Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: JAJECZNICA Z GRZYBAMI. (Przeczytany 9034 razy)
|
MORGANO
Go
|
JAJECZNICA Z GRZYBAMI.
Składniki. 250g grzybów 150g jajek 3szt. 100g surowego boczku 50g śmietany przyprawy : 2 dymki, łyżka oleju, sól, pieprz, łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić. Boczek pokroić w kostkę. Dymkę obrać, pokroić. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić boczek i dymkę, wymieszać, smażyć 2-3 minuty. Dodać grzyby, smażyć, aż sok wyparuje Jajka rozmącić ze śmietaną, przyprawić, wylać na grzyby. Usmażyć jajecznicę, posypać szczypiorkiem. Podawać z plasterkiem chleba WASA.
Ogółem 550g B-T-W /35,8/ - /79,4/ - /9,6/ - /890 kalorii/ 100g produktu B-T-W /6,5/ - /14,4/ - /1,7/ - /160 kalorii/ 250g porcja 1 osobowa B-T-W /16,3/ - /36,1/ - /4,3/ - /410 kalorii/ Stosunek B-T-W 1 : 2,2 : 0,3 B+T/250g=52,3g
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Przepis wyglada swietnie. Jutro rano wyprobuje.
Mam do Pana pytanie moje sniadanie wyglada nastepujaco: 1 jajko 4 zoltka 10 gr smalcu 50 gr boczku 60 gr chleba /b:7gr, t:7gr, w:32 gr / 30 gr masla
wedlug moich obliczen otrzymuje nstp stosune: 1: 2,4 : 0,9
Ale pytanie, czy nie zaduzo jajek jak na jeden posilek?
pozdrawiam adampio Dania
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wojteks
Go
|
Nie zapomnij, że zamiast rakotwórczego oleju do smażenia używa się smalcu lub masła. Smażenie na oleju nawet u optymalnych może powodować raka! A zamiast szkodliwego chleba lepiej jest jeść placki serowojajeczne lub żółty ser krojony w solidne plastry przesmarowane masłem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Ilość podanych produktów jakie spożyłeś na śniadanie. według obliczeń wygląda następująco: B-29,1g T-90,0g W-35,5g ogółem 1070 kalorii Stosunek BTW 1 : 3,1 : 1,2
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Rozumiem, ze ilosc jaj nie jest za duza, i ze takie sniadania moge jesc kazdego dnia. Prawde mowiac pieke sam chleb optymalny ale wowczas mam za malo weglowodanow i pokazuja sie ciala ketonowe, dlatego znalazlem w sklepie chleb z ziarnem slonecznikowym B:7, T:7, W:32 w 100 gramach. Wiem, ze to nie najlepsza opcja ale nie zawsze jest czas na upieczenie chleba optymalnego. Czytalem kiedy Panska wypowiedz na internecie, gdzie pisal Pan o stosunku bialka do tluszczu, ze w sumie w jednym posilku powinien miec pewna wartosc. gdzie moge znalesc Panska wypowiedz.
pozdrawiam adampio
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Przejdź do kuchni optymalnej. Tam jest dużo odpowiedzi. Znajdź również temat "Stoliczku nakryj się." Tam są wszelkie wskazówki jak dokonać obliczeń BTW. Jest przyjęte że dziennie należy spożyć 0,8g białka na 1 kilogram wagi ciała. Tłuszcze odpowiednio 2 lub trzykrotnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Adiqq
Go
|
Morgano:przepis jest rewelacyjny, jak tylko w domu były grzyby, to tylko w taki sposob je jedlismy w domu Adampio: a po co ci chleb? Ja w ogóle go nie jem, czasami plackow napiecze tylko....nauczyłem się jejśc bez pieczywa i nie tęsknię za nim...przykładowy posiłek:6 żółtek+2 pomidory+kilka rzodkiewek. na początku trudno się przestawić, ale teraz nie wyobrażzam sobie żebym mógł jejść chelb....Mógłbym tak jejść codziennie A węglowodany to ziemniaki+warzywa i nie mam problemu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Osobiście też bardzo długo piekłem sobie chlebki optymalne. W zimie nie było problemu. Latem gorzej bywało. Potem znalazłem chleb pełnoziarnisty firmy BENUS z Poznania. Chleb był krojony w kromki ii zjadałem 1/2 kromki dziennie czyli 35 gram. Znów zaniechałem jak wystąpiły kłopoty z nabyciem tego chleba. W tym roku codziennie zjadam tylko 1 kromkę chleba WASA. Ja tę kromkę nazywam "Steropianek" 1 kromka waży tylko 10 gram jest grubo posmarowana masłem i na tym jeszcze dodatkowo plasterek żółtego sera. Jeżeli chodzi o chlebek WASA, kto jeszcze nie próbował. Są dwa rodzaje chlebka w opakowaniu kartonowym jest chlebek mniej smaczny gdyż cały jest drobno mielony. Natomiast chlebki w opakowaniu miękkim czyli papierze chleb jest chrupki i smaczniejszy. Do wybory jest około 7 gatunków. Jeżeli wyrazicie taką wolę to możecie spróbować na pewno Wam nie zaszkodzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Adiqq, masz racje da sie zyc bez chleba, bo tez probowalem. Plackow jeszcze nire robilem poniewaz pieklem chleb, ktory w sumie nie jest zly, ale Kristian tu na forum podal wspanialy przepis na chleb z ziarnami, ktory bedzie napewno smakowal super, musze go wyprobowac. Nie chce sobie odejmowac przyjemnosci zjedzenia kromki dobrego, optymalnego chleba ze smalcem, czy tz z pasztetem wlasnej roboty...uf!!!! az slinka leci.
pozdrawiam adampio
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
... az slinka leci.
pozdrawiam adampio
...ślinka leci na ten chleb ze smalcem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
tak, slinka mi leci na ten chleb ze smalcem.......... no i sprobowalem ale niestety chleb mi ne wyszedl KRISTAIN!!!!!!!!!!!!! Najprawdopodobniej za krotko w piecu. Kristian pisze okolo 30 min, ja wwiem, ze kazdy chleb optymalny powinien byc okolo godziny.....zrobilem wedlug przepisu ale nie wyszlo "kto nie szuka ten bladzi a kto bladzi nie je optymalnie" - to moje !!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Adampio , nie przejmuj się - początki zawsze takie są , następnym razem bedzie o niebo lepiej. Ok godz piecze sie wszystko co posiada mąkę /czyt. nawóz/. Nam do tej pory nie zawsze wychodzi np chlebek drozdżowy. Tu - http://www.optyimperium.pl/kulinaria.php znajdziesz wiele innych potraw z bułeczkami i chlebkami włącznie - życzę powodzenia w kuchni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Dokladnie Kristian, PRAKTYKA CZYNI MISTRZEM.
Dzieki za link
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|