Strony: 1 [2] 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: Jak obliczyc BTW w zupie ? (Przeczytany 30867 razy)
|
_flo
Go
|
Wlasnie kupilek pol krowy, powinnas zobaczyc kolor tego miesa. Kupilem krowe, bo zona byla zmeczona swinia. Dla mnie jest to super.....na 100 gr miesa biore plasterek masla i wszystko jest OK. Maslo kocham. A jeszcze polane smietana...uhmmm
adampio, sam dzielisz te krowe na czesci? ostatnio ogladalam kilka odcinkow takiego dokumentu "victorian farm" (3 osoby "przeniesione w czasie" do anglii wiktorianskiej, na wsi) i tam wlasnie pani kroila swinke i miedzy innymi wyciganela galke oczna i udekorowala tym przysmakiem "sheperd's pie" (takie ciasto z nadzieniem miesnym) w sumie nawet sie nie wzdrygnelam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
.Kupuje tylko mieso od rolnikow, bez stepla, ale jak takie miesko wrzuce na patelache, zabite wczoraj, to nie potrzebuje ani soli ani pieprzu ani oregano ani....nic. Zona to potwierdza. Moglbym zrobic to danie w 50% krotszym czasie, ale po co? Wlasnie kupilek pol krowy, powinnas zobaczyc kolor tego miesa. Kupilem krowe, bo zona byla zmeczona swinia. Dla mnie jest to super.....na 100 gr miesa biore plasterek masla i wszystko jest OK. Maslo kocham. A jeszcze polane smietana...uhmmm
Czy takie mięso "zabite wczoraj" jest najlepsze? Ja przechowuję mięso przeważnie 2-3 dni w przyprawach w lodówce, aby było "bardziej nadtrawione". ...........ten cytat lepiej wyszedł
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
siniak
Go
|
Witam. Podepnę się tutaj. Nerka przed ugotowaniem ważyła około 200g. Pokroiłem w plasterki i ugotowałem Po waży około 100g. Ile wynosi zawartość białka w takiej nerce? 16g czy 32g?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Adampio, jak czytam Twoje posty, to czuję zapach potraw i słyszę Twoje słowa "ja kochać jeść", sam zachwyt, aż miło. Piszesz, że od trzech lat nie używasz soli. O ile dobrze pamiętam, to jesteś 4 lata na ŻO, czyli w pierwszym roku dodawałeś sól do potraw. Może mi też przestanie ona po roku, lub później, smakować (w maju mija rok), napewno u różnych osób jest różnie. Gdybym robiła posiłki tylko dla siebie, to z pewnością bym soliła mniej. cyt. z Adampio.. Kupuje tylko mieso od rolnikow, bez stepla, ale jak takie miesko wrzuce na patelache, zabite wczoraj, to nie potrzebuje ani soli ani pieprzu ani oregano ani....nic. Zona to potwierdza. Moglbym zrobic to danie w 50% krotszym czasie, ale po co? Czy takie mięso "zabite wczoraj" jest najlepsze? Ja przechowuję mięso przeważnie 2-3 dni w przyprawach w lodówce, aby było "bardziej nadtrawione". Reniu, sa czesci miesa, ktore musza dojrzec zanim ( mowia specjalisci ) zanim zaczniemy je przygotowywac. Najczesciej jest to poledwica, filety itd, ponoc sa bardziej kruche. Jednak te same miesa mozna wykozystac zaraz po zabiciu. Taki kotlet 3 cm grubosci z poledwicy, jeszcze pachnacy cielaczkiem usmazony na masle, ..to jest "orgazm kulinarny", do tego dobry kawalek masla zamiast sosu i warzywa...uhm. I moge isc plywac....kilometry.!!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Witam. Podepnę się tutaj. Nerka przed ugotowaniem ważyła około 200g. Pokroiłem w plasterki i ugotowałem Po waży około 100g. Ile wynosi zawartość białka w takiej nerce? 16g czy 32g? 32
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dzięki za wszystkie (narazie) wyjaśnienia
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
siniak
Go
|
Dziękuję, adampio. Renia, jednak ktoś wiedział
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dobrze, że mamy eksperta
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
Witam. Podepnę się tutaj. Nerka przed ugotowaniem ważyła około 200g. Pokroiłem w plasterki i ugotowałem Po waży około 100g. Ile wynosi zawartość białka w takiej nerce? 16g czy 32g? zawsze wazymy przed ugotowaniem, smażeniem, pieczeniem, inną obróbką
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Viola, to nie zawsze jest takie proste. Jak np. zrobę pieczeń z 1 kg. karkówki, a potem nałożę sobie kawałek, albo przy gulaszu, jak policzyć w przód? Ja ważę gotowe danie, a BTW biorę z książki kucharskiej. Może robię źle
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Viola, to nie zawsze jest takie proste. Jak np. zrobę pieczeń z 1 kg. karkówki, a potem nałożę sobie kawałek, albo przy gulaszu, jak policzyć w przód? Ja ważę gotowe danie, a BTW biorę z książki kucharskiej. Może robię źle Tez mialem z tym problem i podejrzewam, ze wszyscy mieli i miec beda. Ja robie to tak: masz kawalek miesa surowego, ktory wazy 1000 gr przed obrobka termiczna. Po upieczeniu wazy ten sam kawalek np 500 gr. Czyli jak ukroisz kawalek upieczonego miesa, ktory wazy 100 gr to tak jak gdybys miala kawalek surowego wazacy 200 gr, czyli jezeli jest to swinina, ktora srednio zawiera 18 gr B w 100 gr, to w tym upieczonym 100 gr kawalku masz tyle samo B ile w 200 gr surowego, czyli 36 gr.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Znowu to liczenie robi się skomplikowane Ale przynajmnej jest o co pytać
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Witam. Podepnę się tutaj. Nerka przed ugotowaniem ważyła około 200g. Pokroiłem w plasterki i ugotowałem Po waży około 100g. Ile wynosi zawartość białka w takiej nerce? 16g czy 32g?Zawartosc bialka = ilisci/wagowej zjedzonej nerki. W 100g nerki wieprzowej B-16,0 T-3,2 W-1,7
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Adampio - czy jestes pewny, ze "Siniak" zjadl 32g bialka w ugotowanej nerce?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
No..no ..robi się ciekawie...ekspert potrzebny od zaraz..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Renia, zamiast "dopingowac" przylacz sie do rozwiazywania "zadania"!
Wg, Ciebie ile "Siniak" zjadl bialka?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Hana, ja nie jestem żadnym ekspertem, ale napiszę co podpowiada mi logika: uważam, że ilość białka przez gotowanie się nie zmienia i jak przed gotowaniem było 32g, to po gotowaniu też jest 32g białka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Sprawdzałam w tabeli i jest podane , że nerka wieprzowa ma 16g białka w 100g produktu. Myślę, że te tabele podają wartości odżywcze surowych produktów (chyba napewno )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
timonek
Go
|
ilość białka przez gotowanie się nie zmienia i jak przed gotowaniem było 32g, to po gotowaniu też jest 32g białka.
Podczas gotowania podobnie ilość białka się zmniejsza a cholesterol się utlenia. Nie wiem czy to prawda ale gdzieś tak czytałem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2] 3
|
|
|
|