Strony: 1 2 [3]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Jak obliczyc BTW w zupie ? (Przeczytany 30843 razy)
|
renia
|
Ekspert potrzebny od zaraz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Tez mialem z tym problem i podejrzewam, ze wszyscy mieli i miec beda. Ja robie to tak: masz kawalek miesa surowego, ktory wazy 1000 gr przed obrobka termiczna. Po upieczeniu wazy ten sam kawalek np 500 gr. Czyli jak ukroisz kawalek upieczonego miesa, ktory wazy 100 gr to tak jak gdybys miala kawalek surowego wazacy 200 gr, czyli jezeli jest to swinina, ktora srednio zawiera 18 gr B w 100 gr, to w tym upieczonym 100 gr kawalku masz tyle samo B ile w 200 gr surowego, czyli 36 gr. Adampio, jednak Ty to masz głowę ! Sprawdziłam w tabelach na przykładzie kaczki patroszonej i jest tak: surowa zawiera w 100g produktu 11,4g białka, tłuszczu 15g, a po upieczeniu (z Książki Kucharskiej dr J.K.) białka 22,8g , a tłuszczu 23,6g. Czyli, tak jak pisałeś, w mięsie pieczonym (lub po innej obróbce termicznej) białko mnożymy x 2
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kriss
Go
|
ilość białka przez gotowanie się nie zmienia i jak przed gotowaniem było 32g, to po gotowaniu też jest 32g białka.
Podczas gotowania podobnie ilość białka się zmniejsza a cholesterol się utlenia. Nie wiem czy to prawda ale gdzieś tak czytałem. Przecierz w pożywieniu niema cholesterolu No chyba że się mylę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
Kochani, wazy sie surowe mieso i z tabel odczytuje ilość białka i tłuszczu, dlatego adampio podal 32 g ponieważ mieso wazyło 200 g a w tabelach podane jest 16 g. Tez na początku żywienia miałam dylemat dlatego skonsultowalam się z optymalnym, ktory stosuje dietę wzorcowo i zna się na rzeczy, zresztą uczestniczy w badaniach nad dieta tzn. jest w grupie osób optymalnych którzy poddawani są różnym badaniom, pomiary róznych parametrów itd.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Postaram sie wytlumaczyc na przykladzie ziemniaka. Mamy ziemniaka, ktory wazy 100 gr. Tego ziemniaka ucieramy i odkladamy na sitko. Woda ucieka. Z tego 100 gr ziemniaka nagle otrzymujemy tylko 70 gr ziemniaka........tak? Wagowo tak, ale biologocznie, mamy caly czas zawartosc 100 gr ziemniaka!!! JAK? Nie powiem, bo zamoce w glowie. To samo jest z kaczka, kura, swinia itd. Zawsze postc naturalna nas interesuje. Trzeba zwazyc pozniej po obrobce termicznej, podzieklic na porcje......
Poza tym, jedzcie zbilansowane, do syta i badzcie zdrowi.
Probplem?
Toan ma odpowiedzi.!!!!!!!!!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Adampio..albo nie...już odparowało
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
Trzeba zwazyc pozniej po obrobce termicznej, podzieklic na porcje......
Ja nie ważę po obróce termicznej, po co? tego nie rozumiem, po obróbce termicznej, ...az mi sie uszy trzęsą...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
marian05
Go
|
Postaram sie wytlumaczyc na przykladzie ziemniaka. Mamy ziemniaka, ktory wazy 100 gr. Tego ziemniaka ucieramy i odkladamy na sitko. Woda ucieka. Z tego 100 gr ziemniaka nagle otrzymujemy tylko 70 gr ziemniaka........tak? Wagowo tak, ale biologocznie, mamy caly czas zawartosc 100 gr ziemniaka!!! JAK? Nie powiem, bo zamoce w glowie.
nie zgadza m sie z Toba, wraz z woda z ziemniaka poszla skrobia i to dosyc sporo
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
To jest komplikowanie sobie zycia, ziemniak surowy 100g ok 15 g wegli i koniec kropka. Gdybym zaczęła zastanawiać się ile mi odparowało, ile przybyło podczas obróbki kulinarnej to dostałabym.... nie powiem co i napewno nie podjęłabym sie takiego modelu żywienia.....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Viola, oczywiście, że nie ma sensu ważyć (jeśli już chcemy to robić) przed i po obróbce kulinarnej produktów, jeśli się gotuje na jedną osobę. Ale, tak jak u mnie, jeśli wezmę na talerz kawałek np. pieczeni, to nie wiem ile to mięso ważyło surowe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
Viola, oczywiście, że nie ma sensu ważyć (jeśli już chcemy to robić) przed i po obróbce kulinarnej produktów, jeśli się gotuje na jedną osobę. Ale, tak jak u mnie, jeśli wezmę na talerz kawałek np. pieczeni, to nie wiem ile to mięso ważyło surowe. Renia, przed obróbką należy ważyc jak najbardziej, zawsze trzeba to robić , jesli przed obróbka ważyło x, to mniej wiecej wiesz ile z tego zrobisz porcji, dzielisz x/ilość porcji i tyle. Przecież różnice kilku gramów nie maja większego znaczenia, tym bardziej ze zkupione np. mięso nigdy nie ma stricte tyle gramów ile w tabieli, zawsze jakieś różnice są. Tak to widzę. Mi chodziło o to, że po obróbe waga Cie nie interesuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Viola, oczywiście, że nie ma sensu ważyć (jeśli już chcemy to robić) przed i po obróbce kulinarnej produktów, jeśli się gotuje na jedną osobę. Ale, tak jak u mnie, jeśli wezmę na talerz kawałek np. pieczeni, to nie wiem ile to mięso ważyło surowe. Renia, przed obróbką należy ważyc jak najbardziej, zawsze trzeba to robić , jesli przed obróbka ważyło x, to mniej wiecej wiesz ile z tego zrobisz porcji, dzielisz x/ilość porcji i tyle. Przecież różnice kilku gramów nie maja większego znaczenia, tym bardziej ze zkupione np. mięso nigdy nie ma stricte tyle gramów ile w tabieli, zawsze jakieś różnice są. Tak to widzę. Mi chodziło o to, że po obróbe waga Cie nie interesuje. Takie jest tez moje zdanie. I tu kolejny przyklad, gdzie czesto robi sie pieczen z calego kawalka, ktory przed obrobka wazy 1000 gr. (170 gr bialka ) Po wyjeciu z piekarnika , waz ta sama pieczen np 700 gr. Wowczas kiedy podzielimy taki kawalek pieczeni na 10 rownych porcji, mamy w kazdej 17 gr B. bez wzgledu na to ile wazy po obrobce termincznej
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
hihihihihi
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 2 [3]
|
|
|
|