Autor
|
Wtek: Co robic z tymi bialkami? (Przeczytany 340667 razy)
|
radek
Go
|
Witam Wiem, wiem - mozna przyrzadzac kokosanki, ale ilez mozna??? Kazdego dnia zostaje mi ok 7 bialek. ktore niestety najczesciej wylewam do zlewu (podczas gdy wiele ludzi nie ma co jesc). W skali miesiaca jest juz tego ok. 200. To tylko z jednej osoby! Czy macie jakies inne przepisy lub pomysly na zagospodarowanie tych bialek?A moze zorganizowac jakis ogolnopolski skup bialek - od "optymalnych" - jakas przetwornia moglaby z tego robic superkoncentrat wysokobialkowy jako dodatek do pasz Albo moze wrocic do starych metod wzbogacania zaprawy murarskiej - jak to robili nasi przodkowie - a ich budowle sa kilkakrotnie bardziej trwale niz wspolczesne. z przymrozeniem oka ale nie zupelnie...
|
|
|
|
|
|
|
Predator
Go
|
Nadmiar białek można: 1. potraktować jako opakowanie żółtka i wyrzucić na śmietnik albo kompost (o ile się taki ma) 2. dać domowemu zwierzakowi do zeżarcia, ale do skarminia stwora taką iloscią białek potrzebny jest wieprzak - pies nie da rady, a o kocie nawet nie wspominam.
|
|
|
|
|
|
|
Mike
Go
|
ja uzywam bialek do panierowania.
|
|
|
|
|
|
|
mama
Go
|
Białkami z jajek rozcieńczonymi wodą najlepiej "podlewać" jest rośliny ogrodowe - np: brzoskwinie, śliwy, truskawki, porzeczki, agrest, maliny oraz inne drzewa i krzewy. Jeśli się zbierze i zamrozi owoce z takich roślin, w okresie zimowo-wczesnowiosennym, stanowić będą one cenne źródło nie tylko vit. C.
|
|
|
|
|
|
|
radek
Go
|
nie rozumiem po jakiego grzyba roslinom bialko a macie jakies przepisy na dobre "bezy" ???
|
|
|
|
|
|
|
AMir
Go
|
|
białka
« Odpowiedz #5 : 2004-06-15, 18:47:18 » |
|
ja wyrzucam białka do zlewu . Mam wrażenie że większość szkodliwych dodatków z paszy dla drobiu zostaje w białkach. A może trzeba się ogłosić na słupie lub zgłosić na jakąś stołówkę pozdro
|
|
|
|
|
|
|
DRYX-22
Go
|
A dlaczego nie można stosować jajek w całości ( tzn. i białek i żółtek ) do smażenia jajecznicy ?
|
|
|
|
|
|
|
evosonic
Go
|
białko jest super jako żel pod prysznic . warunek musi być świeże . nie nadaje się do mycia włosów - za bardzo emulguje tłuszcz
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowy
Go
|
osoby młode mogą zjadać całe jajka, natomiast osoby starsze, chorzy, zjadają żółtka ze wzgędu na to że zastępują każdy rodzaj białka potrzebnemu człowiekowi do regeneracji organizmu, zawierają niezbędne minerały i witaminy ponadto w porcji dziennej spożywanego białka np 50g jeżeli będziemy jedli całe jajka to zjemy mniej żółtek..... andrzejkowy
|
|
|
|
|
|
|
***Radek***
Go
|
Jeśli chcecie się pozbyć nadmiaru białek,skontaktujcie się z jakimiś kulturystami na klasycznej kulturystycznej diecie - dużo białka (3 i więcej g n akg wagi ciała) i węglowodanów (nawet 10 g na kg wagi ciała).Ostatnio wśród kulturystów furorę robi dieta wysokotłuszczowa (aczkolwiek rzadko w optymalnym wariancie), jednak wielu pozostaje przy starych nawykach i często jedzą potrawy typu omlety z samych białek + płatki owsiane itp. (moglibyście się wymieniać na żółtka )
|
|
|
|
|
|
|
vigo
Go
|
Do Radka
Aczkolwiek znam dwoch "pakerow", ktorzy leca na "kwasniewskim". Podkrecaja na maxa ilosc bialka i wegla, tluszczu do woli. Czyli: bialka 100 g, wegla 100g tluszczu 250-400 g Rezultay widac. Wiem na 100 % ze jeden z nich jest bez "koksu"
Pozdrawiam Vigo
|
|
|
|
|
|
|
Robert5WrLutz*2
Go
|
W Arkadii "Polania" Kobyla Góra w VIII 2004 dawali na śniadanie niektórym po trzy całe jajka. Może z tym jedzeniem tylko żółtek to przesada. Wg dr Ponomarenki "Dieta niskowęglowodanowa" optymalni ortodoksi jedzą za mało B i W , a za dużo T. Po okresie usunięcia uszkodzonych i niepotrzebnych komórek choroby im wracają, nastrój pogarsza się.Zdrowa dieta to ~1,5-2,2g B;~ 1,5-4,2g T; ~1,9-3g W w zależności od wagi należnej , intensywności wysiłku fizycznego , wieku, płci.
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowy
Go
|
.Zdrowa dieta to ~1,5-2,2g B;~ 1,5-4,2g T; ~1,9-3g W w zależności od wagi należnej , intensywności wysiłku fizycznego , wieku, płci. t:emoticon(':roll:') co za wspaniałe proporcje.....i jaka zdrowa dieta... ciekawe jak Robert5WrLutz bedzie wyglądał na niej po 30 latach stosowania..:emoticon(':?:') pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
|
Robert5WrLutz*2
Go
|
Bracie Andrzejkowy. Dla podstawowej przemiany materii 1,5:1,5:1;9 to u mnie 2100 kcal. Nie jest prawdopodobne, że istnieje konieczność skrupulatnego przestrzegania proporcji. Znany jest mi przypadek optymalnego co zamartwiał się, że zjadł o 2g B za dużo. Zalecenie 1 całe jajko , potraktował dosłownie (zjadał je ze skorupką).Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowy
Go
|
Zalecenie 1 całe jajko , potraktował dosłownie (zjadał je ze skorupką).Pozdrawiam. ja słyszałem taką anegdotkę; lekarz odwiedza pacjenta w domu.Z przerażeniem patrzy jak chory obżera się . Krzyczy na pacjenta że przecież zalecił mu diętę...Na to pacjent odpowiada że dietę to on już zjadł a teraz je kolację... i tak chyba jest z" Robert5WLutz*2" pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
|
adammo
Go
|
Z białek można bezy upiec. Jak sam nie lubisz, to możesz obdarować rodzinkę. Pieczenie proste, wkładasz odpowiednio ubite białka do piekarnika na blaszy i na średniej temaperaturze pieczesz, aż do stwardnienia. Dobre też na zakąskę dla siebie, KOTA, PSA, CHOMIKA, MYSZĘ, SZCZURA, TEŚCIOWĄ A jak i to się przeżre (kilkaset BEZ to może, no nie?) To oddać, odsprzedać...
|
|
|
|
|
|
|
A.G.Bednarczyk
Go
|
Witam! Nie jesteśmy w stanie zjadać wszystkich białek, kokosanki i bezy też mogą się przejeść. Sama wylewam białka do zlewu. Gdyby w pobliżu było gospodarstwo, to bym oddawała gratisowo dla świnek bo szkoda że to się marnuje.
|
|
|
|
|
|
|
baska
Go
|
nie wiem jak jest z innymi zwierzakami, ale moj pies nawet nie chce patrzec na bialka, za to zoltka zjada chetnie
|
|
|
|
|
|
|
A.G.Bednarczyk
Go
|
Baska, dokarmiam jednego pieska, który przepada za jajecznicą z białek+ oczywiście tłuszcz. Mojej kolerzanki piesek zajada się gotowanym białkiem. Widocznie twój psiak woli inaczej.
|
|
|
|
|
|
|
adammo
Go
|
Baska, dokarmiam jednego pieska, który przepada za jajecznicą z białek+ oczywiście tłuszcz. Mojej kolerzanki piesek zajada się gotowanym białkiem. Widocznie twój psiak woli inaczej. Jako człowiek z branży zoologicznej odmawiam dawania psom, kotom, chomikom, szczurom, myszom... (oprócz kwiczołów) białek, gdyż mogą u nich wywoływać nie porządane reakcje, które mogą zaszkodzić!
|
|
|
|
|
|
|
|
|