Strony: [1] 2 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: PRAWDA O SOI - szkodliwe białko roślinne (Przeczytany 37130 razy)
|
Ewa
Go
|
http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-prawdaosoi.htmA to wstęp do artykułu: "Podczas gdy przemysł gorąco wychwala domniemany dobroczynny wpływ soi na zdrowie taki, jak np. obniżenie cholesterolu, zapobieganie powstaniu osteoporozy, a nawet zredukowanie czynników sprzyjających powstawaniu nowotworów, naukowcy odkrywają coś całkiem odmiennego. Mianowicie odkrywają, że spożywanie soi może być związane z: Zmniejszeniem płodności u mężczyzn Zwiększeniem ryzyka powstania pewnego rodzaju nowotworów Uszkodzeniami funkcji mózgu u mężczyzn Powstawaniem nieprawidłowości rozwojowych u dzieci Wczesnym dojrzewaniem płciowym u kobiet w krajach zachodu"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Soja jest od lat doskonałą paszą dla zwierząt, ale naukowcy od zwierząt doskonale wiedzą dla których gatunków soja jest paszą wysokobiałkową, a dla których soja jest trucizną . Człowiek zalicza się do tych drugich i wiadomo o tym od lat . Np; "Paszoznawstwo" Ruszczyca dość ładnie omawia zagadnienie. PS dla ułatwienia dodam, że człowiek, to takie zwierzątko monogastryczne, o bardzo którkim przewodzie pokarmowym w stosunku do wzrostu i ze szczątkowym jelitem ślepym
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Wiadomo,niewiadomo,to nic nie zmienia faktu,że półki hipermarketów uginają się pod produktami sojowymi. W sumie to mają wzięcie,bo ile razy bym koło tych półek nie przechodziła,zawsze ktoś coś bierze. Czyli dużo ludzi pewnie, traktuje soję jako podstawowe źródło białka,co mnie wcale a wcale nie dziwi W sumie to już mało co mnie dziwi O! jedno mnie dziwi.Wstałam rano i leje deszcz,a wczoraj wieczorem było bezchmurne niebo i zapowiadała się na dziś urocza pogoda .Z dedukcji wynika,że wszystko zdażyć się może Pozdrawiam i dzień dobry !
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
A czy ktoś broni żreć tę soję?. Z soją jak ze zbożem w/g Naukowca Engelsa cyt: "Rodzina pasterska nie rozmnażała się tak szybko jak bydło... ...zboże, które początkowo uprawiano jako paszę dla bydła, wkrótce stało sie pożywieniem ludzi i wynaleziono bydło ludzkie - niewolników..., którze rozmnażało się równie szybko jak bydło..." Cytat nie pochodzi z "Manifestu komunistycznego" Dla licznych Engels jest znany jako "ojciec socjalizmu naukowego", nieliczni znają go jako - naukowca przyrodnika...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
A czy ktoś broni żreć tę soję?
Nie,no chyba nie ma jeszcze takiej ustwy .Ale przypuszczam ,że choćby była ,to ludzie tymbardziej by ją nabywali "po kątach" .Wiadomo;zakazany owoc lepiej smakuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Spotkaliście się Państwo z informacją, że soja jest dodawana do parówek?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Soję "pakują" gdzie się da - trzeba bacznie czytać etykiety!. Często w produktach mięsnych, aby nie straszyć klienta soją, na etykiecie zamiennikiem - "białko sojowe" jest - "białko roślinne". Jeśli jednak nie ma się odczynów alergicznych, a zawartość tego dodatku nie jest duża - lepiej ostatecznie zjeść, niż głodować. Ale przy atopowym zapaleniu skóry u dzieci i innych alergiach pokarmowych również u dorosłych - bezwzględnie unikać!, bo dziś już nigdy nie wiadomo, czyje geny się niedotrawia
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
O !, jest jeszcze dziwniej/gorzej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Dlatego dziś lepiej unikać sklepowej "garmażerki", a kupować surowe podroby i surowe mięso z kością. Jest tyle prostych, niepracochłonnych przepisów na przetworzenie tego typu żywności w zdrowy garmaż domowy...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jasne, oczywiście. Tak postępuję, jednak parówki od czasu do czasu kupowałam. Nabywając produkty "na wagę" nie mamy możliwości dowiedzieć się o ich składzie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Jasne, oczywiście. Tak postępuję, jednak parówki od czasu do czasu kupowałam. Nabywając produkty "na wagę" nie mamy możliwości dowiedzieć się o ich składzie. Teresa, spytaj sprzedawce, powinna udzielic informacji "o skladzie parowek", jak rowniez gdzie byly wyprodukowane, to moze zaspokoi Twoja ciekawosc, jezeli chodzi o wiarygodnosc tych informacji ....???
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Przyznaję sie bez bicia,że parę razy jadłam kotlety sojowe Kilka lat temu jadłam u kolezanki i tak mi posmakowały ,że sama je w domu robiłam. Tak dużo ich robiłam,że w końcu nie mogłam na nie patrzeć i tak się skończyła kariera kotletow sojowych w moim domu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jasne, oczywiście. Tak postępuję, jednak parówki od czasu do czasu kupowałam. Nabywając produkty "na wagę" nie mamy możliwości dowiedzieć się o ich składzie. Teresa, spytaj sprzedawce, powinna udzielic informacji "o skladzie parowek", jak rowniez gdzie byly wyprodukowane, to moze zaspokoi Twoja ciekawosc, jezeli chodzi o wiarygodnosc tych informacji ....??? Dziękuję. Sprzedawca dysponuje takimi danymi? Dowiem się, pewnie, że się dowiem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
Dziękuję. Sprzedawca dysponuje takimi danymi? Dowiem się, pewnie, że się dowiem.
W niektórych sklepach parówki, kiełbasy itp. w ladzie są wystawione w tych duzych opakowaniach zbiorczych na których sa oznacznia i opisany skład, no włos się jerzy jak to się czyta ;P ale dla pocieszenia powiem ze kupiłem ostatnio kabanosy na których jest napisane skład: 125% miesa.........
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
125% miesa... ...w przeliczeniu na "mokrą masę"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
... na których jest napisane skład: 125% miesa......... Może się pomylili Ja wczoraj kupowałam kiełbasę krakowską suchą,i pani nakleiła cenę 0.38gr na stoisku mięsnym,dopiero pani przy kasie zwróciła na to uwagę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
"100g produktu zostało wyprodukowane ze 127g miesa" a i nie były bardzo suche cena 25 zł za kg
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
To mi przypomina "wspaniały" skład pewnego "kakao": - w 100g kakao* zawarte jest: ... - aż dziw bierze, że kakao może mieć taki dobry skład * - w 100g produktu uwzględniono dodatek stosownej ilości mleka krowiego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
Wspaniały skład ;P ale mimo wszystko kabanosy byly niezłe
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
PN (polska norma) przewidywała wydajność szynki nie więcej niż 70%, a więc ze 100kg surowego mięsa szynkowego uzyskiwano nie więcej niż 70 kg szynki wędzonej, parzonej. Czyli to jakieś 143g(%) mięsa na 100g produktu. Dziś dzięki normom unijnym ze 100kg mięsa można zrobić ze 300 kg "szynki". Czyli to jakieś 33g(%) mięsa na 100g produktu . Nic więc dziwnego, że kabanosy były jadalne, a producent pochwalił się takim składem! (w/g PN - wydajność 54%) Nic więc dziwnego, że dzięki normom unijnym "szynka" w markecie kosztyje - 9,99zł/kg
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3
|
|
|
|