forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-26, 18:57:17

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
660428 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  OMLET BISZKOPTOWY
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: OMLET BISZKOPTOWY  (Przeczytany 3267 razy)
MORGANO
Go


Email
OMLET BISZKOPTOWY
« : 2007-07-14, 00:02:44 »

OMLET BISZKOPTOWY

Składniki.
200g Jajka całe 6szt
  60g Śmietana 30%
  50g Masło ekstra 82,5%
  20g Mąka pszenna

Sposób przygotowania.
Klasyczny omlet biszkoptowy może stać się podstawą do wielu bardziej zaawansowanych potraw. Może być łączony z warzywami, gulaszem, czy szynką.
/Dodatki nie są uwzględnione w tabelce./

Porcja dla 2 osób:
4 jajka wbijamy do szklanego naczynia, dodajemy 60 g śmietany
(3 łyżki stołowe) i 20 gram mąki (mała płaska łyżeczka).
Całość mieszamy mikserem.
Masę omletową rozlewamy dokładnie równomiernie
do dwóch szklanek (po tyle samo w każdej).
Na dwóch omletowych patelniach teflonowych roztapiamy nasze masło i na gorący tłuszcz wlewamy przygotowaną masę.
Gdy spód się zarumieni zmniejszamy płomień i podważamy brzegi omletów tak by umożliwić spłynięcie masy pod spód.
Gdy środek jest jeszcze półpłynny zsuwamy omlet na ogrzany talerz.
Tak przygotowany omlet można również polać zielonym lub czerwonym keczupem.

Ogółem 330g  B-T-W  /29,5/ - /81,1/ - /26,4/ - /950 kalorii/
100g produktu  B-T-W  /8,7/ - /23,9/ - /7,8/ - /290 kalorii/
140g porcja 1 osobowa  B-T-W /12,1/ - /33,4/ - /10,9/ - /390 kalorii/
Stosunek  B-T-W  1 : 2,8  : 0,9
B+T/140g=45,5g

Naśladownictwo jest najszczerszym komplementem.
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.035 sekund z 17 zapytaniami.