forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 16:33:49

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669711 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Ziemniaczki pieczone
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Ziemniaczki pieczone  (Przeczytany 21779 razy)
fewa
Go


Email
Ziemniaczki pieczone
« : 2007-06-08, 18:57:20 »

Składniki:

- 750g ziemniaków
- 200g kiełbasy zwyczajnej
- 300g boczku wędz.
- 50g smalcu
- 50g marchwii
- 50g pietruszki
- 50g buraczków
- 100g cebuli

przyprawy:
natka pietruszki, sól, pieprz do smaku

I tak: obieramy ziemniaki, kroimy na kostkę .Warzywa kroimy na plasterki. Boczek i kiełbasę na półplasterki.
Garnek smarujemy częścią smalcu. Układamy partiami: - na dnie częśc ziemniaków następnie wędkinę, warzywa i przyprawy.I tak układamy warstwami aż do wyczerpania składników, a na sam wierzch dajemy resztę smalcu. Przykrywamy garnek i na mały gaz, aż do momętu jak ziemniaki będą miękkie.


Całośc: BTW =  83,4      294,5      143,5

  1 porcja     =  16,68      58,9        28,7
  / na 5 os. /

Życzę smacznego  Exclamation

Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #1 : 2016-04-14, 21:26:46 »

Zapisane
Anulka177
Jr. Member
**
Pe: Kobieta
wiadomoci: 3981



Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #2 : 2016-04-14, 21:51:07 »

Czyli co? Obierać trzeba?  Confused
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #3 : 2016-04-14, 21:54:20 »

I to grubo...
Zapisane

Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #4 : 2016-04-15, 10:13:35 »


a co na to powiesz ? 
http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012/07/19/blog/ziemniaki-czyli-dlaczego-ludzie-jedza-trucizne/
I
v

W ziemniaku tylko naziemne części zawierają solaninę, bulwy jej nie zawierają, chyba, że długo leżą na słońcu, no i nie można pominąć setek lat selektywnej hodowli na jak najniższą zawartość solaniny i innych alkaloidów.
Surowe ziemniaki też się jada:
http://m.utsandiego.com/news/2009/aug/05/1f5focusm195324-pros-and-cons-munching-raw-potatoe/
Surowe ziemniaki wcale nie są trujące, tylko słabo przyswajalne, świnie karmione surowymi ziemniakami są chude i słabo rosną, a te jedzące gotowane, wiadomo jakie są.  Very Happy

Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #5 : 2016-04-15, 12:54:18 »

 Very Happy
A czytał pdf?
Chodzi o uszkodzenia, jak kupujesz w markiecie umyte i cudne, to może i mają więcej trutki.
Ale gotowanie w dużej ilości wody częściowo to rozwiązuje.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #6 : 2016-04-15, 13:38:35 »

A może pieczone są najzdrowsze... Rolling Eyes
Zapisane

Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #7 : 2016-04-15, 14:44:48 »

Dawnym sposobem Indian na ujadalnienie ziemniaków, było ich rozgniecenie i kilkudniowe moczenie w strumieniu. Smile
Mam nadzieję, że pokrojenie i półgodzinne gotowanie symuluje dostatecznie ten proces. Confused
Mnie zresztą takie najbardziej smakują, ugotowane i obsmażone.
Zapisane
Anulka177
Jr. Member
**
Pe: Kobieta
wiadomoci: 3981



Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #8 : 2016-04-15, 14:54:01 »

Ja najczęściej przygotowuję je w parowarze bo tak mi najszybciej  Confused
Zapisane

Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #9 : 2016-04-15, 15:00:21 »

Very Happy
A czytał pdf?
bloger, dokładnie to samo napisał.   Smile

ja przez przypadek obieram zdrowo  Wink  . Tak grubo obieram,że pół kartofla ląduje ze skórką w śmietniku.

Zosia obsmaża je długo, aby chrupiące były z lekka.   A frytki są bezpieczne i placki.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #10 : 2016-04-15, 15:44:29 »

Dawnym sposobem Indian na ujadalnienie ziemniaków, było ich rozgniecenie i kilkudniowe moczenie w strumieniu. Smile
Mam nadzieję, że pokrojenie i półgodzinne gotowanie symuluje dostatecznie ten proces. Confused
Mnie zresztą takie najbardziej smakują, ugotowane i obsmażone.

Takie nasza familija też lubi... Very Happy
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #11 : 2016-04-15, 15:48:09 »

Very Happy
A czytał pdf?
bloger, dokładnie to samo napisał.   Smile

ja przez przypadek obieram zdrowo  Wink  . Tak grubo obieram,że pół kartofla ląduje ze skórką w śmietniku.

Zosia obsmaża je długo, aby chrupiące były z lekka.   A frytki są bezpieczne i placki.

Moja Teściowa (na wsi) też grubo obierała ziemniaki. Pytałam się jej, czy nie szkoda jej tyle wyrzucać, a ona mówiła, że i tak ziemniaki gotują świniom, to nie ma różnicy ile odejdzie... Rolling Eyes Ja się starałam, ładnie cieniutko obierać... Cool
Ale młode ziemniaczki to co innego. Najsmaczniejsze są gotowane w mundurkach... Very Happy
Zapisane

vvv
Go


Email
Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #12 : 2016-04-15, 16:02:54 »

A z czym te ziemniaczki?
 Wink

http://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla-rolnikow/produkcja-roslinna/208-zwalczanie-chorob-i-szkodnikow-ziemniaka
Cytuj
Galben M73 WP, Fantic M WP, Tattoo C 750 SC, Acrobat MZ 69 WG, Pyton 60 WG, Revus 250 SC, Tanos 50 WG, Toska 72,8 WP, Valbon 72 WG, Altima 500 SC, Antracol 70 WG, Bravo 500 SC, Gwarant 500 SC, Indofil 80 WP, Mag 50 WP, Unikat 75 WG, Infinito 687,5 SC, Pyton Consento 450 SC, Tattoo C 750 SC, Pyton Consento 450 SC, Folpan 80 WG, Unikat 75 WG, Vondozeb 75 WG, Dithane NeoTec 75 WG, Monceren 12,5 DS, Prestige 290 FS, Vitavax 200 FS, Alverade 240 SC, Ammo Super 100 EW, Karate Zeon 050 CS, Patriot 100 EC, Nomolt 150 SC, Apacz 50 WG, Calypso 480 SC, Mospilan 20 SP, ProAgro 100 SL, Proteus 110 OD, Nurelle Max 515 EC

 Confused
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #13 : 2016-04-15, 16:25:45 »

A z czym te ziemniaczki?
 Wink

...............

Z mundurkami...albo jacket potatoes... Cool Laughing
Zapisane

Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #14 : 2016-04-16, 12:49:24 »

A z czym te ziemniaczki?

mój kolega ma z niczym, kupuje gdzie materiał siewny produkują (chyba pod Koszalinem) ziemniaczki odmiany z pierwszej ręki i pryska je roztworem z pokrzywy.   Cool Smile
Zapisane
matuVet
Go


Email
Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #15 : 2016-04-18, 20:05:38 »

Ja najczęściej przygotowuję je w parowarze bo tak mi najszybciej  Confused

Robi e tak samo. W jednym "naczyniu" mogę ugotować ziemniaki dla rodzinki i dla siebie fasolkę. Nie lubię gotować w jednym normalnym garze bo mi się fasolka oblepia ziemniakiem Wink
Zapisane
Anulka177
Jr. Member
**
Pe: Kobieta
wiadomoci: 3981



Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #16 : 2016-04-18, 21:10:38 »

I limit węglowodanów przekroczony  Laughing
Zapisane

matuVet
Go


Email
Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #17 : 2016-04-18, 21:20:53 »

I limit węglowodanów przekroczony  Laughing
gdzież tam - żona ziemniaki a ja fasolkę. Wszystko w normie. Nawet jeszcze kromkę "zdrowego" chleba bym wcisnął jak by mi odbiło Wink
Zapisane
Mirek
Go


Email
Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #18 : 2016-04-19, 09:27:47 »

Ja najczęściej przygotowuję je w parowarze bo tak mi najszybciej  Confused
Glikoalkaloidy nie są rozmieszczone w bulwach równomiernie. Najwięcej tych
związków występuje w części zewnętrznej bulwy o grubości do 3 mm (skórka i miąższ
bezpośrednio pod nią, tzw. obierki).
Przygotowuj jak chcesz, ale obieraj. Grubo. Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Ziemniaczki pieczone
« Odpowiedz #19 : 2016-04-19, 09:34:31 »

Przecież to łatwo wyczuć smakiem. Very Happy
Cytuj
Ziemniaki kierowane do bezpośredniej konsumpcji lub do przerobu na produkty uszla- chetnione, takie jak: czipsy, frytki i susze ziemniaczane, zawierają zazwyczaj poniżej 10 mg glikoalkaloidów w 100 g świeżej masy bulw [13, 15]. Mała zawartość glikoal- kaloidów w bulwach pozytywnie wpływa na smak i zapach ziemniaków, natomiast przy zawartości ponad 15 mg/100 g świeżej masy wyczuwalny jest cierpki posmak bulw [12]. Stąd też zatrucie tymi związkami wśród ludzi zdarza się rzadko
.
http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2013,%201(86)/15_Rytel.pdf
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.226 sekund z 20 zapytaniami.