Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Ziemniaczki pieczone (Przeczytany 21778 razy)
|
fewa
Go
|
Składniki: - 750g ziemniaków - 200g kiełbasy zwyczajnej - 300g boczku wędz. - 50g smalcu - 50g marchwii - 50g pietruszki - 50g buraczków - 100g cebuli przyprawy: natka pietruszki, sól, pieprz do smaku I tak: obieramy ziemniaki, kroimy na kostkę .Warzywa kroimy na plasterki. Boczek i kiełbasę na półplasterki. Garnek smarujemy częścią smalcu. Układamy partiami: - na dnie częśc ziemniaków następnie wędkinę, warzywa i przyprawy.I tak układamy warstwami aż do wyczerpania składników, a na sam wierzch dajemy resztę smalcu. Przykrywamy garnek i na mały gaz, aż do momętu jak ziemniaki będą miękkie. Całośc: BTW = 83,4 294,5 143,5 1 porcja = 16,68 58,9 28,7 / na 5 os. / Życzę smacznego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Czyli co? Obierać trzeba?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
I to grubo...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
a co na to powiesz ? http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012/07/19/blog/ziemniaki-czyli-dlaczego-ludzie-jedza-trucizne/
I v W ziemniaku tylko naziemne części zawierają solaninę, bulwy jej nie zawierają, chyba, że długo leżą na słońcu, no i nie można pominąć setek lat selektywnej hodowli na jak najniższą zawartość solaniny i innych alkaloidów. Surowe ziemniaki też się jada: http://m.utsandiego.com/news/2009/aug/05/1f5focusm195324-pros-and-cons-munching-raw-potatoe/Surowe ziemniaki wcale nie są trujące, tylko słabo przyswajalne, świnie karmione surowymi ziemniakami są chude i słabo rosną, a te jedzące gotowane, wiadomo jakie są.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A czytał pdf? Chodzi o uszkodzenia, jak kupujesz w markiecie umyte i cudne, to może i mają więcej trutki. Ale gotowanie w dużej ilości wody częściowo to rozwiązuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A może pieczone są najzdrowsze...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Dawnym sposobem Indian na ujadalnienie ziemniaków, było ich rozgniecenie i kilkudniowe moczenie w strumieniu. Mam nadzieję, że pokrojenie i półgodzinne gotowanie symuluje dostatecznie ten proces. Mnie zresztą takie najbardziej smakują, ugotowane i obsmażone.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Ja najczęściej przygotowuję je w parowarze bo tak mi najszybciej
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
A czytał pdf? bloger, dokładnie to samo napisał. ja przez przypadek obieram zdrowo . Tak grubo obieram,że pół kartofla ląduje ze skórką w śmietniku. Zosia obsmaża je długo, aby chrupiące były z lekka. A frytki są bezpieczne i placki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dawnym sposobem Indian na ujadalnienie ziemniaków, było ich rozgniecenie i kilkudniowe moczenie w strumieniu. Mam nadzieję, że pokrojenie i półgodzinne gotowanie symuluje dostatecznie ten proces. Mnie zresztą takie najbardziej smakują, ugotowane i obsmażone. Takie nasza familija też lubi...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A czytał pdf? bloger, dokładnie to samo napisał. ja przez przypadek obieram zdrowo . Tak grubo obieram,że pół kartofla ląduje ze skórką w śmietniku. Zosia obsmaża je długo, aby chrupiące były z lekka. A frytki są bezpieczne i placki. Moja Teściowa (na wsi) też grubo obierała ziemniaki. Pytałam się jej, czy nie szkoda jej tyle wyrzucać, a ona mówiła, że i tak ziemniaki gotują świniom, to nie ma różnicy ile odejdzie... Ja się starałam, ładnie cieniutko obierać... Ale młode ziemniaczki to co innego. Najsmaczniejsze są gotowane w mundurkach...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
A z czym te ziemniaczki? http://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla-rolnikow/produkcja-roslinna/208-zwalczanie-chorob-i-szkodnikow-ziemniakaGalben M73 WP, Fantic M WP, Tattoo C 750 SC, Acrobat MZ 69 WG, Pyton 60 WG, Revus 250 SC, Tanos 50 WG, Toska 72,8 WP, Valbon 72 WG, Altima 500 SC, Antracol 70 WG, Bravo 500 SC, Gwarant 500 SC, Indofil 80 WP, Mag 50 WP, Unikat 75 WG, Infinito 687,5 SC, Pyton Consento 450 SC, Tattoo C 750 SC, Pyton Consento 450 SC, Folpan 80 WG, Unikat 75 WG, Vondozeb 75 WG, Dithane NeoTec 75 WG, Monceren 12,5 DS, Prestige 290 FS, Vitavax 200 FS, Alverade 240 SC, Ammo Super 100 EW, Karate Zeon 050 CS, Patriot 100 EC, Nomolt 150 SC, Apacz 50 WG, Calypso 480 SC, Mospilan 20 SP, ProAgro 100 SL, Proteus 110 OD, Nurelle Max 515 EC
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A z czym te ziemniaczki? ............... Z mundurkami...albo jacket potatoes...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
A z czym te ziemniaczki?
mój kolega ma z niczym, kupuje gdzie materiał siewny produkują (chyba pod Koszalinem) ziemniaczki odmiany z pierwszej ręki i pryska je roztworem z pokrzywy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
matuVet
Go
|
Ja najczęściej przygotowuję je w parowarze bo tak mi najszybciej Robi e tak samo. W jednym "naczyniu" mogę ugotować ziemniaki dla rodzinki i dla siebie fasolkę. Nie lubię gotować w jednym normalnym garze bo mi się fasolka oblepia ziemniakiem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
I limit węglowodanów przekroczony
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
matuVet
Go
|
I limit węglowodanów przekroczony gdzież tam - żona ziemniaki a ja fasolkę. Wszystko w normie. Nawet jeszcze kromkę "zdrowego" chleba bym wcisnął jak by mi odbiło
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mirek
Go
|
Ja najczęściej przygotowuję je w parowarze bo tak mi najszybciej Glikoalkaloidy nie są rozmieszczone w bulwach równomiernie. Najwięcej tych związków występuje w części zewnętrznej bulwy o grubości do 3 mm (skórka i miąższ bezpośrednio pod nią, tzw. obierki). Przygotowuj jak chcesz, ale obieraj. Grubo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Przecież to łatwo wyczuć smakiem. Ziemniaki kierowane do bezpośredniej konsumpcji lub do przerobu na produkty uszla- chetnione, takie jak: czipsy, frytki i susze ziemniaczane, zawierają zazwyczaj poniżej 10 mg glikoalkaloidów w 100 g świeżej masy bulw [13, 15]. Mała zawartość glikoal- kaloidów w bulwach pozytywnie wpływa na smak i zapach ziemniaków, natomiast przy zawartości ponad 15 mg/100 g świeżej masy wyczuwalny jest cierpki posmak bulw [12]. Stąd też zatrucie tymi związkami wśród ludzi zdarza się rzadko . http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2013,%201(86)/15_Rytel.pdf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|