forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-30, 01:10:21

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669847 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Soljanka
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Soljanka  (Przeczytany 4596 razy)
maf
Go


Email
Soljanka
« : 2007-07-18, 18:11:15 »

Jest to przepis na zupe, ktorej przepisu szukalem 20 lat. Co prawda nie znalazlem przepisu, ale po 20 latach udalo mi sie zjesc soljanke w knajpie w karpaczu. Dla dobrego kucharza wystarczy zobaczyc, ze zrobieniem nie ma potem problemu.
Zrobilem od razu duza ilosc, bo wiedzialem, ze sie uda
Przepis:
Skladniki
wino biale polwytrawne - 150ml
koncentrat pomidorowy - 120g
salami /nie ser/(dalem 50g wiecej nie mialem, ale mozna dac wiecej)-
Maslo extra - 120g
bulion/wywar z kosci/ew zupa kolagenowa(nie probowalem)/ 3 litry
wieprzowina lopatka lub od szynki - 800g
mieso z piersi kurczaka /2 filety/ - 450g
pieczarka - 200 g /mozna dodac wiecej, ja dalem tyle i BTW jest dla tych skladnikow/
Kielbasa -parowki popularne - 100g
Szynka wiejska - 250g
Boczek wedzony - 150g
Cebula 200g /1 duza lub 2 szt/
Ogorek kwaszony - 400g (6 szt)
papryka czerwona /lub zielona/ swieza - 100g
Wykonanie czas ok 35 min.,
Mięso i  pokrojone pieczarki ugotować w wywarze lub bulionie z kostek rosołowych z dodatkiem liścia laurowego i przypraw - sól, pieprz. Pokroić w kostkę lub paski boczek wędzony, kiełbasę, szynke i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną paprykę i pokrojone w paski ogórki. Dodać białe wino, krótko dusić. Przyprawić czerwoną mieloną papryką słodką i szczyptą ostrej. Z wywaru wyjąć mięso i pokroić w kostkę lub paski. Wszystko dodać do wywaru i krótko podgotować. Dodać pokrojone w paski salami. Podawać w miseczkach z nałożoną na wierzch właściwą porcją kwaśnej, gęstej śmietany.
Calosc moznaby zagescic. Podobno jest sposob zageszczania zoltkami, ale niestety jeszcze go nie  przerabialem. Zupa ma niesamowity smak, obczestowalem wszystrkich sasiadow - wszyscy stwierdzili, ze taka zupe jedli pierwszy raz w zyciu.
Pozdrawiam
maf
aha BTW
w 100g 6 : 8,4 : 1
wskaznik BTW
1 : 1,38 : 0,1
p.s fotke i przepis dam na mojej stronie

Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Soljanka
« Odpowiedz #1 : 2007-07-18, 18:23:51 »

Ale i tutaj nie zapomnij wkleić odpowiedniego linka, gdy przepis już zamieścisz. Very Happy
Kiedyś w TVN w programie "Gotuj z Kuroniem" był podany oryginalny syberyjski przepis serwowany w zimie dla osób podróżujących koleją transsyberyjską. Pamiętan tylko, że też był bardzo "niezdrowy" Wink
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.048 sekund z 18 zapytaniami.