forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 21:52:11

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669769 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Tabele wartości odżywczej...
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Tabele wartości odżywczej...  (Przeczytany 63777 razy)
elmo
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #20 : 2007-11-02, 13:14:39 »

A pamiętacie dawne konserwy turystyczne (mielonki) tam to dopiero było łącznie ze szczurami i innymi takimi Smile


I jakoś nikt nie pisał tego skladu na etykiecie hehehe
Szczur jest lepszy niż substytut mięsa,bo przynajmniej jest naturalny  Smile

PS.Znajomy znajomego opowiadał,że pracuje w fabryce substytutu mięsa.Faszeruje się tym różnego rodzaju pierogi,pyzy itp.,jest to też dodatek do kiełbas wszelkiego rodzaju.
A polega to mniej więcej na mieszaniu łopatą mączki kostnej,mączki sojowej,a niektórych składników to nawet nie znają.
Dodaje się też resztki mięsa,jakieś żyły itp.,ale poniżej 15%.
PS2.Inny kolega kolegi pracuje w przetwórni ryb i radzi kupować ryby w oleju,nie w pomidorach,bo w pomidorach są przewaznie nie świeże,a sos pomidorowy to maskuje.
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #21 : 2007-11-02, 13:44:02 »

cykl Krebsa nie służy do produkcji energii, a do odbioru grupy acetylowej z Co-A i produkcji NAD i FAD kierowanych na fosforylację  Wink.
No to co jest potem robione z tego NAD i FAD ?? Wink
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #22 : 2007-11-02, 14:44:59 »

Na szybko, prosto i dla przypomnienia:
Tłuszcze, węglowogany w stresie wysiłkowym i nadmiar aminokawsów alifatycznych zamieniane są na acetylo-CoA. Do cyklu Krebsa w szczawiooctan przyłączana jest grupa acetylowa z a-CoA i powstaje cytrynian. NIE MA TU ŻADNEGO PIRIGRONIANU z glukozy!!! Jest GRUPA ACETYLOWA pochodząca z a-CoA, która może, ale przeważnie nie pochodzi z zamiany pirogronianu w a-CoA, ale z zamiany (betaokyadacji) tłuszczu w a-CoA.

z tenatu: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1984.msg30760

cyt:
I żeby nie było żadnych złudzeń:
90% energii organizm uzyskuje z utlenienia jednostki acetylowej - CH3CO, (a głównie z - CH3), która to jednostka acetylowa w spoczynku i umiarkowanym ruchu uzyskiwana jest z betaoksydacji, czyli spalania TŁUSZCZU!, a nie z pirogronianu-czyli cukru!.

STECHIOMETRIA (uproszczona)
2CH3 + 4O2--> 2CO2 + 3H2O + rodnik tlenowy + 16 elektronów
lub
CH3 + O2 + rodnik tlenowy --> CO2 + H2O + proton (rodnik wodorowy) + 8 elektronów.

ektrony są przenoszone na NAD i FAD a następnie (dla uproszczenia) na tlen i tu podobno następuje wytwarzanie ATP.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #23 : 2007-11-02, 15:33:21 »

No i rozumiesz coś z tego Sławku?.
"Wszystkim" się myli glikoliza - czyli przekształcenie glukozy do pirogronianu - jako źródło energii dla organizmu, ale FAKTYCZNIE organizm uzyskuje energię z utlenienia grupy acetylowej wprowadzonej w cykl Krebsa...(tu spala się tylko węgiel) a utlenienie wodoru następuje w procesie fosforylacji oksydacyjnej - tu powstaje głównie ATP Cool
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #24 : 2007-11-02, 17:47:29 »

A co się dzieje z  PIROGRONIANEM ?? jeśli nie przejdzie do kwasu mlekowego ??
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #25 : 2007-11-02, 18:49:44 »

Pirogronian to nic innego jak grupa acetylowa z "doczepionym" dwutlenkiem węgla.
Pirogronian w normalnych warunkach "doczepia się" do CoA z uwolnieniem CO2 (upraszczając) tworząc a-CoA, który wchodzi dopiero do cyklu Krebsa. Mleczan zaś powstaje przez dodanie dwóch wodorów do pirogronianu rozrywając podwójne wiązanie tlenowe przy drugim węglu w przypadku, gdy jest nadprodukcja NADH i FADH2 , a na łańcuchu oddechowym brak jest tlenu na który można walnąć właśnie ten wodór z NAD i FAD naładowanego również wodorem w cyklu Krebsa, ale też i z betaoksydacji - obcięcie dwóch atomów węgla i czterech wodorów skutkuje powstaniem FADH2, NADH i a-CoA!.

Zamiana pirogronianu w mleczan to wyłącznie brak TLENU na łańcuchu oddechowym, a nie "brak paliwa", bo paliwa teoretycznie jest NADMIAR  Wink
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #26 : 2007-11-02, 19:08:17 »

Czyli mówienie ze glikoliza jest źródłem energii to takie uproszczenie Wink
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #27 : 2007-11-02, 19:19:52 »

Przy okazji betaoksydacji podam ciekawostkę dotyczącą kwasów tłuszczowych o nieparzystej liczbie atomów węgla, które w przyrodzie występują rzadko, ale się zdarzają. W takim przypadku na ostatnim obrocie betaoksyadcji zamiast dwóch cząsetczek acetylo-CoA powstają: jedna cząsteczka acetylo-CoA i jedna cząsteczka propionylo-CoA, zamieniona na bursztynylo-CoA, którego zaktywowana trójwęglowa jednostka wchodzi w tej formie do cyklu Krebsa.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #28 : 2007-11-02, 19:27:57 »

Czyli mówienie ze glikoliza jest źródłem energii to takie uproszczenie Wink

To zaledwie jedna zauważalna gałązka wytwarzania energii, łącząca się z "niedostrzegalną" przez niektórych gałęzią (betaoksydacją), a obie prowadzą przez - acetylo-CoA do konaru - cyklu Krebsa, a pniem jest łańcuch oddechowy - czyli fosforylacja oksydacyjna.
Biochemia podaje, co już tu cytowałem: komówki w homeostazie betaoksydują, a nie "pirogronianują"- nawet na diecie beztłuszczowej - tak jest stwierdzone doświadczalnie i żadne poglądy (chciejstwo) "naukowe" tego nie zmienią!
A kwas mlekowy powstaje wyłącznie w nadmiernym stresie wysiłkowym Wink, bo nie ma jak utlenić rodnika wodoru!!!. Proton silniej zakwasza niż kwas mlekowy!
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #29 : 2007-11-02, 20:12:52 »

No to jeszcze poprosze o te cykle międzytrawienne Wink
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #30 : 2007-11-02, 20:35:09 »

A o które "cykle międzytrawienne" chodzi?.
Przy glikolozie powstają tylko 2 cząsteczki ATP, po jednej na każdy pirogronian, więc co to za źródło energii? A przy zamianie pirogronianu na mleczan to raczej energia chyba nie powstaje?.
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #31 : 2007-11-02, 20:52:33 »

No te w których jemy wegle a spalmy tłuszcze powstałe z nich, obiecałes to dokładnie rozpisac Wink
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #32 : 2007-11-02, 21:01:30 »

A te!. No jasne, ale już nie dziś!, bo idę dziecku czytać "Podróże Gulliwera", a dziś akurat rozpatrujemy problem - czy jajko się obiera od cienkiej, czy grubej strony.  Laughing
A więc jakim "paliwem" dla mózgu jest glukoza?  Shocked  Sad
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #33 : 2007-11-02, 21:15:21 »

Na szybko: acetylo-CoA łatwo jest zamieniany na malonylo-CoA, a na tłuszcz z uwolnieniem tlenu, ale też może nieodwtacalnie przez 3-hydroksy-3metylo-glutarylo-CoA, zamienić się albo na ciała ketonowe, albo na cholesterol.  Wink No i jeszcze cykl pentozowy konieczny właśnie do produkcji NADPH2 - niezbędnego do zamiany a-CoA na cholesterol.
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #34 : 2007-11-02, 22:08:12 »

Miało być prosto ;P a glukoza ?? zadnym Wink
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #35 : 2007-11-03, 21:34:29 »

Cytuj
Na szybko: acetylo-CoA łatwo jest zamieniany na malonylo-CoA, a na tłuszcz z uwolnieniem tlenu, ale też może nieodwtacalnie przez 3-hydroksy-3metylo-glutarylo-CoA, zamienić się albo na ciała ketonowe, albo na cholesterol.   No i jeszcze cykl pentozowy konieczny właśnie do produkcji NADPH2 - niezbędnego do zamiany a-CoA na cholesterol.



toan,tak jak szybko napisales,tak szybko tez przeczytalam,no ale ....nic nie zapamietalam Confused Smile
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #36 : 2007-11-03, 22:11:15 »



toan,tak jak szybko napisales,tak szybko tez przeczytalam,no ale ....nic nie zapamietalam Confused Smile
No właśnie, może by tak..... z polskiego na nasze?  Laughing.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #37 : 2007-11-04, 09:00:16 »

No dobra zaczniemy od samiuśkiego początku, czyli końca.
Życie to prawo zachowania energii (upraszczając) - prawda?
Co daje energię organizmowi - utlenianie i różnica potencjałów (upraszczając) - prawda?
Jak może organizm magazynować energię dostępną natychmiast - w ATP, fosfokreatynie i około 30-tu? innych związkach wysokoenergetycznych? - prawda?
Ze spalenia glukozy (C6H1206) do CO2 i H2O organizm uzyskuje ponoć 30 cząsteczek ATP - prawda?
 Jedna (z 10) w cyklu Krebsa (spalenie dwóch węgli = około 8 kcal/g) i aż 9 cząsteczek ATP (spalenie wodoru = około 35 kcal/g) w fosforylacji oksydacyjnej - przy jednym obrocie cyklu - PRAWDA? 
A więc do spalenia sześciu węgli w warunkach tlenowych (cząstki glukozy) teoretycznie potrzeba trzech obrotów cyklu Krebsa. Jest tylko jeden problem! Z cząsteczki glukozy powastają dwie cząsteczki pirogronianu , a z jednego pirogronianu powstaje jedna grupa acetylowa Confused.
"Utlenienie wchodzącego do cyklu Krebsa, a później na fosforylację fragnentu dwuwęglowego pochodzącego z betaoksydacji daje 10 cząsteczek ATP". Cytowany "fragment dwuwęglowy" z tłuszczu - to nic innego jak acetylo-CoA uzyskany z obcinania łańcucha kwasu tłuszczowego.
Pisałem, że 90% energii organizm uzyskuje ze spalenia grupy acetylowej (cykl Krebsa+fosforylacja oksydacyjna)
Czy silnik benzynowy jeździ na ropie naftowej? Nie, bo jeździ na benzynie - prawda?
Czy organizm chodzi na glukozie? Nie, bo energia pochodzi z acetylo-CoA - prawda?
Co spala się w benzynie, aby dać energię autu? - Węgiel i wodór łączący się z tlenem - prawda?
Co spala się w cząstce H3C2O, aby dać energię organizmowi? - to samo co w aucie - prawda?
Widzicie tu jakąś glukozę, tłuszcz, czy białko? NIE - prawda?
A więc kluczowym  związkiem pozyskiwania energii w organizmie jest a-CoA, a właściwie utlenienie trzech wodorów i "półtora" węgla!?.

Czy to jest zrozumiałe? c.d.n.

PS
zamiana a-CoA w pirogronian nie jest możliwa wg różnych autorów -"u ssaków", "u stałocieplnych", "u organizmów wyższych" - spory rozstrzał  Confused, ale człowiek w przeciwieństwie do pałeczek kałowych (na których oparte są podstawy biochemii) wlicza się do każdej grupy każgego autora.  Wink
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #38 : 2007-11-05, 07:37:54 »

http://www.pnas.org/cgi/content/full/104/44/17358 - no wreszcie ktoś dobrze kombinuje, ale ...
Mówiłem o tym na spotkaniu w Ciechocinku!(6-10-2007r.). Sporo może wyjaśnić badanie aktywności karboksylazy acetylo-CoA - dzięki niej nadmiar acetylo-CoA zamieniany jest w tłuszcz, a nie w cholesterol!
Jedynie węgiel ze znakowanego octanu pojawia się w cholesterolu! (Stryer, Biochemia, PWN W-wa 1999 s. 738), a więc wyjściowym do syntezy cholesterolu jest acetylo-CoA, który pochodzi wyłącznie z cukru, a nie z tłuszczu!.  Wink Bo to nie poziom cukru (jak się wydaje lub wmówiono wielu) decyduje o "głodzie" komórkowym i nie poziom glukozy we krwi, a poziom wolnego acetylo-CoA w cytozolu  Very Happy

PS
na Diecie Optymalnej ma się optymalny poziom acetylo-CoA wchodzącego do cyklu kwasu cytrynowego, ale a-CoA pochodzi wyłącznie (liczę na około 98% - choć teoretyczne minimum wynosi 33,333%) z tłuszczu  Cool
Na diecie "japońskiej" (wysokowęglowodanowej - o proporcji BWT jak około - 1:3-3,5:0,5 - "złota proporcja" - warunek: białko musi być pierwsze!) ma się również optymalny poziom acetylo-CoA wchodzącego na cykl Krebsa, ale... Confused
Zapisane
Brzeti
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #39 : 2007-11-06, 21:00:43 »

Cytuj
ma się również optymalny poziom acetylo-CoA wchodzącego na cykl Krebsa, ale... Confused
ale co? Czy chodzi o to że i tak węglowodany są w większości przetwarzane na tłuszcze czy o coś jeszcze?
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.035 sekund z 18 zapytaniami.