forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 02:09:55

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com
669820 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Jak obliczyc BTW w zupie ?
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Jak obliczyc BTW w zupie ?  (Przeczytany 30910 razy)
_flo
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #20 : 2009-03-11, 19:22:38 »

Wlasnie kupilek pol krowy, powinnas zobaczyc kolor tego miesa. Kupilem krowe, bo zona byla zmeczona swinia. Dla mnie jest to super.....na 100 gr miesa biore plasterek masla i wszystko jest OK. Maslo kocham. A jeszcze polane smietana...uhmmm

adampio, sam dzielisz te krowe na czesci?
ostatnio ogladalam kilka odcinkow takiego dokumentu "victorian farm" (3 osoby "przeniesione w czasie" do anglii wiktorianskiej, na wsi) i tam wlasnie pani kroila swinke i miedzy innymi wyciganela galke oczna i udekorowala tym przysmakiem "sheperd's pie" (takie ciasto z nadzieniem miesnym)
w sumie nawet sie nie wzdrygnelam
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72260


Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #21 : 2009-03-11, 20:19:09 »

.Kupuje tylko mieso od rolnikow, bez stepla, ale jak takie miesko wrzuce na patelache, zabite wczoraj, to nie potrzebuje ani soli ani pieprzu ani oregano ani....nic. Zona to potwierdza. Moglbym zrobic to danie w 50% krotszym czasie, ale po co?
Wlasnie kupilek pol krowy, powinnas zobaczyc kolor tego miesa. Kupilem krowe, bo zona byla zmeczona swinia. Dla mnie jest to super.....na 100 gr miesa biore plasterek masla i wszystko jest OK. Maslo kocham. A jeszcze polane smietana...uhmmm
Czy takie mięso "zabite wczoraj" jest najlepsze? Ja przechowuję mięso przeważnie 2-3 dni w przyprawach w lodówce, aby było "bardziej nadtrawione". Confused Smile ...........ten cytat lepiej wyszedł Smile




Zapisane

siniak
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #22 : 2009-03-11, 20:25:39 »

Witam. Podepnę się tutaj.

Nerka przed ugotowaniem ważyła około 200g. Pokroiłem w plasterki i ugotowałem Cool Po waży około 100g.

Ile wynosi zawartość białka w takiej nerce? 16g czy 32g?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72260


Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #23 : 2009-03-11, 20:29:10 »

Ciekawe, kto to będzie wiedział? Shocked Very Happy
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #24 : 2009-03-11, 20:54:26 »

Adampio, jak czytam Twoje posty, to czuję zapach potraw i słyszę Twoje słowa "ja kochać jeść", sam zachwyt, aż miło. Piszesz, że od trzech lat nie używasz soli. O ile dobrze pamiętam, to jesteś 4 lata na ŻO, czyli w pierwszym roku dodawałeś sól do potraw. Może mi też przestanie ona po roku, lub później, smakować (w maju mija rok), napewno u różnych osób jest różnie. Gdybym robiła posiłki tylko dla siebie, to z pewnością bym soliła mniej.
cyt. z Adampio..
Kupuje tylko mieso od rolnikow, bez stepla, ale jak takie miesko wrzuce na patelache, zabite wczoraj, to nie potrzebuje ani soli ani pieprzu ani oregano ani....nic. Zona to potwierdza. Moglbym zrobic to danie w 50% krotszym czasie, ale po co?
Czy takie mięso "zabite wczoraj" jest najlepsze? Ja przechowuję mięso przeważnie 2-3 dni w przyprawach w lodówce, aby było "bardziej nadtrawione". Confused Smile





Cytuj

Reniu, sa czesci miesa, ktore musza dojrzec zanim ( mowia specjalisci ) zanim zaczniemy je przygotowywac. Najczesciej jest to poledwica, filety itd, ponoc sa bardziej kruche.
Jednak te same miesa mozna wykozystac zaraz po zabiciu. Taki kotlet 3 cm grubosci z poledwicy, jeszcze pachnacy cielaczkiem usmazony na masle,  ..to jest "orgazm kulinarny", do tego dobry kawalek masla zamiast sosu i warzywa...uhm. I moge isc plywac....kilometry.!!!!
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #25 : 2009-03-11, 20:55:10 »

Witam. Podepnę się tutaj.

Nerka przed ugotowaniem ważyła około 200g. Pokroiłem w plasterki i ugotowałem Cool Po waży około 100g.

Ile wynosi zawartość białka w takiej nerce? 16g czy 32g?


32
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72260


Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #26 : 2009-03-11, 21:30:48 »

Dzięki za wszystkie (narazie) wyjaśnienia Very Happy
Zapisane

siniak
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #27 : 2009-03-11, 21:31:36 »

Dziękuję, adampio.

Renia, jednak ktoś wiedział Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72260


Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #28 : 2009-03-11, 21:36:51 »

Dobrze, że mamy eksperta Very Happy
Zapisane

viola44
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #29 : 2009-03-11, 21:53:23 »

Witam. Podepnę się tutaj.

Nerka przed ugotowaniem ważyła około 200g. Pokroiłem w plasterki i ugotowałem Cool Po waży około 100g.

Ile wynosi zawartość białka w takiej nerce? 16g czy 32g?
zawsze wazymy przed ugotowaniem, smażeniem, pieczeniem, inną obróbką
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72260


Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #30 : 2009-03-11, 22:13:30 »

Viola, to nie zawsze jest takie proste. Jak np. zrobę pieczeń z 1 kg. karkówki, a potem nałożę sobie kawałek, albo przy gulaszu, jak policzyć w przód? Ja ważę gotowe danie, a BTW biorę z książki kucharskiej. Może robię źle Rolling Eyes
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #31 : 2009-03-11, 22:20:30 »

Viola, to nie zawsze jest takie proste. Jak np. zrobę pieczeń z 1 kg. karkówki, a potem nałożę sobie kawałek, albo przy gulaszu, jak policzyć w przód? Ja ważę gotowe danie, a BTW biorę z książki kucharskiej. Może robię źle Rolling Eyes
 

Tez mialem z tym problem i podejrzewam, ze wszyscy mieli i miec beda. Ja robie to tak:
masz kawalek miesa surowego, ktory wazy 1000 gr przed obrobka termiczna. Po upieczeniu wazy ten sam kawalek np 500 gr.

Czyli jak ukroisz kawalek upieczonego miesa, ktory wazy 100 gr to tak jak gdybys miala kawalek surowego wazacy 200 gr, czyli jezeli jest to swinina, ktora srednio zawiera 18 gr B w 100 gr, to w tym upieczonym 100 gr kawalku masz tyle samo B ile w 200 gr surowego, czyli 36 gr.   Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72260


Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #32 : 2009-03-11, 22:36:47 »

Znowu to liczenie robi się skomplikowane  Confused Ale przynajmnej jest o co pytać Very Happy
Zapisane

Hana
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #33 : 2009-03-14, 17:47:55 »

Witam. Podepnę się tutaj.

Nerka przed ugotowaniem ważyła około 200g. Pokroiłem w plasterki i ugotowałem Cool Po waży około 100g.

Ile wynosi zawartość białka w takiej nerce? 16g czy 32g?

Zawartosc bialka = ilisci/wagowej zjedzonej nerki.

W 100g nerki wieprzowej B-16,0  T-3,2  W-1,7                                                                         
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #34 : 2009-03-14, 17:51:22 »

Adampio - czy jestes pewny, ze "Siniak" zjadl 32g bialka w ugotowanej nerce?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72260


Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #35 : 2009-03-14, 17:55:30 »

No..no ..robi się ciekawie...ekspert potrzebny od zaraz.. Very Happy
Zapisane

Hana
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #36 : 2009-03-14, 17:59:56 »

Renia, zamiast "dopingowac" przylacz sie do rozwiazywania "zadania"!

Wg, Ciebie ile "Siniak" zjadl bialka?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72260


Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #37 : 2009-03-14, 18:04:24 »

Hana, ja nie jestem żadnym ekspertem, ale napiszę co podpowiada mi logika: uważam, że ilość białka przez gotowanie się nie zmienia i jak przed gotowaniem było 32g, to po gotowaniu też jest 32g białka.
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72260


Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #38 : 2009-03-14, 18:13:46 »

Sprawdzałam w tabeli i jest podane , że nerka wieprzowa ma 16g białka w 100g produktu. Myślę, że te tabele podają wartości odżywcze surowych produktów (chyba napewno Very Happy)
Zapisane

timonek
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #39 : 2009-03-14, 18:15:19 »

ilość białka przez gotowanie się nie zmienia i jak przed gotowaniem było 32g, to po gotowaniu też jest 32g białka.
Podczas gotowania podobnie ilość białka się zmniejsza
a cholesterol się utlenia. Nie wiem czy to prawda ale gdzieś tak czytałem.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.121 sekund z 20 zapytaniami.