Autor
|
Wtek: spaghetti (Przeczytany 57669 razy)
|
adampio
Go
|
mam okropna ochote na spaghetti, przepis na sos z miesa mam oryginalny / moge dac/ nie mam natomiast pojecia co z makaronem. czy ma ktos jakis przepis na makaron spaghetti? czy tez jemy taki kupiony w sklepie w ktorym jest okolo 80 gr weglowodanow w 100 gr. Co wy robicie?
pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Co wy robicie?
pozdrawiam
Ja kupuję w sklepie.Raz na jakiś czas można kupić i zjeść makaron ,chociaż ja sama go nie jem Nie gotuję codziennie tego dania, więc nie wydaje mi się abym przesadzała . Ciekawe jakie Wy macie propozycje...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Gotujesz makaron wstążkę na miękko. Schładzasz pod zimną wodą, odcedzasz i na patelnię ze słuszcną ilością smalcu - tak, aby smalec prawie pokrywał kluski. Smażysz do rumianości. Na drugiej patelni z niewielką ilością masła - tak aby poktyło po roztopieniu całe dno cienką warstwą, przygotowujesz 2-3 razy więcej wagowo skwarów jak do jajcówki - boczek surowy, boczek wędzony i kiełbasa toruńska lub podwawelska - wszystkiego po 1/3 wagowo, poczynajac od surowego, do rumianości, wędzonego, do odparowania i na końcu kiełbasa. Gdy kluchy są już wysmażone na chropko, a skwarki gotowe dopajesz je do makaronu mieszasz i rozdzielasz na porcje. Suto (w/g uznania) zalewasz pikantnym WŁOCŁAWSKIM KECZUPEM - jest ok, bo pytałem. To samo dotyczy mleczarni z Inowrocławia i Kujawskiej Spłódzielni Mleczarskiej we Włocławku (KESEM) -pierwsi robią bardzo dobrą śmietankę 30% w kubku 200ml, a drudzy są niedoścignieni w maśle extra (nic nie oszukują w przeciwieństwie do...innych) i w twarogach!. Twarogi i masło robią najlepsze w Polsce (prawie zawsze pierwsza trójka w rankingu). Bo KUJAWY górą. Przypomnę dla porządku, że KUJAWY to Włocławek, Brześć, Płowce,Radziejów, Piotrków, Inowrocław, a od północy Kujawy kończą się na Aleksandrowie i Ciechocinku - o czym nie wiedzą "przepowiadacze pogody" w TVN i TVP - wliczając w prognozie pogody w Kujawy Bydgoszcz i Toruń (toż to Pomorze) , a WŁOCŁAWEK do Wielkopolski, choć jest Stolicą KUJAW . I nikt tego nie prostuje . SKANDAL.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Zapomiałem dodać, że jak zjesz do syta (nie przejadając się i nie częściej niż raz w m-cu)) takiego "szpagatu KUJAWSKIEGO" - nie musisz liczyć ani kalorii, ani białka, ani węglowodanów, ani tłuszczy, ani żadnych innych makro i mikroelemantów, ANI PROPORCJI. To posiłek PEŁNOPORCJOWY . Jakie proste jest to ŻO.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Zapomiałem dodać, że jak zjesz do syta (nie przejadając się) takiego "szpagatu KUJAWSKIEGO" - nie musisz liczyć ani kalorii, ani białka, ani węglowodanów, ani tłuszczy, ani żadnych innych makro i mikroelemantów, ANI PROPORCJI. To posiłek PEŁNOPORCJOWY . Jakie proste jest to ŻO. Niezly zart Gotuje czasem spaghetti, dla dzieciakow ktore nie sa na DO. Zdarza mi sie zjesc 3 nitki. Ale tylko raz w miesiacu!!! Za co przepraszam wszystkich ktorzy mysla, ze jestem "beton" optymalny. Pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Niezly zart ... A o jaki żart chodzi? i co to jest ten "beton" optymalny, bo nie znam tego pojęcia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Chyba znalazlem...... ponizszy przepis jest czescia przepisu Kristiana: kluski z serem
Kolejna bardzo prosta potrawa, alkalizująca na bazie ciasta j.w. Tym razem małżonka wykonała makaron-na początek przypomne jednak jego skład: 10 dkg ziaren słonecznika 10 dkg ziaren dyni 5 dkg kaszy gryczanej /mozna kupic mąkę/ 10 żółtek Ziarna podprażyć,zmielic i wyrobić ciasto, podzielić na częsci, rozwałkować podsypując nieco pszenną mąką, pokroić na paski i ugotować w lekko słonej wodzie.
Chleb Kristiana mnie nie wyszedl, mam nadzieje ze makaron wyjdzie
pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Ja uważam ,że żywienie opytmalne ,to żaden "beton" Uważam to za normalne jedzenie,nie przesadzając z niczym ,w którym głównym źródłem energii jest tłuszcz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
zgadza sie elmo, a co ze stosunkiem BTW ?!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Znajdź na stronie moje krótkie kluski Bawarskie. Jajka, ser biały mąka ale odrazu ostrzegam tylko mąka KRUPCZATKA Mozna zrobić więcej i trzymać w lodówce. Kluski do wszystkiego nawet do rosołu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
W kluskach jest nastepujacy stosunek BTW
ilość B,T,W i KCAL w 100 gramach potrawy B:0,2 T:22,2 W:9,3 KCal 238
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
MORGANA, JUZ DAWNO BYM JE ROBIL GDYBYM MOGL TU DOSTAC KRUPCZATKE a tak w ogole co to jest ta maka krupczatka?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
PS, stosunek BTW ktory podalem wczesniej jest w kluskach 7 makaronie Krystiana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
A o jaki żart chodzi? i co to jest ten "beton" optymalny, bo nie znam tego pojęcia?
"Beton" to: Optymalny ktory je tylko produkty z listy "zalecane/najlepsze" Nigdy nie zjada produktow z listy "zabronione" Jezeli chodzi o listy produktow, to sa chyba znane, opisane. Historie DO znam krotko bo interesuje sie tym tylko 5 lat. Ale jest to najwazniejsze. Nie wiem, czy to jest hobby, czy jakis bzik. To narazie tyle, nie bede sie rozpisywal. Pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
A to dobre!. A ja nie będę wyjaśniał, bo wszystko można sobie wyczytać z Kwaśniewskiego samodzielnie . Podziwiam jednak tych zdrowych "betonów" za wytrwałość , bo ta "lista" - to chyba jest dla bardzo, bardzo schorowanych ludzi . Nie pisze tam o tym?.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Polecam spagetti carbonare gotujesz makaron spagetti al dente (broń boże na miękko!) na patelni smalec z cebulką i boczkiem (do wyboru - baleron, tłusta szynka itp.) w miseczce osobno potarty drobno żółty ser, jedno jajko i kubek śmietanki 30% - wymieszać do makaronu dokładamy boczek z cebulka - podgrzewamy to razem na b. małym ogniu i wlewamy masę serowo-śmietanową równocześnie mieszając (ważne) aż do ścięcia jajka. Posypujemy zieloną pietruszką lub inną zieleniną. Doprawiamy solą i pieprzem (ja lubię dużo i ostro) do smaku. Polecam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Ale zrobiliście mi smak na makaron. Gdyby nie te upały to bym pewno jutro zrobiła. A robie to tak: 200g mąki 100g żółtek /8-9szt/ 40g jajko /1szt/ łyżkę masła ok. 3-5dkg Wszystko mieszam, wyrabiam do momętu,aż nie będzie się kleic do ręki. Dalej tak jak tradycyjny makaron tzn wałkowanie, suszenie i krojenie w paski lub nitki.
życzę smacznego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
adampio. Dlaczego nazwałem je krótkie kluski Bawarskie. Ponieważ jest to jeden z podstawowych produktów w Bawarii. Oczywiście o innym składzie. Do klusek używa się mąki o nazwie Specelmehl po polsku Krupczatka. Mmoże to Ci ułatwi dostać tę mąkę. Również z nabyciem urządzenia czyli tarki do tych klusek w Bawarii i w Niemczech nie ma problemu. Jest to stalowa płyta z otworami około 90 oraz pojemnik na ciasto. Ciasto wlewamy do pojemnika i ruchem posuwistym nad garnkiem z wrzącą wody po prostu odcinamy ciasto które wpada do wody w formie małych zacierek. Kluski te przechowuję w małych plastikowych pojemnikach po 100 gram na osobę w zamrażarce nawet miesiąc. W razie potrzeby wrzucam zawartość pojemnika do osolonej wody i po zagotowaniu są gotowe do podania na stół. Brzmi to wszystko trochę skomplikowanie, ale napisanie tego tekstu trwa dłużej niż samo przygotowanie ciasta. Dokładnie wszystko opisałem w przepisie. Moim zdaniem nie ma lepszych klusek dla optymalnych nadają się po prostu do wszystkiego Kto próbował to WIE, kto nie próbował niech spróbuje na pewno nie POŻAŁUJE.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Morgano, przepis czytalem juz parokrotnie i prawde mowiac prawie, ze zaczalem robic ale......podkreslasz, ze musi byc krupczatka, wiec zaniechalem. Poniewaz jestem wkoncu lipca w Polsce, na pierwszym miejscu na liscie jest maka krupczatka !!! hahaha
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|