Strony: [1] 2 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: Jak obliczyc BTW w zupie ? (Przeczytany 30913 razy)
|
Monikaf
Go
|
Czesto robie dzieciom taka oto zupe .Jej przygotowanie trwa doslownie pare minut, sama niestety odkad wrocilam do ZO nie jadam jej, poniewaz nie mam pojecia jak obliczyc BTW . 2 litry wody, do tego 500 gr warzyw mrozonych ( por, marchew, groszek, fasolka szparagowa ), do tego 500 gr ziemniakow, 300 gr pokrojonych w plasterki serdelkow, zaprawione to 100 gr smietany 30%. Moze znajdzie sie ktos, kto bedzie potrafil wyliczyc BTW . Z gory dziekuje
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Obliczenia można dokonać kalkulatorem, lub posłużyć się Liczydłem optymalnym. Składniki jakie podałaś to ogółem 3400gram BTW 44,2 - 134.4 - 117.1 / 1860 kalorii 100gram zupy 1.3 - 4,0 - 3,4 / 55 kalorii Porcja 350 gram 4,6 - 13,8 - 12,1 / 190 kalorii Stosunek BTW 1 : 3,0 - 2,6 B+T/350g = 18,4g Smacznego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Monikaf
Go
|
Morgano, moj dlug wdziecznosci wobec Ciebie rosnie z dnia na dzien, bardzo Ci dziekuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
waga
Go
|
Witam:), jak zwykle problem z BTW.......Ja, mam największy z drobiem, tzn z kaczką. Dla kaczki - tuszki to B - 13.5 g, T - 28.6 g, a dla kaczki wypatroszonej B - 11,4 T - 15,0. A ja mam kaczki pokrojone, na części - uda, skrzydła, piersi i jak to liczyć, aby głupio nie policzyć . Jak znacie odpowiedź, będę wdzięczna , pozdrawiam waga
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Witam:), jak zwykle problem z BTW.......Ja, mam największy z drobiem, tzn z kaczką. Dla kaczki - tuszki to B - 13.5 g, T - 28.6 g, a dla kaczki wypatroszonej B - 11,4 T - 15,0. A ja mam kaczki pokrojone, na części - uda, skrzydła, piersi i jak to liczyć, aby głupio nie policzyć . Jak znacie odpowiedź, będę wdzięczna , pozdrawiam waga Piers kaczki: 19,9 : 3,18 : 0 Pozostale mieso z kaczki ze skora 11 : 39 : 0 Pozostale mieso z kaczki bez skory 18 : 5,1 : 0
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
waga
Go
|
Adampio, jesteś Wielki , dzięki. Pomęczę Ciebie jeszcze w przyszłości, dziś dopiero wróciłam do domku, więc głowa myśli o innych sprawach , waga.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Waga jestes mistrzynia w wyszukiwaniu sibie problemow. W "Ksiazce Kucharskiej " dr J. Kwasniewskiego znajdziesz ok. 40 /jak sie nie myle/ gotowcow na przerozne zupy, zupki juz zbilansowane, w innych ksiazkach tez znajdziesz przepisy .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
waga
Go
|
Hana, masz racje z tymi problemami, ale wiesz, czasem tak bywa, ze własny przepis trzeba zrobić. Książkę kucharska mam, Twoje przepisy, Adampio i innych tez w notatkach już są, te proste, bo taką kuchnię lubię- czyli niewiele składników. Pozdrawiam Hana - waga
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Piers kaczki: 19,9 : 3,18 : 0 Pozostale mieso z kaczki ze skora 11 : 39 : 0
Pozostale mieso z kaczki bez skory 18 : 5,1 : 0
"Adampio", a jak te proporcje wyglądają po upieczeniu kaczki?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
..."Adampio", a jak te proporcje wyglądają po upieczeniu kaczki? ...
Bardzo ciekawe pytanie! Mysle, ze duzo zalezy od temp. i dlugosci czasu pieczenia tej kaczki! BTW Ten problem dotyczy pewnie innych "pokarmow". Np. tluste zeberka pieczone przez 3h i surowe to pewnie juz nie to samo! Jednak najwiecej "zmian" podczas pieczenia zachodzi pewnie w watrobie i szpiku podgardlu i boczku. Ciekawe co na to "Adam"?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
..."Adampio", a jak te proporcje wyglądają po upieczeniu kaczki? ...
Bardzo ciekawe pytanie! Mysle, ze duzo zalezy od temp. i dlugosci czasu pieczenia tej kaczki! BTW Ten problem dotyczy pewnie innych "pokarmow". Np. tluste zeberka pieczone przez 3h i surowe to pewnie juz nie to samo! Jednak najwiecej "zmian" podczas pieczenia zachodzi pewnie w watrobie i szpiku podgardlu i boczku. Ciekawe co na to "Adam"? Prawde mowiac nigdy sie nad tym nie zastanawialem. Mysle, ze tylko ilosc T jest mniejsza w samej kaczce ale poniewaz ja mam pod kaczka zawsze jakies naczynie do zbierania wytopionego tlyszczu na podstawie, ktorego robie sos, dlatego tez dla mnie sie te wartosci nie zmieniaja. A jezeli tak to nieznacznie. Byc moze sie myle. Jezeli tak to prosze o wyprowadzenie mnie z bledu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja uważam, że masz rację, jak zbierasz tłuszcz, to pewnie nic się nie zmienia, ale np. jak mamy robimy mięso z grila, to już trudniej obliczyć.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
nie ukrywam, ze tez mnie bardzo ten temat interesuje ostatnio, ale jakos nie mam czasu na ten temat poczytac w sensie - temat obrobki cieplnej i oksydowania np. tluszczu czy cholesterolu....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ja uważam, że masz rację, jak zbierasz tłuszcz, to pewnie nic się nie zmienia, ale np. jak mamy robimy mięso z grila, to już trudniej obliczyć.
Reniu, ja robie kaczke tylko na grillu. Ale to jest inny gril. Weber.- grill is the best. Juz o tym pisalem wczesniej i nie chodzi o to, ze nie chce otym pisac, tylko o to czy mozesz taki grill na polskim rynku znalesc..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Reniu, ja robie kaczke tylko na grillu. Ale to jest inny gril. Weber.- grill is the best. Juz o tym pisalem wczesniej i nie chodzi o to, ze nie chce otym pisac, tylko o to czy mozesz taki grill na polskim rynku znalesc..
Ja nie chcę zmieniać grila, mam zwykły, żeliwny i często nie grilujemy, czasami dzieciaki nas namówią jak jest ładna pogoda w lecie. Wolę jednak wyprawy nad wodę, niż siedzenie w ogrodzie( jak fajnie pomarzyć o lecie, jak jest taka plucha )Wracając do sprawy, to zastanawiałam się, jak obliczyć zawartość tłuszczu np. w saszłyku ze zwykłego grila? Uważam, że z tego powodu, że rzadko się go spożywa, to niewarto sobie głowy zawracać, myślę, że "na oko" to conajmnej połowa tłuszczu ucieka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ja jak grilluje bezposrednio nas weglem to zakladam, ze 75 % T ucieka i dlatego do mieska robie sosy na bazie smietany i majonezu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Od razu poczułam głód Mam jeszcze jedno pytanie: jak np. u Ciebie wygląda sprawa z soleniem? W książkach dr Jan Kwaśniewski pisze, że optymalnym przestaje smakować sól i przestają solić potrawy. Ja, narazie "muszę" solić np. ziemniaki, mięso, zupy itp. Może jestem jeszcze za krótko optymalna, albo każdy inaczej odbiera smak. Wyraźnie odczuwam jednak, że wędliny ze sklepu są teraz dla mnie za słone
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
ooooooooooooo kochana, sol odstawilem jakies 3 lata temu. I powiem Ci, ze moja zona, ktore jje "normalnie" juz dzis nie chce soli. Uwazam, ze robisz szybkie jedzenie. Co nie znaczy, ze zle. Im wolniej bedziesz smazyla tym wiecej smaku wyjdzie z miesa.
Kupuje tylko mieso od rolnikow, bez stepla, ale jak takie miesko wrzuce na patelache, zabite wczoraj, to nie potrzebuje ani soli ani pieprzu ani oregano ani....nic. Zona to potwierdza. Moglbym zrobic to danie w 50% krotszym czasie, ale po co?
Wlasnie kupilek pol krowy, powinnas zobaczyc kolor tego miesa. Kupilem krowe, bo zona byla zmeczona swinia. Dla mnie jest to super.....na 100 gr miesa biore plasterek masla i wszystko jest OK. Maslo kocham. A jeszcze polane smietana...uhmmm
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
A wracajac do zup, to ja robie raz w tygodniu na 1000 do 1500 dobrej kolagenowki, z warzywami, czasami z pomidorami, ktore kocham i pije zamiast herbarty Super wywarek, kolagenowy. A teraz po zakupie polowy krowy mam tyle "dobrych" kosci, ze moja zona mow " no to teraz sie najjesz". Tak bo woda mineralna przy tym sie chowa. Kolagenowka, bialka ile organizm potrzebuje i do tego weglowodany.........i wszystko w proporcjach BTW, wskazanych przez "TATE" diety. Lepiej bvyc nie moze. Kolagenowki nie wliczam do dziennego BTW. Dlaczego? Bo to slady czegokolwiek, pijac 3 szklanki/kubki dziennie. Jak pojmuje ZO: zbilansowane, do syta, i slucham....podszeptow organizmu, czego chce; wegla, bialka czy tluszczu...ale to "ochota" decyduje
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Adampio, jak czytam Twoje posty, to czuję zapach potraw i słyszę Twoje słowa "ja kochać jeść", sam zachwyt, aż miło. Piszesz, że od trzech lat nie używasz soli. O ile dobrze pamiętam, to jesteś 4 lata na ŻO, czyli w pierwszym roku dodawałeś sól do potraw. Może mi też przestanie ona po roku, lub później, smakować (w maju mija rok), napewno u różnych osób jest różnie. Gdybym robiła posiłki tylko dla siebie, to z pewnością bym soliła mniej. cyt. z Adampio.. Kupuje tylko mieso od rolnikow, bez stepla, ale jak takie miesko wrzuce na patelache, zabite wczoraj, to nie potrzebuje ani soli ani pieprzu ani oregano ani....nic. Zona to potwierdza. Moglbym zrobic to danie w 50% krotszym czasie, ale po co? Czy takie mięso "zabite wczoraj" jest najlepsze? Ja przechowuję mięso przeważnie 2-3 dni w przyprawach w lodówce, aby było "bardziej nadtrawione".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3
|
|
|
|