Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: KRÓLEWSKA BIAŁA KIEŁBASA Z PIWEM. (Przeczytany 45468 razy)
|
MORGANO
Go
|
KRÓLEWSKA BIAŁA KIEŁBASA Z PIWEM.
Składniki. 600g Kiełbasa biała 500g Piwo jasne 1/2 litra 150g Cebula 150g Masło ekstra 82,5% 30g Mąka 2 łyżki 20g Czosnek 4-5 ząbków przyprawy : sól, pieprz, maggi
Sposób przygotowania. Do wrzącego piwa wrzucić dwa ząbki czosnku i część grubo pokrojonej cebuli oraz białą kiełbasę. I na małym ogniu gotujemy ją 25 minut i pozostawiamy całość pod przykryciem około 20 minut. W między czasie robimy z masła zasmażkę, do której dodajemy drobno posiekany lub wyciśnięty praską czosnek i resztę pokrojonej cebuli. Całość podlewamy i rozprowadzamy piwem z wywaru. Doprowadzamy do konsystencji sos i przyprawiamy do smaku. Pokrojoną w plastry kiełbasę. Dodajemy do sosu. Ogółem 1450g B-T-W /89,1/ - /262,9/ - /68,3/ - /3000 kalorii/ 100g produktu B-T-W /6,1/ - /17,9/ - /4,6/ - /200 kalorii/ 200g porcja 1 osobowa B-T-W /12,1/ - /35,8/ - /9,3/ - /400 kalorii/ Stosunek B-T-W 1 : 3,0 : 0,8 B+T/200g=47,9g Podpowiedź: Sos i kiełbasą podajemy z ziemniakami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Teraz mamy sezon grilowania. Ciekawe jak by smakowała taka kiełbaska namoczona w pieie i upieczona na grilu. Przy najblizszej okazji wyprbuje i napiszę jak smakuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Teraz mamy sezon grilowania. Ciekawe jak by smakowała taka kiełbaska namoczona w pieie i upieczona na grilu. Przy najblizszej okazji wyprbuje i napiszę jak smakuje.
Fewa,ja próbowałam Kiełbaska sobie leżała na aluminiowej tacce (pewnie to niezbyt zdrowo,ale się w końcu nie jada codziennie tak upieczonej ) i podczas pieczenia polewa sie ją piwem. Piecze się w sosie własnym i piwnym -pyszna ,zważywszy na to,że ładnych parę lat nie wzięłam łyka piwa do ust .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Ale mi zrobiłaś smaka. A ciekawe jakby się położyło kiełbaskę bezpośrednio na ruszcie to czy by ogień nie zgasnął jak się będzie polewac.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Skoro sezon na grilowanie to jeszcze dorzucę swoje pięć groszy. Osobiśnie nie grilowałem dlatego proszę o informację osoby które to wypróbują. Osobiście tylko piekłem te kiełbaski w piekarniku i taką wersję mogę podać. 1000 g białek kiełbasy 100 g cebuli 2 szt 30 g czosnku 6-8 ząbków 140 g oliwy z oliwek 60 g Sos sojowy ciemny przyprawy: pieprz
Marynata. Cebulę czosnek drobno pokrojony zalać oliwą z oliwek i sosem sojowym przyprawić piweprzem. Ja wszystkie te składniki miksuję blenderem na jednolitą płynną masę. Białką kiełbasę nakłuwam widelcem w wielu miejscach i zalewam tą marynatą. Wstawiam tę kiełnbasę w marynacie do lodówki na noc następnego dnia zapiekam kiełbaski w piekarniku w naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny w temperaturze 180 C. Osobiście kiełbaski piekłem tylko w piekarniku. Kiełbasa z marynaty nadaje się również na grill, nie griluję dlatego prosiłbym, kto wypróbuje o podziele się swoimi uwagami. Smacznego grilowania. Lub w piekarniku zapiekania.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
60g sosu sojowego to jest ile mniej więcej łyżek? piweprzem. z piwem też? czy tylko z pieprzem?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
W tym przepisie piwa nie ma. 60 mil sosu sojowego to około 4 łyżki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
1000 g białek kiełbasy 100 g cebuli 2 szt 30 g czosnku 6-8 ząbków 140 g oliwy z oliwek 60 g Sos sojowy ciemny przyprawy: pieprz
Kiełbasa z marynaty nadaje się również na grill, nie griluję dlatego prosiłbym, kto wypróbuje o podziele się swoimi uwagami.
Wczoraj wypróbowałam Twój przepis. Godny polecenia. Aromat przypraw przeszedł do kiełbasek co spowodowało niepowtazalny smak. Jedynie co, to nie udało się cebulki zjeśc, bo wpadła do ognia Następnym razem wypróbuje na tacce. Tą samą przyprawą można namoczyc boczek surowy i w postaci saszłyków upiec na grilu. Kto nie wypróbowak tej białej kiełbaski to polecam, jest bardziej smaczna niż wędzona/zwykła/ ma miększą skórkę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Fewa. Cieszę, że próbowałaś białe kiełbaski na grillu. Ja zawsze tylko piekłem je w piekarniku. Piszesz, że cebula Ci się przypaliła. Cebula jest , ale w sosie. Olej, czosnek. cebulę i sos sojowy pisałem należy wymieszać blenderem. Nie wiem czy posiadasz coś takiego. To jest taki elektryczny przyrząd nożyk który wszystkie te składniki rozdrobni na płynną masę cebulę również. Kiełbaski nakłute należy namoczyć w tym sosie. Na pewno drugim razem będzie lepiej. Taki blender w makietach kosztuje w granicach około 70-90zł Warto go mieć w domu. Wszystko co chcemy rozdrobnić nawet zmiksować sosy. Omlety: 4 jajka 6 łyżek śmietanki słodkiej, mała płaska łyżeczka mąki. wszystkie składniki razem wlewamy do wysokiego słoika /Twist/ blenderem przez 30 sekund rozdrobnimy wszystko na jednolitą masę. Masę rozlewamy równomiernie do dwóch szklanek. Trochę masełka na patelnie omlet ową wlać masę i gotowe. Tak przy okazji jak możemy wykorzystać blender do rozdrabniania. Już możesz rozpowiedzieć na jaki w najbliższym czasie oczekujesz prezent.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Miałam coś takiego z nożykami na końcu i mocowało się do robota, nie wiem czy to nazywało się blender, ale zepsuło mi się. Muszę sobie kupic taki blender. Morgano, a jaki jest dobry, pytam, żeby nie kupic jakiegoś bubla tak jak w przypadku gofrownicy. Obecnie wszystko siekam drobno nożem, ale to nie to samo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Miałam jeszcze jedno zapytac. Piszesz, że pieczesz tylko w piekarniku, to znaczy, że na grilu jest nie zdrowe?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Nie ja tego nigdy nie powiedziałem. Ja po prostu nie ma grilla. i na grilla nigdzie chodzę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Nie ja tego nigdy nie powiedziałem. Ja po prostu nie ma grilla. i na grilla nigdzie chodzę.
No to kto tu najblizej ma działę, to zwołamy całe forum na grila. Każdy przywiezie po kiełbasce i będziemy się wymieniac przepisami kulinarnymi
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Janek
Go
|
MORGANO, podobno kiedys gdzieś publikowałeś swój przepis na OPTYMALNĄ PIZZE. Czy mógłbyś tutaj zamieścić ten przepis? Dla młodych to prawie tak jak LODY OPTYMALNE. Podaj, proszę. Janek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Ja robiłam taką pizze na podstawie ciasta zamieszczonego w gazetce Optymalni zamieszczony kilka lat temu. Przepis był na szarlotkę. Pomyślałam co by było gdyby zamiast jabłek dac farsz taki jak na pizze, a zamiast kruszonki żółty ser. Pizza wyszła bardzo smaczna i syta. A oto przepis na ciasto kruche: - 200g masła - 200g mąki - 30g drożdży - 200g żółtek /10szt./
Mąkę przesiac na stolnicę /ja robię w misce/,dodac masło i drożdże. Na drożdże wlac trochę wody /lub śmietanki/,aby się rozpuściły, a następnie zagnieśc ciasto, dodając po kolei żółtka.Formę wysmarowac masłem. Ciasto wylkeic / wcześnien zamoczyc ręce w wodzie to nie będzie się kleic do dłoni /. Zostawic na pół. godz. Wstawic do piekarnika nagrzanego do170 stop.C i podpiec na złoty kolor. Na powierzchni rozłożyc równomiernie farsz wedlug upodobań /pieczarki, boczek, cebulkę, paprykę lub wcześniej ugotowane mięso i drobno pokrojone plus przyprawy według smaku /Wierzch posypac startym żółtym serem. Wstawic do piekarnika na ok. 15 min w temp 160 st.C. Po upieczeniu podzielic na porcje udekorowac pomidorem i zieleniną, albo ketchupem, według smaku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
za duzo maki.....przeciez to wyrob zbozowy..... Wiem, ze jestem konserwatywny...... ale 200 gr maki......na taka mala pizze, fewa ..fefefefefefefe
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
adampio, a co chciałeś sam zjeśc tą pizze. To jest przepis co najmniej na 5 osób.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Fewa--MAKI dobrze jest sie WYSTRZEGAC.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Tak, tak masz rację, ale co zrobic jak dzieci marudzą i nie chcą ziemniaków. Dzisiaj się pytałam bo nie wiedziałam co ugotowac na obiad, a one ryż Taką pizze robię bardzo rzadko. Jak mi zostaje nie zjedzonego mięsa z poprzedniego dnia to wykorzystuje jako dodatek do farszu. Dzieciaki mają urozmajcenie i radośc. A proporcje wychodzą optymalne. Zastanawiałam się czy dac przepis na kluski - pampuchy, ale też jest w nich mąka i w dodatku robione w mikrofali. Robie je rzadziej niż pizze bo dzieci jedzą je z cukrem. A ja zamiast ziemniaków.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|