forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-27, 02:03:18

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669769 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Tabele wartości odżywczej...
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 5 6 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Tabele wartości odżywczej...  (Przeczytany 63791 razy)
Zizi
Go


Email
Tabele wartości odżywczej...
« : 2007-07-21, 00:14:42 »

Witam!

Czy jest moiże ktoś wśród forumowiczów kto mógłby mi przesłać na maila Tabele wartości odżywczych gdyż ciężko jest mi w internecie odnależć wersje do druku. Storna na której się one znajdowały niestety już nie chodzi :/

Bardzo będę wdzięczna... :]

E-mail : zizi_zizi@o2.pl
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #1 : 2007-07-21, 07:44:41 »

Osobiście polecam te tabele: http://www.nutritiondata.com/
Zapisane
Blackend
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #2 : 2007-07-21, 12:12:21 »

Wow!  fajne - kolorowe takie i w ogóle Smile
dodałem do ulubionych, dzięki Smile
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #3 : 2007-07-21, 12:54:17 »

W większości przypadków wystarczają te tabele:
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=76
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=77
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=78
Są najlepsze Cool
Ale jeśli chce się znaleźć wartości BTW dla np: "pieczonych świńskich uszu" - to te kolorowe akurat podają taką "egzotykę" Wink i wiele innych ciekawych rzeczy!
Zapisane
Blackend
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #4 : 2007-07-21, 19:33:09 »

Poklikałem trochę tak na chybił-trafił. Tłuszczu to oni tam za bardzo nie lubią Smile
Wszystko co ma dużo tłuszczu nasyconego - złe,  mało - dobre Smile
Tak więc wnioski trzeba sobie wyciągnąć samemu.
Co do tabel z książek i strony o JK to masz jak najbardziej rację. W zupełności wystarcza (jest uwzględnione to co nadaje się do jedzenia), tym bardziej, że człowiekowi coraz mniej "dziwnych" rzeczy smakuje. Ale piwka optymalnego (małe) to sobie dzisiaj po biegu nie odmówię - a co Mr. Green Właśnie idę.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #5 : 2007-07-22, 10:25:48 »

Tłuszczu to oni tam za bardzo nie lubią :)Wszystko co ma dużo tłuszczu nasyconego - złe,  mało - dobre

Ale dzięki kolorkom od razu widać: czerwone - BARDZO DOBRE  Very Happy, zielone - nic nie warte  Sad.
Zapisane
jane
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #6 : 2007-11-01, 16:39:27 »

Witam.
Mam pytanie do 'starych wyjadaczy'.
Zaobserwowałam dość znaczące różnice w tabelach:

                                                                                     
B        T          stosunek B:W

1. http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=76             
13,0      18,7         1 : 1,4
                             
2. http://tabelekaloryczne.w.interia.pl/h-k.htm           
12,0     17,7              1 : 1,4
           
3. oraz na końcu książki "Stoliczku nakryj się"                     
12,4     32,8           1 : 2,6
       

Które tabele są najlepsze wg Was oraz czym jest spowodowana ta różnica (mam na myśli tabele na stronach i w książce)? Przykład podany wyżej dotyczy mortadeli.

Próbuję żywić się optymalnie dopiero od 4 dni dlatego może przesadzam, ale wolałabym unikać błędów w obliczeniach od początku.


Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i mam nadzieję, że nie popełniłam jakieś gafy już  w pierwszym poście  Very Happy.

Pozdrawiam.
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #7 : 2007-11-01, 18:02:02 »

Wszystkie trzy tabele sa super Wink różnice w zawartości wynikają z tego kto tą mortadele zrobił Smile
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #8 : 2007-11-01, 18:22:17 »

Mam pytanie do 'starych wyjadaczy'.

'Starzy wyjadacze' zwracają uwagę, że w mortadeli stosunek B:W (zamiast T omyłkowo napisałeś W) niezależny od producenta wynosić powinien 1:0 - no chyba, że to jakaś "mortadela" typu mięso wymieszane z krochmalem  Confused - jak "szynka" w markecie po 8,99 zł/kg.
Przy zakupie produktów żywnościowych uważnie należy czytać etykiety producentów, bo zamiast za białko zwierzęce można zapłacić za mieszankę owędzonego kisielu z... soją Question Mr. Green
Zapisane
jane
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #9 : 2007-11-01, 19:51:36 »

OK. Wielkie dzięki za uświadomienie. Very Happy
I sorry za błąd  Embarassed Wink
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #10 : 2007-11-02, 07:58:08 »

Bardzo dobrze, że ręka Ci się omsknęła na "W", bo wyszedł problem kiełbas drobnomielonych, nietrwałych (parówkowa, parówki, mortadela i.t.p.), ale nie tylko!
Brak obowiązywania PN i normy unijne zezwalają na dodatek wypełniaczy i węglowodanów trzymających wodę w takich wędlinach. Sytuacja się robi podobna do margaryny pakowanej tak samo jak masło! Na metce od "szynki"  Shocked ! można przeczytać zawartość:
"białko zwierzęce"  -xg,
"białko roślinne" -xg
"węglowodany" -xg
i to się też "szynka" nazywa! Dlatego trzeba czytać metki!

PS
PN= polska norma zniesiona w latach dziewięćdziesiątych. Dzięki niej "Masło" - to było masło, a nie margaryna pakowana w papierek od masła, a szynka, wędzona, parzona to było 70% produktu z surowca wyjściowego, a nie tak jak dziś jest z "szynką" - 300%
Zapisane
Waldek
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #11 : 2007-11-02, 09:39:21 »

Wie ktoś ile B:T zawiera łopatka wołowa i jaka część wołowiny ma najwięcej tłuszczu?
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #12 : 2007-11-02, 10:06:57 »

Jest takie powiedzenie, że bigos to jest danie Boskie.
Dlaczego? Bo jedynie Pan Bóg  co zawiera.
Gorzej jest jeszcze z kiełbasą mortadelą
gdyż o jego składzie nawet Pan Bóg nie wie.
Dlatego niejednokrotnie rozlegają się grzmoty i walą pioruny
na tych producentów mortadeli.
Jedynie mięso zawarte w mortadeli to wymiona.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #13 : 2007-11-02, 10:14:36 »

Jest takie powiedzenie, że bigos to jest danie Boskie.
Dlaczego? Bo jedynie Pan Bóg  co zawiera.
Gorzej jest jeszcze z kiełbasą mortadelą
gdyż o jego składzie nawet Pan Bóg nie wie.
Dlatego niejednokrotnie rozlegają się grzmoty i walą pioruny
na tych producentów mortadeli.
Jedynie mięso zawarte w mortadeli to wymiona.


hehe.Morgano czy wiesz,że dziś rano po przebudzeniu myslałam o tej całej mortadeli  Smile. Pewnie dlatego,ze to pora śniadania  Very Happy
Pomyślała:co tam do niej muszą dodawać ?.Nie kupiłabym tego za nic w świecie ,no chyba,że byłabym zmuszona....
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #14 : 2007-11-02, 10:51:13 »

Dobra (prawdziwa) mortadela wieprzowa nie jest zła i składa się z:
1. wieprzowina klasa I peklowana    - 25kg
2. wieprzowina klasa III peklowana  - 60kg
3. słonina solona                            - 15kg
                                        suma     100kg         
Dodatki: sól - 0,4 kg, cukier - 0,2 kg, pieprz naturalny - 0,05 kg, gorczyca w ziarnkach - 0,05 kg, gałka muszkatołowa - 0,04 kg. Wydajność: 117-122%
PN dopuszczała również dodatek 0,05 kg czosnku na życzenie odbiorców.
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #15 : 2007-11-02, 11:04:03 »

Dobra (prawdziwa) mortadela wieprzowa nie jest zła
Ba, jest bardzo dobra Wink najlepiej pokrojona w grube plastry i podsmażona na smalcu z cebulką Wink
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #16 : 2007-11-02, 11:12:35 »

albo przed smażeniem -można dodatkowo opanierować w żółtku Very Happy

PS
cykl Krebsa nie służy do produkcji energii, a do odbioru grupy acetylowej z Co-A i produkcji NAD i FAD kierowanych na fosforylację  Wink.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #17 : 2007-11-02, 11:14:43 »

Dobra (prawdziwa) mortadela wieprzowa nie jest zła i składa się z:
1. wieprzowina klasa I peklowana    - 25kg
2. wieprzowina klasa III peklowana  - 60kg
3. słonina solona                            - 15kg
                                        suma     100kg         
Dodatki: sól - 0,4 kg, cukier - 0,2 kg, pieprz naturalny - 0,05 kg, gorczyca w ziarnkach - 0,05 kg, gałka muszkatołowa - 0,04 kg. Wydajność: 117-122%
PN dopuszczała również dodatek 0,05 kg czosnku na życzenie odbiorców.

...gdy ją sami zrobimy  Very Happy,albo zrobią nam znajomi,a jesli nie to jest tak jak napisał Morgano hehe
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #18 : 2007-11-02, 11:27:19 »


Przy zakupie produktów żywnościowych uważnie należy czytać etykiety producentów, bo zamiast za białko zwierzęce można zapłacić za mieszankę owędzonego kisielu z... soją Question Mr. Green

Ja bym tak nie ufała tym etykietom  Smile .Bo nie wiadomo,kto na nich pisze prawdę,a kto zwyczajnie fantazjuje  Very Happy
Zapisane
Blackend
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #19 : 2007-11-02, 12:54:22 »

Ja bym tak nie ufała tym etykietom  Smile .Bo nie wiadomo,kto na nich pisze prawdę,a kto zwyczajnie fantazjuje  Very Happy

Otóż to - papier wszystko przyjmie Wink
A pamiętacie dawne konserwy turystyczne (mielonki) tam to dopiero było łącznie ze szczurami i innymi takimi Smile
Zjadłem tego ogromne ilości (podstawowe danie pod namiotem) i żyje Wink
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 5 6 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.037 sekund z 18 zapytaniami.