forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-28, 17:22:31

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669819 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  spaghetti
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 5 Do dou Drukuj
Autor Wtek: spaghetti  (Przeczytany 57752 razy)
adampio
Go


Email
spaghetti
« : 2007-07-18, 19:05:59 »

mam okropna ochote na spaghetti, przepis na sos z miesa mam oryginalny / moge dac/
nie mam natomiast pojecia co z makaronem.
czy ma ktos jakis przepis na makaron spaghetti?
czy tez jemy taki kupiony w sklepie w  ktorym jest okolo 80 gr weglowodanow w 100 gr.
Co wy robicie?

pozdrawiam
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: spaghetti
« Odpowiedz #1 : 2007-07-18, 19:10:24 »


Co wy robicie?

pozdrawiam

Ja kupuję w sklepie.Raz na jakiś czas można kupić i zjeść makaron ,chociaż ja sama go nie jem  Razz
Nie gotuję codziennie tego dania, więc nie wydaje mi się abym przesadzała  Smile .
Ciekawe jakie Wy macie propozycje...
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: spaghetti KUJAWSKIE!
« Odpowiedz #2 : 2007-07-18, 19:49:27 »

Gotujesz makaron wstążkę na miękko. Schładzasz pod zimną wodą, odcedzasz i na patelnię ze słuszcną ilością smalcu - tak, aby smalec prawie pokrywał kluski. Smażysz do rumianości. Na drugiej patelni z niewielką ilością masła - tak aby poktyło po roztopieniu całe dno cienką warstwą, przygotowujesz 2-3 razy więcej wagowo skwarów jak do jajcówki - boczek surowy, boczek wędzony i kiełbasa toruńska lub podwawelska - wszystkiego po 1/3 wagowo, poczynajac od surowego, do rumianości, wędzonego, do odparowania i na końcu kiełbasa. Gdy kluchy są już wysmażone na chropko, a skwarki gotowe dopajesz je do makaronu mieszasz i rozdzielasz na porcje. Suto (w/g uznania) zalewasz pikantnym WŁOCŁAWSKIM KECZUPEM - jest ok, bo pytałem. To samo dotyczy mleczarni z Inowrocławia i Kujawskiej Spłódzielni Mleczarskiej we Włocławku (KESEM) -pierwsi robią bardzo dobrą śmietankę 30% w kubku 200ml, a drudzy są niedoścignieni w maśle extra (nic nie oszukują w przeciwieństwie do...innych) i w twarogach!. Twarogi i masło robią najlepsze w Polsce (prawie zawsze pierwsza trójka w rankingu). Bo KUJAWY górą.
Przypomnę dla porządku, że KUJAWY to Włocławek, Brześć, Płowce,Radziejów, Piotrków, Inowrocław, a od północy Kujawy kończą się na Aleksandrowie i Ciechocinku - o czym nie wiedzą "przepowiadacze pogody" w TVN i TVP - wliczając w prognozie pogody w Kujawy Bydgoszcz i Toruń (toż to Pomorze) Shocked , a WŁOCŁAWEK do Wielkopolski, choć jest Stolicą KUJAW Shocked Shocked. I nikt tego nie prostuje Very Happy. SKANDAL. Confused
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: spaghetti
« Odpowiedz #3 : 2007-07-18, 20:06:21 »

Zapomiałem dodać, że jak zjesz do syta (nie przejadając się i nie częściej niż raz w m-cu)) takiego "szpagatu KUJAWSKIEGO" - nie musisz liczyć ani kalorii, ani białka, ani węglowodanów, ani tłuszczy, ani żadnych innych makro i mikroelemantów, ANI PROPORCJI. To posiłek PEŁNOPORCJOWY Laughing. Jakie proste jest to ŻO. Laughing
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: spaghetti
« Odpowiedz #4 : 2007-07-18, 20:18:20 »

Zapomiałem dodać, że jak zjesz do syta (nie przejadając się) takiego "szpagatu KUJAWSKIEGO" - nie musisz liczyć ani kalorii, ani białka, ani węglowodanów, ani tłuszczy, ani żadnych innych makro i mikroelemantów, ANI PROPORCJI. To posiłek PEŁNOPORCJOWY Laughing. Jakie proste jest to ŻO. Laughing
Niezly zart
Gotuje czasem spaghetti, dla dzieciakow ktore nie sa na DO. Zdarza mi sie zjesc 3 nitki. Ale tylko raz w miesiacu!!!  Za co przepraszam wszystkich ktorzy mysla, ze jestem "beton" optymalny.
Pozdr
maf
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: spaghetti
« Odpowiedz #5 : 2007-07-18, 20:24:52 »

Niezly zart ...

A o jaki żart chodzi? i co to jest ten "beton" optymalny, bo nie znam tego pojęcia?
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: spaghetti
« Odpowiedz #6 : 2007-07-18, 20:32:22 »

Chyba znalazlem...... ponizszy przepis jest czescia przepisu Kristiana: kluski z serem

Kolejna bardzo prosta potrawa, alkalizująca na bazie ciasta j.w.
Tym razem małżonka wykonała makaron-na początek przypomne jednak jego skład:
10 dkg ziaren słonecznika
10 dkg ziaren dyni
5 dkg kaszy gryczanej /mozna kupic mąkę/
10 żółtek
Ziarna podprażyć,zmielic i wyrobić ciasto, podzielić na częsci, rozwałkować podsypując nieco pszenną mąką, pokroić na paski i ugotować w lekko słonej wodzie.

Chleb Kristiana mnie nie wyszedl, mam nadzieje ze makaron wyjdzie

pozdrawiam
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: spaghetti
« Odpowiedz #7 : 2007-07-18, 20:34:59 »

Ja uważam ,że żywienie opytmalne ,to żaden "beton"   Smile
Uważam to za normalne jedzenie,nie przesadzając z niczym ,w którym głównym źródłem energii jest tłuszcz  Smile
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: spaghetti
« Odpowiedz #8 : 2007-07-18, 20:41:40 »

zgadza sie elmo, a co ze stosunkiem BTW ?! Shocked
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: spaghetti
« Odpowiedz #9 : 2007-07-18, 20:52:03 »

Znajdź na stronie moje krótkie kluski Bawarskie.
Jajka, ser biały mąka ale odrazu ostrzegam tylko mąka KRUPCZATKA
Mozna zrobić więcej i trzymać w lodówce. Kluski do wszystkiego nawet do rosołu.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: spaghetti
« Odpowiedz #10 : 2007-07-18, 20:57:37 »

W kluskach jest nastepujacy stosunek BTW

ilość B,T,W i KCAL w 100 gramach potrawy  B:0,2 T:22,2   W:9,3   KCal 238
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: spaghetti
« Odpowiedz #11 : 2007-07-18, 20:59:15 »

MORGANA, JUZ DAWNO BYM JE ROBIL GDYBYM MOGL TU DOSTAC KRUPCZATKE
a tak w ogole co to jest ta maka krupczatka?
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: spaghetti
« Odpowiedz #12 : 2007-07-18, 21:01:27 »

PS, stosunek BTW ktory podalem wczesniej jest w kluskach 7 makaronie Krystiana
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: spaghetti
« Odpowiedz #13 : 2007-07-18, 21:20:59 »

A o jaki żart chodzi? i co to jest ten "beton" optymalny, bo nie znam tego pojęcia?

"Beton" to:
Optymalny ktory je tylko produkty z listy "zalecane/najlepsze"
Nigdy nie zjada produktow z listy "zabronione"
Jezeli chodzi o listy produktow, to sa chyba znane, opisane.
Historie DO znam krotko bo interesuje sie tym tylko 5 lat. Ale jest to najwazniejsze. Nie wiem, czy to jest hobby, czy jakis bzik.
To narazie tyle, nie bede sie rozpisywal.
Pozdr
maf
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: spaghetti
« Odpowiedz #14 : 2007-07-18, 22:12:08 »

A to dobre!. A ja nie będę wyjaśniał, bo wszystko można sobie wyczytać z Kwaśniewskiego samodzielnie Cool.
Podziwiam jednak tych zdrowych "betonów" za wytrwałość Laughing, bo ta "lista" - to chyba jest dla bardzo, bardzo schorowanych ludzi Very Happy. Nie pisze tam o tym?.
Zapisane
Blackend
Go


Email
Odp: spaghetti carbonare
« Odpowiedz #15 : 2007-07-18, 22:41:24 »

Polecam spagetti carbonare Smile

gotujesz makaron spagetti al dente (broń boże na miękko!)
na patelni smalec z cebulką i boczkiem (do wyboru - baleron, tłusta szynka itp.)
w miseczce osobno potarty drobno żółty ser, jedno jajko i kubek śmietanki 30% - wymieszać
do makaronu dokładamy boczek z cebulka - podgrzewamy to razem na b. małym ogniu i wlewamy masę serowo-śmietanową równocześnie mieszając (ważne) aż do ścięcia jajka.
Posypujemy zieloną pietruszką lub inną zieleniną.
Doprawiamy solą i pieprzem (ja lubię dużo i ostro) do smaku.
Polecam Smile
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: spaghetti
« Odpowiedz #16 : 2007-07-18, 23:44:23 »

Ale zrobiliście mi smak na makaron. Gdyby nie te upały to bym pewno jutro zrobiła. A robie to tak:
200g mąki
100g żółtek /8-9szt/
40g jajko /1szt/
łyżkę masła ok. 3-5dkg
Wszystko mieszam, wyrabiam do momętu,aż nie będzie się kleic do ręki. Dalej tak jak tradycyjny makaron tzn wałkowanie, suszenie i krojenie w paski lub nitki.

    życzę smacznego



Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: spaghetti
« Odpowiedz #17 : 2007-07-19, 06:08:04 »

Makaron-ciasto na pierogi:
 
7 żółtek
10 dkg mąki
łyżka smietany
 
Wyrobić jak kazde ciasto -uzywać w/g potrzeb- B32,0 T51,3 W73,6
  wiecej :   http://www.imperiumslonca.pl/kulinaria.php?id=4
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: spaghetti
« Odpowiedz #18 : 2007-07-19, 09:13:38 »

adampio. Dlaczego nazwałem je krótkie kluski Bawarskie.
Ponieważ jest to jeden z podstawowych produktów w Bawarii.
Oczywiście o innym składzie. Do klusek używa się mąki o nazwie
Specelmehl po polsku Krupczatka. Mmoże to Ci ułatwi dostać tę mąkę.
Również z nabyciem urządzenia czyli tarki do tych klusek w Bawarii i w Niemczech
nie ma problemu. Jest to stalowa płyta z otworami około 90 oraz pojemnik na ciasto.
Ciasto wlewamy do pojemnika i ruchem posuwistym nad garnkiem z wrzącą wody
po prostu odcinamy ciasto które wpada do wody w formie małych zacierek.
Kluski te przechowuję w małych plastikowych pojemnikach po 100 gram na osobę w zamrażarce nawet miesiąc.
W razie potrzeby wrzucam zawartość pojemnika do osolonej wody i po zagotowaniu są gotowe do podania na stół.
Brzmi to wszystko trochę skomplikowanie, ale napisanie tego tekstu trwa dłużej niż samo przygotowanie ciasta.
Dokładnie wszystko opisałem w przepisie. Moim zdaniem nie ma lepszych klusek dla optymalnych nadają się po prostu do wszystkiego
Kto próbował to WIE, kto nie próbował niech spróbuje na pewno nie POŻAŁUJE.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: spaghetti
« Odpowiedz #19 : 2007-07-19, 11:40:53 »

Morgano, przepis czytalem juz parokrotnie i prawde mowiac prawie, ze zaczalem robic ale......podkreslasz, ze musi byc krupczatka, wiec zaniechalem. Poniewaz jestem wkoncu lipca w Polsce, na pierwszym miejscu na liscie jest maka krupczatka !!! hahaha
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 5 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.048 sekund z 18 zapytaniami.