Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wątek: Ilu nas jest , zywiacych sie optymalnie , poza granicami Polski ??? (Przeczytany 18913 razy)
|
fewa
Gość
|
Witam Jak tam jest w Niemczech z tym jÄzykiem. JakiĹ czas temu infofmowali w telewizji, Ĺźe nie wolno mĂłwic naszym dzieciom w jÄzyku ojczystym. Nawet w Brukseli byĹa poruszona ta sprawa.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Gość
|
bez przesady,tutaj nikt nikogo nie pilnuje i niczego nie zabrania, sa rodziny,ktore rozmawiaja z dziecmi po polsku,sa jednak i takie,ktorych dzieci nie chca rozmawiac,bo nie nauczyly sie od rodzicow mowic po polsku, osobiscie w pracy mialysmy docinki od naszego odzialowego i kolezanek,ze "tutaj roumawia sie po niemiecku",niektore kolezanki doradzaly,aby moje dzieci uczyly sie tylko j.niemieckiego,bo przeciez mieszkaja w Niemczech, a dla ciekawostki dodam,ze na dzien dzisiejszy ten sam odzialowy umie juz kilka zdan w j.polskim
|
|
|
|
|
|
|
Monikaf
Gość
|
Witam Jak tam jest w Niemczech z tym jÄzykiem. JakiĹ czas temu infofmowali w telewizji, Ĺźe nie wolno mĂłwic naszym dzieciom w jÄzyku ojczystym. Nawet w Brukseli byĹa poruszona ta sprawa. Nigdy, a mieszkam tu juz 12 i pol roku nie spotkalam sie z takim zakazem, ani ja ani zadne z moich dzieci. W moim domu rozmawiamy po polsku, chyba ze jest jakis Niemeic z wizyta, wtedy z racji tego aby nie czul sie zle, mowimy wszyscy po niemiecku. Jednakze bedac z dzieckiem , na przyklad na spacerze czy w sklepie ,mowie do niego zupelnie normalnie po polsku i naprawde nigdy nie spotkalam sie z jakakolwiek niegatywna reakcja, zaznaczam ze kilkakrotnie zmienialam miejsce zamieszakania, a wiec nie mogl to byc zwykly przapadek. Czytam dzieciom polskie ksiazki, starszym podrzucam dziela literatury polskiej, ucze je rowniez pisac po polsku.
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Gość
|
Czyli jak zwykle dziennikarze robiÄ
nam wodÄ z mĂłzgu. To bardzo dobrze, Ĺźe rozmawiasz z dziecmi po polsku. BÄdÄ
znaĹy dwa jÄzyki w sposĂłb naturalny bez zbÄdnego nauczania. Moja cĂłrka byĹa w zeszĹym roku w Niemczech, w ramach wymiany mĹodzieĹźy w wakacje. TrafiĹa do dobrej rodziny, byĹa zadowolona. Mieli w jej wieku cĂłrkÄ wiÄc siÄ dobrze tam czuĹa.
pozdrawiam fewa
|
|
|
|
|
|
|
chris
Gość
|
Czesc,Moniko, szkoda,ze inni sie ukrywaja i nie chca do nas dolaczyc pozdrawiam serdecznie A. "Odkrywam" i dolaczam. W usa od 1991r,planuje wytrzymac tu jeszcze 10 lat i do domu. krzysztof
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Gość
|
Krzysztof,juz sie poznalismy na tym forum, zycze oiagniecia zamierzonego celu, to moze chcesz moje zabudowania kupic, no wiesz jezeli chcesz wracac,to trzeba inwestowac w Polske
|
|
|
|
|
|
|
chris
Gość
|
Krzysztof,juz sie poznalismy na tym forum, zycze oiagniecia zamierzonego celu, to moze chcesz moje zabudowania kupic, no wiesz jezeli chcesz wracac,to trzeba inwestowac w Polske Witam,pod warunkiem ze znajduje sie dana posiadlosc na "glebokiej" wsi,w srodku lasu i jest miejsce do wedkowania. krzysztof
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Gość
|
jest na wsi i nad rzeka, jak ja te okolice wybieralam, to byla to raczej wies, bo ze wzgledu na cudowne okolice,sprowadzili sie lekarze,adwokaci,wlasciciele firm itd. uroczych prawdziwych domkow wiejskich jest jednak niewiele ale jest jeszcze rzeka i Park Krajobrazowy,ktory znajduje sie pod ochrona
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Gość
|
jest na wsi i nad rzeka, jak ja te okolice wybieralam, to byla to raczej wies, bo ze wzgledu na cudowne okolice,sprowadzili sie lekarze,adwokaci,wlasciciele firm itd. uroczych prawdziwych domkow wiejskich jest jednak niewiele ale jest jeszcze rzeka i Park Krajobrazowy,ktory znajduje sie pod ochrona A wszyscy pewnie optymalni, naturalnÄ
kolejÄ
rzeczy. O! WĹaĹnie, rzeczy... . wiesz, slyszalam o ludziach, ktorzy wrocili, i tez tego zaluja, trudno jest sie odnalezc w polskiej rzeczywistosci po tylu latach , ja to myslalam , wiesz, juz tak na starosc "Polska rzeczywistoĹÄ" to jest stan umysĹu, czy stan umysĹu to jest "polska rzeczywistoĹÄ". Nie pytam!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2]
|
|
|