Ewa
Go
|
to było do mnie: Napisalam Ewa wszystko co zrobić by normalizować lipidogram (T do 2 g, min. 1 x w tyg jeden rodzaj pr. bobatobialkowego na dobę, mleczne do rotacji-co 7 dni na 6 tyg).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Oczywiscie nie wyobrazam sobie, bym miała jesc tak mało tłuszczu.
Trójglicerydy rosną nie od tłusczu tylko od węgli i nadmiaru białka. A mnie ciekawi, skąd duzo LDL przy niskich trójglicerydach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
... skąd duzo LDL przy niskich trójglicerydach... Stryer strony 738-749
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
toan
Go
|
KLUCZOWE rozdziały: 19, 20, 21, 22, 23, 24 i 27 oraz szczególnie 30!. Resztę można pominąć
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Otworzylam Stryera. Ales mi dał zadanie, Toan! Jak przeleze przez te wszystkie rozdziały, okaze sie, ze pomyliłam powołanie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Dzieki, wlasnie nad tym dumałam, jak by sobie skrocic czytanie i problem był ze znalezieniem strony.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Uważaj, bo jest sporo pułapek (pomieszane badania od bakterii do człowieka!), na które nie tylko "naukowcy" dają się złapać!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Toan!!! Nie strasz mnie Czy wiesz, że u mnie strona 738 wyszła w rozdziale 27 To chyba jakos inaczej niz u ciebie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
A to dobrze Ci wyszła. Zacznij od początku rozdziału 27, to zaraz Ci wyjdzie, że bez cholesterolu NIE DA SIĘ ŻYĆ! , a niskie jego poziomy obniżane statynami świadczą o stanie "przedśmiertnym" - co potwierdzają doniesienia o wyższej śmiertelności okołoszpitalnej u osób z niskomi poziomami frakcji lipidowej osocza uzyskiwanymi - sztucznie, czyli statynami niż u osób z podwyższonymi frakcjami A najwyższa śmiertelność jest u osób u których: "posiłek tłuszczowy powoduje największe zmętnienie osocza krwi" - czyli tych, co nie jedzą tłuszczu, a muszą go sobie syntetyzować!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Pominąłeś Toan kwestię istotną. Z CZEGO powstaje acetyloCoA! Z kwasów tłuszczowych (z tego się składają trójglicerydy) i z pirogronianu (z glukozy). Str 251 mojej książki. Wiadomo, że jedynie erytrocyty bezwzglednie potrzebują glukozy, mózg - względnie. Reszta komórek u optymalnych wykorzystuje drogę (szlak) z ... kwasów tłuszczowych! Zatem z TRIG tworzy się acetyloCoA, a z niego na szlakach betaoksydacji i innych skutek mamy w postaci LDL. Zatem nadmierny obrót szlakiem TRIG-acetyloCoA-LDL ma swój element wstepny w T! O czym napisałam w poscie o LDL, a co przekłada się na praktykę kliniczną. Co nie zmienia faktu, że nadal jestem za dietą tłustą wykorzystującę T jako GŁÓWNY materiał energetyczny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
TRIG tworzy się acetyloCoA, a z niego na szlakach betaoksydacji i innych skutek mamy w postaci LDL.
ma być : na szlakach lipogenezy zamiast betaoksydacji. Betaoksydacja to tworzenie z TRIG, a właściwie z kwasów tłuszczowych budujących TRIG - AcetyloCoA. Lipogeneza to tworzenie z AcetyloCoA kwasów tłuszczowych. Str 251 mojej ksiązki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Mam takie pytanie do bea lub lekarki Ewy jesli można. Poziom kwasu moczowego 196 norma od 200-420 Znalazłam w Internecie na temat niskiego poziomu kwasu moczowego takie coś : Zmniejszone wydalanie kwasu moczowego występuje w niedoborze oksydazy ksantynowej w czasie stosowania diety ubogopurynowej. O co tutaj chodzi z tą oksydazą ksantynową i dietą ubogopurynową? Jesli można proszę o odpowiedź.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Czy codzienne spożywanie miedzy innymi miesa,jajek ,to diata ubogopurynowa? Przeczytałam,ze to bogatopurynowa.W takim razie ciekawe skąd ten niższy,czy w dolnej granicy poziom kwasu moczowego? Jeśli ktokolwiek by wiedział,to proszę o jakieś dane.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
tadzio
Go
|
Ja mam inny problem dlaczego na ZO / raczej pilnuję wagi produktów/ spadła mi hemoglobina ponizej normy a jem jaja codziennie 4 szt. i watrobianki kilka razy w tygodniu. Może ktos wie bo to mnie zaskoczyło
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
A ja już się naczytałam dosyć w necie o niskim poziomie kwasu moczowego i jego przyczynach (przemilcze ten temat) .
Tadzio.Ja kilka lat temu jadłam po 3 jajka dziennie i mięso i miałam hemoglobinę i erytrocyty powyzej normy. Jakis czas temu,może z rok ,jadłam też po 3-4 jajka i też mieso,a tu hemoglobina spadła-może nie poniżej normy,ale dolna jej granica . A teraz robiłam sobie morfologię i mam ok. -ani za wysoko,ani za nisko -jem mięso,kiełbasę,jajka. A co jesz z węglowodanów?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
Ja mam inny problem dlaczego na ZO / raczej pilnuję wagi produktów/ spadła mi hemoglobina ponizej normy
Mniejsze zapotrzebowanie na tlen, mniej hemoglobiny ??
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Osobiście,to mnie wkurzają te normy Potem człowiek się denerwuje czyta jakieś głupoty ....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
benzodxm
Go
|
Lekarko czy dobrze zrozumialem? Napisalas ksiazke? Jak tak to podaj mi prosze tytul i autora (nie wiem jak sie nazywasz)- chetnie kupie. Jest latwo dostepna?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
benzodxm
Go
|
Juz wiem . Pozdrawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|