grizzly
Go
|
...Ten "delikwent" to jest...
Admin "delikwent" to tylko "semantyka" A napisz tak "od serca" kogo bys wybral na chirurgicznego operatora (gdybys musial): a.) "plastusia" z ustami pelnymi milych dla ucha slowek, ale z "wielkim cmentarzem w dorobku"b.) czy takiego "Dr House" serwujacego czesto wyrazy typu "delikwent" ale "bez cmentarza w dorobku" ? Tylko prosze "od serca" bez sciemniania!
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
Misiek! jak czytam coś takiego, to uwierz, ale nie chciałbym mieć z tobą do czynienia w realu.
o oł. a to ci... niedzwiedzia pszysluga... a on sie tak bardzo ostatnio stara i wszystkie marketingowe sztuczki uskutecznia... (jakkolwiek, dzieki temu jest co czytac i zdrowy trollowy styl rozmow powrocil)
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Wystarczy zastosowac formule Karvonen aby sie dowiedziec, ze teora Twojego lekarza o max HR jest niepoprawna/bledna
Sorry Viola, zle spojrzalem w notatki. Formula Karvona, nie wiem czy we wszystkich przypadkach, ale na pewno w wiekszosci (99,9%) potwierdza teorie o maxHR 180 Mozna to bardzo szybko wyliczyc tylko, ze jest potrzebny puls spoczynkowy pobrany rano po przebudzeniu sie.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
on sie tak bardzo ostatnio stara i wszystkie marketingowe sztuczki uskutecznia... Wiem, wiem, łącznie z "propozycją sponsoringu"... O ile dla mnie (i znających miśka) to nieważny wybryk, o tyle osoba do której ten żart był skierowany, poczuła się trochę nieswojo. I nie dziwię się... Więc dziś trochę musiałem "pogładzić futra" zamiast dawać dotkliwszą "karę". Dobranoc. Idę się trochę "poastmić" - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=844.msg65807#msg65807
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
...natomiast powyzej 180 to są tzw dodatkowe drogi przewodzenia (wady serca), lub np migotanie przedsionków , to powazne stany chorobowe. ... Wiesz Viola, zaciekawilo mnie to co napisalas o tym "180", ale nie jestem pewien czy dobrze zrozumialas termin "maxHR"! Jest to taka czestotliwosc pracy serca z jaka jest w ono w stanie tloczyc krew pod wplywem maksymalnego wysilku, czyli innymi slowy "na szczycie wysilku"!!! Ten termin "maxHR" odnosi sie do "testu na maxHR"i jest bardzo waznym parametrem okreslajacym "rokowanie"danego "delikwenta" co do dlugosci jego zycia!!! Przeczytałam w necie co to jest HRmax bo nie wiedziałam, tylko widzisz, wydaje mi sie ze jest pewna granica dla serca powyzej której serce nie jest w stanie wiecej wyciagnac, o tym mówi fizjologia. A gdy pobudzasz serce prądem, tzn. coraz bardziej zwiekszając siłe natezenia prądu próbujesz wymusic maximum które serce może wyciągnac jako zdrowe, a gdy masz dodatkowe drogi przewodzenia, tzn, takie gdzie nie ma wyhamowania impulsów, to uzyskujesz ponad 200 a nawet ponad 300 uderzen, wprowadzasz w koncu serce w stan migotania przedsionków, na tej zasadzie diagnozujesz pewne jednostki chorobowe np. tzw WPW. Takie pobudzanie prądem, wydaje mi się, mozna porównać z wysiłkiem fizycznym. Moze ta warośc nie u wszystkich wynosi 180, w kazdym razie ok 200. Lekarz powiedział mi cos takiego, nie mam wady serca poniewaz dawał mi najwyzszą dawke prądu która mógl dać a ono nie ruszyło więcej na tyle ile moglo ruszyć gdyz impulsy wyhamowywane sa przez pęczek Hisa. Tak musi być, bo inaczej doszlo by do załamania krazenia.
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
przyjmuje, ze to byl komplement z twej ostrej paszczy
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
Więc dziś trochę musiałem "pogładzić futra" zamiast dawać dotkliwszą "karę". najwyrazniej fucha tresera cyrkowego to pikus przy administrowaniu tego forum...
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Wystarczy zastosowac formule Karvonen aby sie dowiedziec, ze teora Twojego lekarza o max HR jest niepoprawna/bledna
Sorry Viola, zle spojrzalem w notatki. Formula Karvona, nie wiem czy we wszystkich przypadkach, ale na pewno w wiekszosci (99,9%) potwierdza teorie o maxHR 180 Mozna to bardzo szybko wyliczyc tylko, ze jest potrzebny puls spoczynkowy pobrany rano po przebudzeniu sie. Czyli 220 minus 45(moj wiek) = 175 tzn. ze przy max wysiłku moje tetno tyle powinno wynosić?
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Przeczytałam w necie co to jest HRmax bo nie wiedziałam, tylko widzisz, wydaje mi sie ze jest pewna granica dla serca powyzej której serce nie jest w stanie wiecej wyciagnac, o tym mówi fizjologia...
Violus masz w 100% racje co do istnienie tej fizjologicznej granicy, ale ta granica u roznych ludzi jest zupelnie inna!!! Dlatego sa czasami bardzo mlodzi ludzie i maxHR jest na poziomie 160 np. a sa ludzie znacznie starsi z tetnem ok 200 czy 190. Oczywiscie kazdy z tych przypadkow o czyms waznym swiadczy!!!Natomiast obnizenie tego parametru, u konkretnej osoby, na przestrzeni czasu np ze 180 do 160, swiadczy o czyms wyjatkowo bardzo waznym!!! Chce jeszcze podkreslic aby nie brac sobie "do serca"roznych "bredni" wypisywanych na portalach dla "kulturystow i ich panienek".
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
206.9 minus (0.67 x Twoj wiek) = A 191 minus puls spoczynkowy = B 65% z B (koniec niskiej strefy pracy serca)= C 85% z B (koniec wysokiej strefy pracy serca) = D C + puls spoczynkowy (Twoja niska treningowa frekw. pracy serca ) = E D + puls spoczynkowy (Twoja wysoka........................................) = F optymalna frekwencja serca dla danej osoby bedzie miedzy E i F Ale najlatwiej jest to zrobic tu: http://www.polar-heartrate-monitors.com/heart_rate_calculator.asp
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
mój puls spoczynkowy wynosi ostatnio 60-65 .
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
206.9 minus (0.67 x Twoj wiek) = A 191 minus puls spoczynkowy = B 65% z B (koniec niskiej strefy pracy serca)= C 85% z B (koniec wysokiej strefy pracy serca) = D C + puls spoczynkowy (Twoja niska treningowa frekw. pracy serca ) = E D + puls spoczynkowy (Twoja wysoka........................................) = F optymalna frekwencja serca dla danej osoby bedzie miedzy E i F Ale najlatwiej jest to zrobic tu: http://www.polar-heartrate-monitors.com/heart_rate_calculator.aspw drogiej linii zamiast cyfry 191 powinno byc "A"
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
206.9 minus (0.67 x Twoj wiek) = A 191 minus puls spoczynkowy = B 65% z B (koniec niskiej strefy pracy serca)= C 85% z B (koniec wysokiej strefy pracy serca) = D C + puls spoczynkowy (Twoja niska treningowa frekw. pracy serca ) = E D + puls spoczynkowy (Twoja wysoka........................................) = F optymalna frekwencja serca dla danej osoby bedzie miedzy E i F Ale najlatwiej jest to zrobic tu: http://www.polar-heartrate-monitors.com/heart_rate_calculator.aspw drogiej linii zamiast cyfry 191 powinno byc "A" ok obicze sobie.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
mój puls spoczynkowy wynosi ostatnio 60-65 .
Ja sobie wlasnie zmierzylem cisnienie 129/ 78 puls 58 Kiedys ( jeszcze pare lat temu ) mialem puls 80-90 Mysle, ze plywanie i dieta poprawily mi parametry
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Ja sobie wlasnie zmierzylem cisnienie 129/ 78 puls 58....
Adam spoczynkowe faktycznie masz "piekne" a jak jest maxHR podczas max. wysilku? Moze nigdy nie "kusilo" Ciebie aby to sprawdzic?
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
niską frekw. dla serca mam ok 137 a wysoka ok 160, bo wyliczyłam sobie.
powiedzcie mi o czym to swiadczy i czy jest dobra?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
...Ja sobie wlasnie zmierzylem cisnienie 129/ 78 puls 58....
Adam spoczynkowe faktycznie masz "piekne" a jak jest maxHR podczas max. wysilku? Moze nigdy nie "kusilo" Ciebie aby to sprawdzic? maxHR 156 to tak z wyliczen ale bylem juz w okolicy 168. Mysle jednak, ze ti nie jest zbyt rozsadne
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
niską frekw. dla serca mam ok 137 a wysoka ok 160, bo wyliczyłam sobie.
powiedzcie mi o czym to swiadczy i czy jest dobra?
to znaczy tylko tyle, ze jak cwiczac nie bedziesz pomiedzy gornym dolnym progiem to ( mimo tego, ze cwiczylas) to nie cwiczylas albo sobie szkodzisz. osobiscie uwazam, ze dolna granica 137 jest dla Ciebie za wysoka....ale to tylko moje zdanie
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
aa teraz rozumiem, dzieki adam
|