Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wtek: KRÓLEWSKA BIAŁA KIEŁBASA Z PIWEM. (Przeczytany 45434 razy)
|
adampio
Go
|
Zazdroszcze wam tej bialej kielbasy, kaszanki, salcesonow i jeszcze mnostwo innych rzeczy, ktory tu nie dostane. wyobrazcie sobie, ze dunska kaszanka jest z rodzynkami i z cynamonem????!!! mozna zjesc ale z cebula, pieprzem i sola smakije duzo lepiej !!!! no coz.....zycie jest jakie jest a kaszaka najlepsza z cebula !!!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Tak ,adampio Życie nie jest sprawiedliwe...I bardzo dobrze,bo gdyby było inaczej,tutaj w Polsce mielibyśmy również kaszankę z rodzynkami i cynamonem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
dokladnie elmo, byloby monotonne i slodkie jak........niewiem co przywioze sobie znowu z 10 kg naszej najlepszej, polskiej kaszanki, duzo salcesonu iiiiiiii bez cynamonu!!!!hahahahha
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Adampio.Kup sobie jeszcze przy okazji parę kilo kiełbasy głogowskiej-jest przepyszna . Na pewno zwrócą Ci się za nią pieniądze -urośnie Ci brzuch hehe-żartuję. Jest bardzo dobra.Kiedyś Toan pisał ,że taka jada i ja widziałam taką w sklepie ,wypróbowałam i teraz codziennie kupuję po pół kg.,albo co drugi dzień po jednym kg. Panie w sklepie już wiedzą ,co chcę kupić jak mnie widzą PS.Jaka pogoda jest w Dani?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Elmo, nie wiem czy ta kielbasa bedzie w tej czesci Polski...jade do Zakopanego, a tu najczesciej jaglem goralska..tez super.
Pogoda w Danii jest ochydna, zimno bo tylko 10 stopni rano i okolo 18 w ciagu dnia, czessto pada....ale to normalne!!! W maju mielismy suoer lato, po 30 stopni ciepla no i czekamy na sierpien, gdzie zawsze jest ladnie....zazwyczaj jak urlopy sie pokoncza i trzeba isc do pracy....hahahaha
Moja lista zakupow sie powieksza, musze kupic krupczatke, tarke do klusek, kaszankeitd....moja zona sie tylko smieje ze mnie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Kurczę...nie mogłabym mieszkać w Dani,bo bym ciągle pewnie spała Tylko w maju bym nie spała i w sierpniu Moja lista zakupow sie powieksza, musze kupic krupczatke, tarke do klusek, kaszankeitd....moja zona sie tylko smieje ze mnie Musi być wesoło Zapytaj o głogowską.Ja mieszkam w Zabrzu i jest.Toan też kupuje ,a mieszka daleko od Zabrza.Może i w Zakopanem też będzie Popytaj,pochodź , poszpieguj-może ktoś przemyca ją nielegalnie -to byś sobie kupił
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Moja lista zakupow sie powieksza, musze kupic krupczatke, tarke do klusek, kaszankeitd....moja zona sie tylko smieje ze mnie
Nie zdziw się potem jak zaczną na granicy coś podejrzewać hehe. Wiesz ...w takiej kaszance można zawsze coś przemycić ,no i ta ....mąka... -całkiem podejrzana pozdrawiam Ciebie i Twoją Żonę ze słonecznego (dziś) Zabrza
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
dzieki Elmo, kielbasy bede szukal.... a to jedyne co w kaszance mozna przemycic to chyba tylko.....TLUSZCZ, hahahaha
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
http://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/jak-zrobi%c4%87-kie%c5%82bas%c4%99-swojsk%c4%85/ar-AAmsHY0?ocid=spartanntp - tak na wszelki wypadek skopiuję treść, bo może nie każdemu się link otworzy... "Mięso- może być różnego rodzaju: wieprzowina, wołowina, czy indyk w różnych proporcjach, powinno być mocno schłodzone, Przyprawy- pieprz, słodka papryka w proszku, gorczyca, czosnek, cukier, sól peklowa, gałka muszkatołowa, majeranek, Zimna woda- około 1-1,5 szklanki. Sposób przygotowania kiełbasy swojskiej Na początek mielimy przygotowane mięso oraz je przyprawiamy. Na 10 kg masy dodajemy 18 dag soli peklowej, porządną łyżeczkę pieprzu, 3 łyżki słodkiej papryki, 2 łyżeczki cukru, 5 ząbków zmiażdżonego czosnku, gałkę muszkatołową, gorczycę i majeranek według uznania. Wszystko dokładnie mieszamy, w trakcie dodajemy powoli wodę. Odstawiamy na dwie godziny pod przykryciem. Po tym czasie próbujemy czy nie trzeba jeszcze doprawić, dobrym sposobem będzie podsmażenie małego kawałku masy na patelni. Jeśli mięso nam smakuje napełniamy nim jelita wykorzystując specjalną końcówkę do maszynki do mielenia. Co jakiś czas zakręcamy je tworząc kiełbaski odpowiedniej wielkości. Jelita przedtem przygotowujemy według zaleceń producenta. Tak przygotowaną możemy zostawić w takiej formie, wtedy otrzymamy kiełbasę białą, wystarczy ją sparzyć lub upiec w piekarniku. Możemy też ją uwędzić. Najpierw parzymy ją we wrzątku przez 5 minut, a po wystudzeniu wkładamy do wędzarni na około 1 godzinę do 3 w zależności od temperatury i gęstości dymu. Jeżeli nie mamy możliwości użycia jelit, mięso możemy przełożyć do słoików i pasteryzować. Gotujemy je w garnku z wodą przez 60 minut, zostawiamy do wystygnięcia w garnku i po upływie 24 godzin gotujemy przez 45 minut. Ponownie studzimy i po upływie kolejnych 24 godzin gotujemy przez 30 minut." Fajny sposób na wekowanie kiełbasy w słoikach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
I jest bez tych konserwantów, barwników, aromatów sztucznych i wypełniaczy sojowo-chemicznych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Tylko odkwaszony kangur jest prawdziwy!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Ale i tak chodzi do góry nogami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Mąż by się na mnie na śmierć obraził, gdybym mu zabrała piwo by je zepsuć do kiełbasy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2]
|
|
|
|