Autor
|
Wtek: spaghetti (Przeczytany 57613 razy)
|
fewa
Go
|
adampio, ja robiłam kluski Bawarskie z mąki krupczatki, a jak nie miałam to dałam zwykłą mąkę pszenną i też były dobre nie zauważyłam róznicy. Tarkę udało mi się kupic w Katowicach. Wcześniej jak nie miałam tarki to łyżeczką umoczoną w wodzie nakładałam do wrzątku były trochę większe, ale tez smaczne. A tarkę można tez uzyc do klusek-makaron z samych żółtek i mąki. Bardziej gęstego ciasta od lanych klusek, ale takiego co się nie da uwałkowac na makaron.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
Makaron-ciasto na pierogi: 7 żółtek 10 dkg mąki łyżka smietany Wyrobić jak kazde ciasto -uzywać w/g potrzeb- B32,0 T51,3 W73,6 wiecej : http://www.imperiumslonca.pl/kulinaria.php?id=4
jak wam się udało zrobić z tych składników ciasto!!!!! mi się to w ogóle kupy nie trzymało!!!! a co dopiero nalozyc farsz do środka!!! musiałam dodać ciut więcej mąki!!!!! czy ze mnie taka marna kucharka czy też macie problem z wyrobieniem takiego ciasta a makaron to już nie wiem jak z tego zrobić!!! napiszcie swoje doświadczenia, może coś robię źle!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna
Jr. Member
wiadomoci: 652
|
Makaron 1 jajko 6 żółtek 25 dag mąki 1 łyżka wody
Wyrobić dobrze ciasto, rozwałkować zostawić aby przeschło a następnie pokroić. Gotować 15 - 20 min, Nadwyżkę surowego lub ugotowanego makaronu można zamrozić, Ten makaron zawsze się udaje. Na ciasto do pierogów dodać troszkę masła. Smacznego
100 g surowego makaronu B T W 5,7 8,3 40,4
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krista
Go
|
Ktystyno, 25 dkg mąki, czy aby napewno ten makaron jest optymalny? Cos mu tu za dużo tej mąki....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna
Jr. Member
wiadomoci: 652
|
A czy tyle trzeba jeść? Ja na dwie osoby gotuję 100 g takiego makaronu do tego jakiś sos mięsno - warzywny np. boloński. W sumie będzie w porcji obiadowej około 25 g. węglowodanów. Czy to jest za dużo?
Pozdrawiam Krystyna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Makaron-ciasto na pierogi: 7 żółtek 10 dkg mąki łyżka smietany Wyrobić jak kazde ciasto -uzywać w/g potrzeb- B32,0 T51,3 W73,6 wiecej : http://www.imperiumslonca.pl/kulinaria.php?id=4
jak wam się udało zrobić z tych składników ciasto!!!!! mi się to w ogóle kupy nie trzymało!!!! a co dopiero nalozyc farsz do środka!!! musiałam dodać ciut więcej mąki!!!!! czy ze mnie taka marna kucharka czy też macie problem z wyrobieniem takiego ciasta a makaron to już nie wiem jak z tego zrobić!!! napiszcie swoje doświadczenia, może coś robię źle!!! Wlasnie dzisiaj zrobilem, po dlugiej przerwie.....i nie ma zadnego problemu!!! A z czym Ty masz problem? Pewnie nie wyrabiasz ciasta tylko no ciasto patrzysz! Eh, koniety, baby....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Mała poprawka - nie istnieje już link podany wyzej , jest natomiast http://jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=4 Ponadto lepiej ciasto się wyrabia , gdy smietanę zastapimy kilkoma kroplami wody. Czas wszystko doskonali.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
jeśli chodzi o spagetti to najlepiej udusić mięso mielone z sosem wg upodobań czy musi byćten okropny makaron?????????
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
No nie, kobiety, przestancie.............na spaghetti musi byc mielone, swiezo zmielone wolowe, juz Wam podaje najlepszy na swiecie sos miesny: 200 gr marchewki 200 gr pietruszki 200 gr seler naciowy 150 gr boczku 500 gr miesa wolowego 200 gr smalcu (okolo) 2 puszki pomidorow 120 gr koncentratu pomidorowego szklanka dobrego bulionu
napatelni topimy 100 gr smalcu dodajemy utarce na gruej tarce marchew, pietruszke seler naciowy kroimy cienko i tez doodajemy wszystko to dusimy ( pod pokrywka) po okolo 10-15 min dodajemy mieso, ktore trzeba widelcem rozetrzec, wymieszac dokladnie z warzywami jak juz mieso zmieni kolor na dobrze brazowy posypujemy wszystko papryka, pieprzem (ja soli nie urzywam) ale mozna dodac sol tu trzeba z pewnoscia dodac nastepne min 50 gr smalcu nastepnie dodajemy dwie puszki pomidorow i dikladnie wszystko mieszamy aby mialo konsystencje " calosci" dolwamy szklanke bulionu nastepnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy Jezeli jest za malo tluszczu mozna jeszcze dodac 50 gr smalcu ( brak T widac jak na dloni) Caly sos gotujemy okolo 30 min
Ja serwuje tak:
100 gr makaronu otymalnego 250 gr sosu spaghetti na to klade 50 gr masla, ktore sie samo topi, wszystko mieszam i voila....opty spaghetti
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
, bez makaronu nie może być? Ja bym zaryzykowała Ale kto wie ? może któregoś razu zrobię z makaronem...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
to jak nazwac spaghetti bez makaronu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
to jak nazwac spaghetti bez makaronu?
Sos do spaghetti
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Nie bardzo rozumiem punktu wyjscia. Jezeli wstawiamy nowy post pod nazwa spaghetti, nota bene to byl moj, to nie bardzo pojmuje tu ludzi wypowidzi, ktore koncza sie w stylu" ale makaranu nie"!!!!! Nie lubie spaghetti - to nie pisze w tym temacie!!!! Mam cos konkretnego do dodania w temacie spaghetti, konstruktywna propozycje, wowczas pisze. Teraz jestem "konfiust", co?m robimy polskie wydanie wloskiego spaghetti?Lepiej aby oni nie robili naszych pierogow, bo nie beda optymalne!!!! Bedzie duzzzzzzzoooo maki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
No tak, to teraz optymalni beda jesc sos do spaghetti!!!!! Breja!! Mojej mamy spghetti goralskie bije wszystkie wloskie. Ale nie podam bo za duzo tluszczu. I sie posracie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Mojej mamy spghetti goralskie bije wszystkie wloskie. Ale nie podam bo za duzo tluszczu. I sie posracie.
Dawaj ten przepis - zanim pójdziemy do wc to go wybiegamy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
wyplywamy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|