mala
Go
|
Jakie tłuszcze jecie przy ponad 30 stopniowych upałach przy założeniu rotacji nabiału. Czyli śmietana i masło co kilka dni, jak radzi dr Ewa, a co poza tym? Oleje nie sa zbyt polecane w dużych ilościach, co pozostaje? Podzielcie sie swoimi doświadczeniami.
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Smalec, rzecz jasna Dla nas temperatura powietrza nie sprawia różnicy jeśli chodzi o spożywany rodzaj tłuszczu. MiT
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
zoltka,geste wywary rosolowe,surowki warzywne z oliwa z oliwek, rowniez na mnie upaly nie dzialaja tak jak dawniej, przed dieta na upaly reagowalam glodowka,
|
|
|
|
|
|
|
evosonic
Go
|
takie jak zawsze tyle tylko ze w ilosciach takich ze jest to smieszne ps. kodar po co ci oliwa i salatki ? kocham trzydziesci stopni lub wiecej
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
nie potrafie zjesc surowki ze smalcem ani z maslem chociaz, gdy bylym mala jadlam salate zielona zalewana wytopionym goracym boczkiem i tluszczem z pod boczku, przysmak mojej babci)palce lizac
|
|
|
|
|
|
|
evosonic
Go
|
nie zrozumialas mnie niestety jestem zdziwiona tym ze jesz surowki
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
wiesz,ja po produktach mlecznych mam skurcze w lydkach,a skurcze przypominaja,ze brak magnezu, na te braki najlepsze sa surowki,z kolorowych warzyw, optymylni przeciez powinni zjadac ich ok.300g
|
|
|
|
|
|
|
zdrowa
Go
|
nie potrafie zjesc surowki ze smalcem ani z maslem chociaz, gdy bylym mala jadlam salate zielona zalewana wytopionym goracym boczkiem i tluszczem z pod boczku, przysmak mojej babci)palce lizac Też tak jadłam jako dziecko i kapusta czerwona z boczkiem wędzonym na ciepło. Pycha! Ale to było dawno, jeszcze wszystko bez chemii. Pmietam jak wtedy jajko smakowało teraz takich jaj już nie ma.
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Ja bardzo lubie surowe żółtko ,albo masełko ,smietane z ziemniaczkami . Teraz też mi smalec niezbyt smakuje.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Też tak jadłam jako dziecko i kapusta czerwona z boczkiem wędzonym na ciepło. Pycha! Ale to było dawno, jeszcze wszystko bez chemii. Pmietam jak wtedy jajko smakowało teraz takich jaj już nie ma.
Jako dziecko to jadło się tylko gotowane warzywa z jakimś tłuszczem i jabłka ew. śliwki. Tylko wiele lat później wmówiano nam, że najzdrowsze są suróweczki i owock i zaczął się import bananów...i
|
|
|
|
|
|
|
mala
Go
|
Ja też teraz lepiej znoszę upały, ale wtedy gdy jest tak gorąco jak np dzisiaj -nie gotuję. Myślałam, ze ktoś ma jakiś sprawdzony pomysł na tłuszcze -nie nabiałowe bez gotowania.
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Ja przy tem. pow.30 stopni mam mniejsze zapotrzebowanie na smalec, ale wczoraj upieklam cos, co nazwalm "chleb orzechowo-sliwkowy", poniewaz jest to wymysl mojej fantazji, wiec bylo tak:
orzechy laskowe--136g orzechy wloskie--39g slonecznik--40g sliwki suszone, pokr.--97g jajka cale--151g (3 szt.) zoltka--147g (9 szt.) maslo--80g proszek do pieczenia 10g
..wszystko razem zmiksowalam, do formy , do pieca 45-50 min. w tem 190-200stopni.
B--11,1 T--36,4 W--9,1 (1 : 3,2 : 0,8 w 100g)
Wypiek jest tez swietnym dodatkiem do kawy lub herbaty.
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Wygląda to dośc smacznie z podanego przez Ciebie przepisu Hana. Chociaż w takie upały trudno coś upiec. Ciekawe jak to wygląda, może jakaś fotka? Ale to chyba do działu kulinarnego
|
|
|
|
|
|
|
mala
Go
|
Hana-podoba mi się ten przepis, upiekę...gdy tylko się ochłodzi. Czy próbowałaś ten chlebek zamrażać?
|
|
|
|
|
|
|
wojteks
Go
|
Na upały brardzo dobre są zimne żółtka z jajek gotowanych na twardo popijane schłodzoną śmietanką 30%. Sycący, ale nie obciążający żołądka posiłek!. Rotować można każdego dnia .
|
|
|
|
|
|
|
Grażyna.B.
Go
|
W upały polecam koktajle na pysznej śmietance(30%), oraz sałatki z ogórka, pomidora sałaty...zalać to wszystko zimną śmietanką, pycha.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Ja mam ciągłą ochotę ,pomimo tego ,że jest upał ,na smażoną kiełbasę z ogórkami czy sałatą i jajecznicę . Chyba mi brakowało ogromnie tłuszczu ,bo mam na niego wielki apetyt
|
|
|
|
|
|
|
evosonic
Go
|
" upaly " nie istnieja jest po prostu cieplo i bardziej cieplo iiiiiiii zawsze to jest przyjemne i dobre [
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
" upaly " nie istnieja jest po prostu cieplo i bardziej cieplo iiiiiiii zawsze to jest przyjemne i dobre O tak Z tymi "upałami" to przesadziłam Jest po prostu ciepło i bardzo,bardzo przyjemnie
|
|
|
|
|
|
|
evosonic
Go
|
i mozesz sobie smigac na rolkach o tej godzinie jest bardzo przyjemnie ..... a gdyby tak poplywac ? powaznie ( eee wszystko bylo powaznie ) to byla taka pani ktora zawsze otwierala okna , nawet wtedy gdy na zewnatrz wiatr lamal drzewa zawsze mowila ze jest jej " duszno " i musi miec " powietrze " nic to nie dawalo poniewaz dawac nie moglo to co jest teraz na zewnatrz , za oknem , jest takie jakie jest i tyle niepokojace jest to ze planeta Ziemia cierpi ....
|
|
|
|
|
|
|
|