toan
Go
|
otrzymałem i publikuję:
Przedstawiciele środowisk naukowych i twórczych
L i s t o t w a r t y
Warszawa, dnia 12 lipca 2007 r.
Szanowny Pan prof. Lech Kaczyński
Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej
Szanowny Pan dr. Jarosław Kaczyński
Prezes Pady Ministrów R.P.
Szanowny Pan Bogdan Borusewicz
Marszałek Senatu R.P.
Szanowny Pan Ludwik Dorn
Marszałek Sejmu R.P.
Dotyczy statusu prawnego Unii Europejskiej i Projektu Mandatu Konferencji Międzyrządowej
My, niżej podpisani przedstawiciele środowisk naukowych i twórczych, wyrażamy zdecydowane przekonanie i wolę obywatelską, aby Unia Europejska stanowiła wspólnotę gospodarczą i duchową niezależnych państw. Jednocześnie wyrażamy sprzeciw działaniom zmierzającym do przekształcenia Unii w superpaństwo europejskie.
Wstępnie uzgodniony w końcu czerwca b.r. i przygotowywany Traktat Reformujący Unię Europejską ustanawia ponadpaństwową osobowość prawno-państwową Unii, jej władze naczelne (przejmujące większość kompetencji państwowych), wspólną walutę oraz nadrzędny, obowiązujący system prawny. Pozbawia to suwerenności państwa członkowskie.
Takie zapisy traktatowe Rząd Rzeczypospolitej powinien zawetować i odrzucić, lub poddać Traktat referendum narodowemu. Żadne władze państwowe nie mają kompetencji i prawa akceptować postanowień, ani w innej formie wyrzekać się suwerenności państwowej i narodowej na rzecz nadrzędnych, obcych struktur politycznych.
Z wyrazami należnego szacunku
1. doc.dr praw Olgierd Baehr - Poznań 2. ks.prof.dr hab. Czesław Bartnik - Lublin 3. prof.dr hab.inż. Włodzimierz Bojarski – Warszawa 4. prof. dr hab. Stanisław Borkacki - Kraków 5. prof. dr hab. Rafał Broda – Kraków 6. b.senator prof. Stanisław Ceberek – Warszawa 7. prof.dr hab. Andrzej Czachor - Warszawa 8. dr inż. Józefa Czajka - Rzeszów 9. prof. dr hab. Mirosław Dakowski – Warszawa 10. prof.dr hab.inż. Barbara Dębska - Rzeszów 11. prof.dr hab.inż. Zbigniew Dmochowski - Warszawa 12. prof.dr hab.inż. Bolesław Fleszar – Rzeszów 13. dr ekonom. Kazimierz Golinowski - Warszawa 14. prof. dr hab.Maria Grynia - Poznań 15. prof. dr hab.Zbigniew Jacyna-Onyszkiewicz - Poznań 16. publicysta, dr.ekonom. Rudolf Jaworek – Warszawa 17. b.senator Marian Jurczyk - Szczecin 18. redaktor Tadeusz Kostewicz - Warszawa 19. prof. dr hab.Edmund Kozal - Poznań 20. b.poseł dr.ekonom. Janina Kraus - Katowice 21. dr n.hum. Gabriel Kraus - Katowice 22. prof.dr hab.inż. Aleksander Krzymiński – Warszawa 23. prof.dr hab. Stefan Kurowski – Warszawa 24. dr hab.inż. Ludomir Laudański - Rzeszów 25. prof.dr hab. Jan Majda - Kraków 26. prof. dr hab.Jerzy Marcinek – Poznań 27. pisarz Jan Marszałek – Warszawa 28. dr n.hum. Krzysztof Michalski – Rzeszów 29. prof.dr hab.inż. Janusz Mierzwa - Kraków 30. prof.dr hab. Jerzy R. Nowak – Warszawa 31. b.poseł arch. Halina Nowina-Konopka - Olsztyn 32. prof. dr hab.inż. Zbigniew Oniszczuk - Rzeszów 33. prof.dr hab. Gustaw Ostasz - Rzeszów 34. prof.dr hab.inż. Olgierd Nowosielski - Skierniewice 35. poetka Lusia Ogińska – Podkowa Leśna 36. reżyser Bohdan Poręba - Warszawa 37. prof.dr hab. Edward Prus - Warszawa 38. prof.dr hab. Anna Raźny – Kraków 39. dr n.hum. Maria Romanowska - Kraków 40. redaktor Andrzej Rurarz-Lipiński – Warszawa 41. dr inż. Andrzej Rylski - Rzeszów 42. arch. Ludmiła Rypina – Biała Podlaska 43. prof.dr hab. Jadwiga Saba - Lublin 44. inż. Jerzy Skoryna – Zarząd USOPAL, Meksyk 45. generał Edward Staniewski sekretarz Świat. Federacji Kombatantów 46. prof. dr hab.Kazimierz Stępczak – Poznań 47. redaktor Wiesław Stradomski – Warszawa 48. b.poseł inż. Antoni A. Szablewski – Stocznia Gdańsk 49. prof.dr hab.inż. Jan Szarliński – Kraków 50. Tadeusz Szczyrbak prezes Rodziny Rodła - Wrocław 51. publicysta inż. Aleksander Szumański - Kraków 52. prof. dr hab.Henryk Szydłowski - Poznań 53. prof.dr hab. Aleksander Szymański - Rzeszów 54. ks.prof.dr hab. Tadeusz Ślipko - Kraków 55. prof. dr hab.Zygmunt Zagórski - Poznań 56. prof.dr hab. Zbigniew Żmigrodzki – Częstochowa
Nadano w Witrynie snpp.pl 13 lipca 2007 r. Z upoważnienia sygnatariuszy: Prof. Włodzimierz Bojarski Uwaga redakcyjna: Niestety z powodu mojego błędu przy sporządzaniu ostatecznej listy sygnatariuszy „Listu otwartego” nie znalazło się na niej nazwisko Pana profesora Cypriana Iwo Pogonowskiego, za co bardzo Pana Profesora przepaszam.
Prof. Jan Szarliński
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
no i co? nie nadążam za bardzo za Tobą pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
A słyszałeś coś o tym liście otwartym w serwisach informacyjnych?.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
nie słyszałem ale teraz rozumiem, że popierasz.
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Jak tez nie chciałabym centralizacji władzy, zwyczajów, tradycji, kultury, żywienia.. brrrrr
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
rozumiem, że popierasz... Raczej jest mi to obojętne, ale dla wielu osób nie. A więc podałem tekst dla tych co są i "za" i dla tych co "przeciw", aby wiedzieli, że jest taka inicjatywa
|
|
|
|
|
|
|
Rajano
Go
|
Witam Również mało mnie interesuje obecna zawartość merytoryczna powyższego listu, fajnie by było gdyby tylu intelektualistów i profesorów wystosowało list w sprawie przeprowadzenia badań nad żywieniem optymalnym. Pozdrawiam P.S również moja skromna osoba by wówczas postawiła tam "krzyżyk".
|
|
|
|
|
|
|
zdrowa
Go
|
Witam Również mało mnie interesuje obecna zawartość merytoryczna powyższego listu, fajnie by było gdyby tylu intelektualistów i profesorów wystosowało list w sprawie przeprowadzenia badań nad żywieniem optymalnym. Pozdrawiam P.S również moja skromna osoba by wówczas postawiła tam "krzyżyk". A przydałaby się DO rządzącym. Poprawiłyby się sylwetki i zdrowie [rozum]. Nawet Relidze!
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
...nie licząc spamu i próśb o rejestrację na Forum... Radziu!
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A dlaczego nie zamieścić? "...dopiero niedawno dowiedziałem się ,że Pański Ojciec ŚP dr Jan Kwaśniewski nie żyje. Napełniło mnie to smutkiem, pamiętam Pana Ojca..." - jakoś nic mi o tym nie wiadomo i doprawdy nie wiem, czy z błędu wyprowadzać? Popa Radzio! Doktora już pochowali! A mój Tatulek nie dość, że w niezłym zdrowiu, to wreszcie ma czas dla siebie i nas!
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|