Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: kalkulator optymalny (Przeczytany 43430 razy)
|
adampio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
evosonic
Go
|
bardzo sie w tym kalkulatorze rozpisuja na temat owocow i slodyczy ... warzyw dziwne to troche jest bo sa tam dzialy ktore kojarza sie z dieta a sa puste ...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Toan, jestem na diecie juz/dopiero jeden rok, mam potrzebne materialy w formie ksiazek i poszukuje poprostu dodatkowych, ulatwiajacych mi zycie elementow typu kalkulator. Uzywam tego na sieci, teraz mam mozliwosc wykorzystac ten, do ktorego dales mi link, za ktory dziekuje. pozdrawiam adampio
|
|
|
|
|
|
|
zdrowa
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
sabina
Go
|
"zdrowa" a czym się ten 'twój" różni od podanego przez "adampio"?.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
sabina, .....no coz, to jest ten sam !!! A Ty jakiego uzywasz, jezeli w ogole uzywasz?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Morgano, sa pewne niescislosci, albo roznorodnosci, w podanych przez Ciebie wartosciach BTW, w roznych pokarmach. Nawiazuje tu to Liczydla optymalnego, ktorego jestes wspoltworca. Podam przyklad: Boczek wedzony surowy: B 12,7: T: 56 W:0,0 to wartosci w/g polskich-Twoich danych dunskie mowia: B: 17 T: 28 W: <0,2 mnie niepokoi zawartosc tluszczow, dosc duza roznica !!! Osobiscie, zmieniam dane w systemie, wyliczjac sobie dzienna porcje, ktora zjadam, ale mimo wszystko duza roznica...przyznasz? Czy liczydlo jest tylko narzedziem, ktore nalezy dopasowac do swojej opcji, czy tez jest to "swiety" przyzad, na podstawie ktorego powinnismy robic wyliczanke!?
|
|
|
|
|
|
|
sabina
Go
|
A Ty jakiego uzywasz, jezeli w ogole uzywasz? Aby mieć pewność z grubsza, to tabel z książki kucharskiej JK, wagi z Tescomy i CITIZEN SDC-575 12 digit electrick calculator, a do tego jeszcze własnej głowy. I to chyba wystarczy, bo wszystko jest z moim zdrowiem OK
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
adampio, to proste. Boczek duński jast chudy, a nasz tłusty i stąd ta różnica.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
a nasz tłusty ... Ale nie aż tak. Około T - 47 jest poprawnie.
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
W tabeli którą ja mam to T - 53 , B - 10,1. Coś z tymi tabelami jest nie tak.
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
W tabeli którą ja mam to T - 53 , B - 10,1. Coś z tymi tabelami jest nie tak.
Takie wartosci ma boczek wieprzowy bez kosci surowy. Pozdr maf
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Racja. Wędzony jest trochę chudszy.
|
|
|
|
|
|
|
PanGłodówka
Go
|
Witam!
Zaczełem pare dni temu zabawe w ŻO i odrazu aż się prosi jakas ułatwienie w obliczaniu BTW. Znalazłem dwa kalkulatory Jeden autorstwa Irek Bieleń i Karol Braniek z 2000r "liczydło optymalne", drugi o nazwie "kalkulator optymalny". Moje pytanie jest takie który jest bardziej wiarygodny jeśli chodzi o dane BTW bo zuważyłem sporo różnic. Może jest jakis inny lepszy od tych w/w. Jeszcze jedno pytanie gdzie można znależdz tabele btw w internecie.
Pozdrawiam i licze na odp. doświadczonych w tym temacie.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Adiqq
Go
|
odnośnie liczzydła optylamlengo: nie zgadzają mi się ilości W w truskawkach mrożonych i malinach...w liczydle jest podane odpowiednio 8,5 i 9,5 natomiast truskawki wg producenta mają 5,4 a maliny między 6 a 7(nie pamiętam dokładnie)
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Bo widzisz "Adiqq" w truskawkach i malinach istotna jest PROPORCJA, a nie gramy. I tak dla pierwszego owocu wynosi ona około B:W - 1:10, a dla drugiego około 1:6, a więc PROPORCJA wskazuje, że oba owoce są jadalne na Diecie Optymalnej. I tak na wszelki wypadek dodam, że na Diecie Optymalnej jadalne są wszystkie owoce i warzywa, których PROPORCJA B:W nie jest większa jak 1:17 (z wyłączeniem bananów) Na Żywieniu Optymalnym ta zasada nie obowiązuje, ale bezpieczniej jest unikać wszystkich świeżych owoców, co mają powyżej B:W 1-17.
PS mówimy oczywiście o jedzeniu rozsądnych ilości warzyw i owoców, a w takim przypadku, czy np: w 70g truskawki dostarczy się 4 czy 6g węglowodanów jest praktycznie obojętne. Ważniejsze jest, aby przy tym zjeść np: 70-100g bitej śmietanki (21-30g tłuszczu).
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Na Diecie Optymalnej - białka z owoców i warzyw nie wlicza się do dobowej gramatury białkowej, z uwagi na nieistotną statystycznie na proporcję ilość białka o niskiej wartości biologicznej, dostarczaną w tych produktach.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Przecież się nic nie liczy
|
|