Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wątek: Omlet Biedaka (Przeczytany 3210 razy)
|
adampio
Gość
|
Jezdzac na nartach we Francji, natrafilem na omlet, ktory sie je jak nasze placki ziemniaczane latem na plazy nad morzem, tzn szybko i do syta.
Sklad: 40 gr masla 60 gr ziemniaka utartego 1 cale jajo 2 zoltka
Jak robic: 1. ubijamy jajko z zoltkami widelcem, jak do normalnego okleta 2. zcieramy kartofel na grubej tarce 3. topimy maslo 4. na stopione maslo kladziemy na srodku patelni utertego ziemniaka w taki kopiec, ktory przyklepujemy lyzka twozac maly placek ziemniak ma duzo skrobi wiec sie sam sklei. 5. jak juz placek jest sklejony z jednej strony, przekladamy go na druga strone. 6. Kiedy placek jest zloty po obu stronach dolewamy mase jajeczna tak, aby nie wlac na placek. Masa ma otoczych placek 7. Po zcieciu sie masy jajecznej zsuwamy placek na talez 8. Oczywiscie pieprzymy i zdziebko solimy ( osobiscie soli nie uzywam do niczego)
Pycha
Waga calosci: 200 gr B: 15,4 T: 52,2 W: 12,2
BTW = 1: 3,3: 0,8
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|