toan
Go
|
SŁUŻBY ZDROWIA. Jak pisał Bruford - służbę to ma pan hrabia, albo coś w tym stylu. Tę niefortunną nazwę proponuję zmienić na "Ochronę Zdrowia", łapówki zaś na paragony fiskalne z możliwością odliczenia od podstawy opodatkowania. Choć nie jest to rozwiązanie uczciwe w stosunku do osób, które dbając o zdrowie - omijają specjalistów szeroką hiperbolą
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
No i super. Na to czekam od lat.
A będzie Cie stać?
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
A będzie Cie stać?
Właśnie ludzie są straszeni jakimiś niebotycznymi kosztami. Koszty będą pokrywane z ubezpieczenia (tak jak teraz). Ile w TV słychać o zbiórkach pieniędzy na jakąś operację? Tylko np. nie będę musiała dawać łapówki żeby wykonano operację w czasie.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
A będzie Cie stać? JASNE, że będzie stać każdego. Rynek szybko wyreguluje ceny, tak jak stało się to po prywaryzacji weterynarii. Ci co uważają, że nie muszą iść z dachowcem do specjalisty - nie chodzą Dziesięć tys. lekarzy na Polskę, gdy trzeba będzie dbać o zdrowie - to chyba jeszcze zbyt dużo?.
|
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
A będzie Cie stać? JASNE, że będzie stać każdego. Rynek szybko wyreguluje ceny, tak jak stało się to po prywaryzacji weterynarii. Ale porównanie
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
No weterynaria jest dużo trudniejsza i bardziej odpowiedzialna, bo pacjenci tylko skowyczą z bólu i nic nie mówią, jak się ich zapyta: co cię Burek boli?. Reszta - to samo
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Guzik dla kosztów czy straszenia?
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Nie, to Tobie się wydaje, że nie można ruszyć "świętych krów" specjalistycznych. "Specjaliści" są nie potrzebni w przypadku, gdy lekarz pierwszego kontaktu jest naprawdę lekarzem
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Właśnie ludzie są straszeni jakimiś niebotycznymi kosztami. Koszty będą pokrywane z ubezpieczenia (tak jak teraz).
Koszty powinny być pokrywane z ubezpieczenia, ale rynek ubezpieczeń też powinien być uwolniony.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
A jak jest w Niemczech? Jaki jest standart leczenia w Niemczech, a w Polsce? Będą ubezpieczyciele, którzy zabiorą składki z naszych dochodów i pokryją koszty leczenia. Ubezpieczyciel nie zrobi tego to straci klienta bo pójdę do drugiego. Teraz ZUS jest alfą i omegą w tej kwestii (bezkonkurencyjny na rynku), składki idą tylko w jedną stronę (od nas do ZUS-u) i nie dostaje lekarz, ani ubezpieczony w formie opieki medycznej.
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
Teraz ZUS jest alfą i omegą w tej kwestii (bezkonkurencyjny na rynku), składki idą tylko w jedną stronę (od nas do ZUS-u) i nie dostaje lekarz, ani ubezpieczony w formie opieki medycznej.
A widzisz .Nie o prywatyzację placówek idzie ale o zmianę systemu ubezpieczeń.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Błądzę powiadasz?. Otóż pewnie tak, ale tydzień temu byłem u okulisty w prywatnym gabinecie (pierwszy raz od kilku lat - kontakt merytoryczny z lekarzem), bo sporo siedzę przy komputerze i przed pięćdziesiątką ponoć słabną oczy. A do tego jeszcze ten cholerny cholesterol egzogenny, no wiesz i ta fatalna szkodliwość dla zdrowia zaleceń Kwaśniewskiego - poprosiłem również o badania dna oka na sklerozę. Okulista przebadał mi wszystko bardzo dokładnie: na trzech aparatach w tym jeden komputer i tradycyjnie siedziałem chyba godzinę!. No patrz, że zapomniałem spytać: "ile płacę?". Kosztowało mnie to mniej niż dobra "paczka papierosów". Następnym razem "specjalista" mnie skonsultuje pewnie za dziesięć lat, jak wszystko będzie się tak układać, jak do tej pory. Więc co mi tam po "Służbie Zdrowia" - tylko abym składki zdrowotnej nie płacił bez potrzeby, bo szkoda pieniędzy...
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
o zmianę systemu ubezpieczeń. W krajach "cywilizowanych" każde zwiększenie środków budżetowych na "służbę chorób" powoduje pogorszenie zdrowotności społeczeństwa - patrz US, GB, D na ten przykład Tu nie chodzi o marnowanie środków na "służbę chorób" - a o to, aby obywatel dbał samodzielnie o własne zdrowie.
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Dokładnie 6zł na piękną różę wydałem, bo lekarzem była okulistka. Przecież ma się TO NAZWISKO znane w środowisku - nie?
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Prywatny ubezpieczyciel nie będzie łożył na państwowe 'molochy' w których nie widać efektów leczenia, a tylko jest 'produkcja kosztów' . On liczy i kalkuluje. Dlatego usługi w zakresie lecznictwa też muszą być sprywatyzowane. Natomiast 'prywaciarz' będzie zatrudniał TYLKO FACHOWCÓW bo za spartaczoną robotę nie będzie płacił odszkodowania. Teraz nie ma żadnej odpowiedzialności czy to za partactwo czy też fachowość w tej dziedzinie.
|
|
|
|
|
|
|
|