Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Twierdzenie "pięć razy warzywa i owoce" - legło w gruzach?. (Przeczytany 79066 razy)
|
kristan
Go
|
Podpowiedzialem swojej siostrze/typ nie do pokonania- 96 kg/-aby chociaż przez tydzien wytrwała bez chleba i wszystkiego co ma choć odrobinę mąki- przecież szlak cię nie trafi/i takich nieraz argumentów nalezy uzyć/- skwitowałem.Zobaczysz co sie stanie z twoim nadcisnieniem i arytmią. Nie wspomnialem o innych rzeczach. Pamietaj ani okruszka !-totalnie nic!. Chociaz ogólne zasady DO znała, bo trudno nie rozmawiać na ten temat przez tak dlugi okres. Tym razem jednak postanowiła mi udowodnic, ze jest w stanie sprostać wyzwaniu - sprostała jednak i....oczywiście szok , w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Po tygodniu juz nie brała swinstw nadcisnieniowych, serce puka rowno i schudla 3 kg- byloby wiecej gdybyś nie żarła slodziutkiego badziewia. I jak myslicie Panstwo-jest opty ????
Nie , nie jest!!!- przecież nie mozna uznać czegoś z czym się polemizowało, kontrowało przez kilka lat- no cóż niektóre typy tak mają. Wiecej nawet nie spróbuję- a gdyby nawet .....odeśle jak najdalej od domu - np do Ciechocinka i podpowiem Pani Hani aby pobrała podwójną albo potrójną opłate. Droga do madrości w tym przypadku musi kosztować./To tak z lekkim usmiechem na koniec/.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Podpowiedzialem ... To bardzo "nieodpowiedzialne" (podpowiadanie DO), bo w skrajnym przypadku może się siostra obrazić na dobre, a to przecież rodzina, a nie obca osoba!. Wiele lat temu też namawiałem każdego "napotkanego", teraz unikam lub czasem mówię, że jest taka możliwość... Trzeba przecież jakoś w społeczności lokalnej żyć
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
Fakt, mówie teraz podobnie - jest taka mozliwosc,aby pan-pani nie chorowala, prosze poczytac ulotke ze stronami www. Służę radą na przyszlość- tyle na początku.A na siostre rady nie ma, wiec szkoda mozolic sie na prozno - pisał swego czasu dr JK, przychodzi taki czas , że może i ci najblizsi by teraz chcieli skorzystac z pomocy, ale chora ambicja im nie pozwala. No bo jak tu sie teraz przyznac do błędu i uznać racje bratu swatu itd- tego juz sie nie da!!
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
tyle na początku... I wystarczy, jeśli się chce dalej mieć znajomych
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
prosze poczytać... To śmieszne, że większość ludzi nie zna smaku prawdziwego masła, bo nie potrafią na półce w markecie go wyszukać. Kupują tylko "miksy maślane", bo dają się nabrać na opakowanie. Dla przypomnienia prawdziwe masło najłatwiej poznać po producencie (kupuję tylko z Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej - KeSeM) i po Kcal: stołowe ma 670, a extra powyżej 740 (742-748). Bo masło to czysta mieszanka białka i tłuszczu z przesączu osoczowego, płukana wodą, a nie opakowany jak masło "miks" olejowomargarynowy.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
nie podali proporcji BTW przy której ... wyszło odkrywcom w badaniach, to co wyszło, a bez tego parametru wszelka interpretacja otrzymanych wyników jest przypadkowa i z reguły błędna. I stąd w jednych "badaniach" tłuszcz jest "zdrowy" (gdy w dawce pokarmowej przekracza 60% wartości energetycznej), a w drugich "bardzo szkodliwy", gdy jest to "dieta korytkowa". Masz rację Wojtku - to dość proste i logiczne, gdy zna się podstawy biochemii i fizjologii
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
I do tego jeszcze dochodzi - "dieta japońska", gdzie węglowodany odpowiednio zbilansowane wg proporcji BTW jak 1:0,5:3-4 - połączone z białkiem wysokiej wartości biologicznej są BARDZO ZDROWE Chociaż byś sobie odpowiednio zbilansował węglowodany,których źródłem jest pieczywo (mówię tu o pieczywie ze sklepu),to i tak jest to nie zdrowe. Ogólnie mówiąc, zboża (szczególnie te glutenowe /w moim przypadku/) są szkodliwe i żadne proporcje tu nie pomogą pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
... Nie wiem co z tego wyniknie, ale uznaję, że będzie to dobro. Ktoś wie, ktoś kto widział wczoraj Toana (choćby przelotnie )- może Admin? Jak należy rozumieć znaczenie słowa "dobre", nie chciałbym zaś strzelić gafą? I, przy okazji, ostatnie pytania tego typu. W jaki sposób uchronić mam Was przed moją "złośliwą, kmiotowatą gupotą", ha? Jeżeli ja kompletnie nie rozumiem Waszego znaczenia tego słowa: "dobro"- co to takiego jest? Podpowiedzialem ... To bardzo "nieodpowiedzialne" (podpowiadanie DO), bo w skrajnym przypadku może się siostra obrazić na dobre, a to przecież rodzina, a nie obca osoba!. Wiele lat temu też namawiałem każdego "napotkanego", teraz unikam lub czasem mówię, że jest taka możliwość... Trzeba przecież jakoś w społeczności lokalnej żyć http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4976.msg282138#msg282138
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
a gdzież tam! nie legło! http://tvnmeteoactive.tvn24.pl/dieta,3016/polacy-jedza-zdecydowanie-za-malo-owocow-i-warzyw,186428,0.htmlPolacy jedzą zdecydowanie za mało owoców i warzywbo: Powinno się zjadać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia, najlepiej w różnych odmianach i kolorach, gdyż bez nich narażamy się na niedobór witamin i minerałów, w tym antyoksydantów, które chronią przed chorobami cywilizacyjnymi i gwarantują dobre funkcjonowanie całego organizmu - przypomniała Ziemnicka-Łaska. Większość z nich (43,9 proc.) spożywa owoce 2-3 razy dziennie, podczas gdy większość mieszkańców wsi (40,8 proc.) raz dziennie. Podobnie jest z warzywami - mieszkańcy miast (50 proc.) jedzą je 2-3 razy dziennie, natomiast mieszkańcy wsi (53,9 proc.) tylko raz dziennie. ciekawe mieszkańcy miast (32,7 proc .) piją soki 2-3 razy dziennie, natomiast zamieszkujący na wsi (34,2 proc.) rzadziej niż raz dziennie. Spożycie musów jest takie samo na wsi i w miastach - zapewne dlatego, że to stosunkowo nowe produkty na rynku. Zarówno mieszkańcy miast (69,4 proc.), jak i wsi (59,2 proc.) spożywają je rzadziej niż raz dziennie. no proszę, trza ratować wieś ! epilogStowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) jest organizacją non profit zrzeszającą 37 producentów soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw. Reprezentuje ok. 70 proc. polskiego rynku soków. Działa od 1993 r.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
To co ci weganie jedzą skoro nie WiO?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Strączkowe i kasze...
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
|
Ale za to miodu nie jedzą
|
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
|
A taki z uszu? Też chyba nie bo jest pochodzenia zwierzęcego...
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2]
|
|
|