Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Benzoesan sodu (Przeczytany 6943 razy)
|
zbynek
Go
|
Benzoesan sodu jest szeroko stosowany jako środek do konserwacji żywności o symbolu wg nomenklatury Unii Europejskiej E211. Badania przeprowadzone na żywych komórkach wykazały, że benzoesan sodu z napojów gazowanych w sposób permanentny niszczy materiał genetyczny znajdujący się w mitochondrium. Naukowiec kontynuuje - “Mitochondrium wykorzystuje tlen, aby wyprodukować energię na potrzeby komórki, i jeśli zostanie uszkodzone, wtedy dotknięta komórka staje się po prostu niesprawna. I właśnie tutaj pojawia się cały szereg chorób związanych z niszczeniem DNA, Choroba Parkinsona i wiele innych - a ponad nimi wszystkimi - cały proces starzenia.” http://godtech.info/index.php/2007/05/31/benzoesan-sodu-coca-cola-powoduje-chorobe-parkinsona/http://www.trybuna.com.pl/zdrowie/index.php?id=116Ps. Ogólnie mało pisze się i mówi o chorobach genetycznych w których poruszone są powody towarzyszące niszczenia materiału genetycznego już za życia ludzi, a które znajdują się w środkach ( dodatkach ) spożywczych.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
Benzoesan sodu jest szeroko stosowany jako środek do konserwacji żywności .... ...... Ps. Ogólnie mało pisze się i mówi o chorobach genetycznych w których poruszone są powody towarzyszące niszczenia materiału genetycznego już za życia ludzi, a które znajdują się w środkach ( dodatkach ) spożywczych.
Zbynek, dzieki za ten temat. JESTES WIELKI !!!!!!!!!!!! Zaprzestanie "pozerania" wszelkich "trucizn" z pokarmami ze sklepu, jest najwazniejszy kluczem do "Long Life" Twierdze, ze kazda dieta z pominieciem "zzerania syfu" sklepowego, bedzie efektywna w strategi "Long Life".
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Dzięki Zbynek za ten link. A moje dzieci tak lubią ketchup i patrzę na etykiete JEST ta trucizna, będą się musiały przyzwyczaic do innego. Na szczęście napojów nie kupuję. Niedługo to nic nie będzie się nadawac do jedzenia
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Kiedyś za 'siermiężnej komuny' robiłam sama ketchup, który był na bazie pomidorów i rajskich jabłuszek. Muszę poszperać, może gdzieś mam ten przepis? Trzeba się wrócić do manufaktury.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Zaprzestanie "pozerania" wszelkich "trucizn" z pokarmami ze sklepu, jest najwazniejszy kluczem do "Long Life"
Grizzly mozna wiedzieć gdzie Ty się zaopatrujesz w pożywienie Może byśmy się przyłączyli do Ciebie
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
Rakotwórczy barwnikStosowana do poprawiania koloru mięsa - hamburgerów i parówek tzw. czerwień 2G (E128) może powodować raka - informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Testy na zwierzętach wskazują, że substancja powstająca z czerwieni 2G uszkadza materiał genetyczny komórek. Informacja to wynik analiz dodatków do żywności, którą właśnie prowadzi EFSA. Od Komisji Europejskiej i krajów Unii zależy teraz, czy wykorzystywanie E128 zostanie zabronione, czy tylko ograniczone. http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070710/nauka/nauka_a_7.html
|
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
A co do barwnika E128 - to już raz pisałem na ten temat na tym Forum i to jest większy problem dla Wegetarian, bo czerwień koszenilowa jest dodawana do szerokiego asortymentu nie tylko mięsnego , a wytwarzana jest z Dactylopius coccus - czyli z takiego robaczka . Do czego prócz wyrobów mięsnych jest dodawany ten produkt z owada - nie podaję, aby nie zestresować "miłośników" zwierząt, co odmawiają ich jedzenia. Jednak na półkach marketów "dań bezmięsnych" dziś już prawie nie ma .
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Nie wiedziałam ,że ten barwnik dodawany jest do mięsa W takim razie, pewnie do kiełbas również
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Tylko do wędlin. Mięso z uboju jest wolne od tego świńnstwa.
|
|
|
|
|
|
|
evosonic
Go
|
bardzo ciekawa historie ma mom , poszukajcie na goglach , target : mieso odkostnione mechanicznie moje linki gdzes wcielo bede je miec prawdopodobnie pod koniec tego lipca to znaczy tego miesiaca ktory jest teraz moze sie uda to moze nie ... trudno powiedziec
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Skoro barwnik z robaczka -to chyba dobrze -bo to też mięso . w czereśniach niejednego zjadamy i nic sie nie dzieje.
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|