebie bardziej wyrozumiały Wink ... kazdemu sie zdarza Laughing
Zapisane
Blackend
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #249 : 2007-12-26, 22:24:39 »

Najlepiej gdyby Toan to poprawił. Bardzo proszę  Smile.

MW najlepiej wal do admina na priv - może nie czytać wszystkiego. Na pewno poprawi Smile
Zapisane
MW
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #250 : 2007-12-27, 18:22:53 »

Właśnie złożyłem podanie Very Happy. Teraz trzeba czekać czy zostanie ono uwzględnione Laughing.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #251 : 2007-12-27, 19:32:02 »

MW, porządek musi byc. Prawda? Wink
Zapisane
jurek46
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #252 : 2008-01-05, 18:46:04 »

MW, porządek musi byc. Prawda? Wink



Ewa w tabelach książki kucharskiej dr.Kwaśniewskiegi na stronach od 408-420
Można znależc że białko w artykule spożywczym:
1. Kurczak tłusty      B-12,7   T-7,1
2. Kurczak chudy     B-14,2    T-2,0
3. kurczak pirczony   B-29,6    T-7,3
Czy potrafisz wyjaśnic dlaczego są takie różnice i czyżby w czasie pieczenia tego kurczaka przybywało mu ponad 100% białka
czy jest to poprostu błąd.Ale spotkałem się z optymalnym który w swoich obliczeniach ,kurczaka pieczonego przyjmował wartośc białka w 100gr 29,6
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #253 : 2008-01-05, 19:42:31 »

Jurek, a co sie stało, że akurat w tym miejscu i z moim cytatem dotyczącym czego innego, o to pytasz? To tak z ciekawości.

Pytasz serio? Rzeczywiście nie wiesz?
Na wszelki wypadek odpowiem.
Kurczak wypieczony ma najwiecej białka w 100g, bo w czasie pieczenia wytopił sie tłuszcz i zostało w miesie więcej białka.
Kurczak tłusty ma w 100g mięsa najmniej białka, bo w miesie jest duzo tłuszczu, który tez wpływa na wagę.
Masz tu porównanie wagi miesa kurczaka surowego i pieczonego. Dzięki temu widzisz, jak zmienia się zawartość kawałka mięsa. Upieczesz 100g kurczaka, a po upieczeniu ten kawałek będzie lżejszy o tłuszcz, który sie wytopił.
Czyli od zawartości tłuszczu to zalezy.
Dlatego jedząc tłuste mięso, mozemy sobie pozwolić zjeść go więcej i nie przekroczymy dziennego limitu białka. W boczku jest stosunkowo mało białka, bo boczek jest tłusty.
Zapisane
jurek46
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #254 : 2008-01-05, 22:03:41 »

Jurek, a co sie stało, że akurat w tym miejscu i z moim cytatem dotyczącym czego innego, o to pytasz? To tak z ciekawości.

Pytasz serio? Rzeczywiście nie wiesz?
Na wszelki wypadek odpowiem.
Kurczak wypieczony ma najwiecej białka w 100g, bo w czasie pieczenia wytopił sie tłuszcz i zostało w miesie więcej białka.
Kurczak tłusty ma w 100g mięsa najmniej białka, bo w miesie jest duzo tłuszczu, który tez wpływa na wagę.
Masz tu porównanie wagi miesa kurczaka surowego i pieczonego. Dzięki temu widzisz, jak zmienia się zawartość kawałka mięsa. Upieczesz 100g kurczaka, a po upieczeniu ten kawałek będzie lżejszy o tłuszcz, który sie wytopił.
Czyli od zawartości tłuszczu to zalezy.
Dlatego jedząc tłuste mięso, mozemy sobie pozwolić zjeść go więcej i nie przekroczymy dziennego limitu białka. W boczku jest stosunkowo mało białka, bo boczek jest tłusty.


Ewa pytałas czy ja niewiem o tym ,odpowiadam że niewiem, bo jeżeli do pieczenia wkładam 500gr boczku a do jego pieczenia dodaje tylko tyle tłuszczu ile potrzeba do posmarowania
patelni a zjadam po upieczeniu ten boczek i przy dobrym pieczeniu tzn, takie aby jak najmniej go spiec i aby utrzymac  odparowanie to i tak pozostanie mi ok500gr zgadza się że razem z tłuszczem  i jeżeli zjem go z tym wytopionym tłuszczem tzn, że białko wyparowało spaliło się czy jeszcze inne jest wytłumaczenie.Idąc dalej jeżeli zjem 100gr żółtek jaj na surowo a 100gr smażonego to też jest różnica i skąd mam wiedziec jaka.Ja jestem już 7 lat optymalny a cały czas do obliczeń brałem wagę towaru przed obróbką cieplną,dlatego teraz jestem w kropce jeżeli to żle to jak powinienem dokładnie to wyliczac.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #255 : 2008-01-06, 00:29:29 »

Jurek Smile skoro jestes Optymalny juz 7 lat, dasz sobie radę Wink
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #256 : 2008-01-06, 02:26:32 »

Ja jestem już 7 lat optymalny a cały czas do obliczeń brałem wagę towaru przed obróbką cieplną,dlatego teraz jestem w kropce jeżeli to źle to jak powinienem dokładnie to wyliczać.

Dobrze obliczasz wszelkie produkty ważymy zawsze przed obróbką.
To jest tak zwany wsad do kotła.
Zapisane
MW
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #257 : 2008-01-06, 11:36:06 »

Jeśli mogę się wtrącić to mam hipotezę Cool. Po upieczeniu kurczaka wyparuje z niego dużo wody, więc procentowo białko będzie stanowić większą masę (ilość).

Nie jest napisane czy kurczak pieczony jest chudy czy tłusty (przed pieczeniem). Być może dlatego, że do chudego wsiąknie więcej tłuszczu w czasie pieczenia niż do tłustego i w efekcie będą mieć podobną ilość tłuszczu Very Happy.

Odpiszcie czy doszliście do tych samych wniosków Exclamation.
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #258 : 2008-01-06, 12:29:33 »

Jeśli mogę się wtrącić to mam hipotezę Cool. Po upieczeniu kurczaka wyparuje z niego dużo wody, więc procentowo białko będzie stanowić większą masę (ilość).

Nie jest napisane czy kurczak pieczony jest chudy czy tłusty (przed pieczeniem). Być może dlatego, że do chudego wsiąknie więcej tłuszczu w czasie pieczenia niż do tłustego i w efekcie będą mieć podobną ilość tłuszczu Very Happy.

Odpiszcie czy doszliście do tych samych wniosków Exclamation.
Jasne,po upieczeniu kurczaka wyparuje woda, zas stopiony tłuszcz wsiąknie w kurczaka. Nie wiem tylko, czy jest warto dzielić kurczaka na chudego i tłustego. Zresztą ogólnie kurczak ze sklepu jest dla mnie niejadalny i próbuję wszystkich do tego przekonać. Może wówczas optymalni byli by jeszcze zdrowsi niż są obecnie.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Co robic z tymi bialkami?
« Odpowiedz #259 : 2008-01-06, 13:30:32 »

Cytuj
Zresztą ogólnie kurczak ze sklepu jest dla mnie niejadalny i próbuję wszystkich do tego przekonać. Może wówczas optymalni byli by jeszcze zdrowsi niż są obecnie.
czy tylko kurczak ze sklepu  jest niejadalny,
mozna duzo wiecej produktow wymienic,
a gdy jada sie malo  niejadalnych produktow i sporadycznie ,
to nie powinny zaszkodzic,albo??? Confused
Zapisane
Strony: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 ... 20 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.27 sekund z 18 zapytaniami.