forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 19:31:23

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Tabele wartości odżywczej...
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 5 [6] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Tabele wartości odżywczej...  (Przeczytany 63644 razy)
MORGANO
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #100 : 2007-11-11, 12:48:08 »

Słusznie, bardzo dobra książka, ale nie dla wszystkich  Confused

A propos książek JK - należy je przeczytać minimum 2 razy: Wink
- pierwszy zanim zaczniemy sie prawidłowo odżywiać (uczymy się proporcji, co to są białka, tłuszcze, węglowodany, co jest żródłem energii, a co budowy itd., itd.)
- drugi gdy zrozumiemy, czyli po dłuższym czasie prawidłowego odżywiania - wtedy delektujemy się więdzą JK, zaczynamy czytać między wierszami, odpowiadamy sobie na mnóstwo pytań, na które wcześniej nie znaliśmy odpowiedzi. Cały świat tak pokręcony, naraz jest prosty logiczny i... przewidywalny Wink Tak Panie doktorze - znajomość przyczyn rzeczy!

Książki dr Kwaśniewskiego traktują i przybliżają NAM jak nalezy się odżywiać podają liczne przykłady
które należy w prowadzić do swojego jadłospisu zgodnie z proporcjami BTW.
Liczenie, liczenie i jeszcze raz na początku liczenie. Następnie kuchnia. Na filozofię nie ma miejsca w kuchni
filozofię pozostawmy filozofom i lekarzom odpowiedzialnym za Nasze zdrowie.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #101 : 2007-12-03, 01:33:05 »

Dlatego ten 1g/kg n.m.c./dobę - jest bezpieczne i optymalne, pod warunkiem, że jest to białko zwierzęce (ale nie np: sama kazeina z twarogu!).

Czyli jeżeli ważę 56 kg (163 cm) powinnam mieć zapotrzebowanie na ok. 0,5g/kg n.m.c/dobę w postaci żółtek/jaj.
28g z B z żółtek czyli ok 9-10 żółtek. A jak jadam tylko żółtka jako JEDYNE B zwierzęce to mam zapotrzebowanie tylko na ok. 5 sztuk na dobę  Shocked. Przy jadaniu 2gT/kg/d i W - 0,8g/kg/d.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #102 : 2007-12-03, 01:37:33 »

Tylko, gdy białko jest pochodzenia zwierzęcego wystarcza średnio 1g/kg n.m.c. (od 0,6 do 1,2).

Czyli z moim zapotrzebowaniem plasuję się w tej dolnej granicy.
Jak zjem jakieś śmieci (substancje niepotrzebne) to zapotrzebowanie na B mam wtedy większe.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #103 : 2007-12-03, 07:11:01 »

Dokładnie tak!.
Pełnoporcjowa dieta bezresztkowa - żłótka, śmietana, masło lub żółtka kolagen, szpik powoduje najniższe zapotrzebowanie na białko i energię przeniany podstawowej (energię i budulec na wysiłek fizyczny zwiększa się przesunięciem proporcji w kierunku tłuszczu oraz zwiększonym apetytem regulowanym cytozolowym stężeniem ATP, a raczej zmianą potencjału cytozolu), a do tego przy spożyciu 0,8g/kg nmc produkcja NADPH następuje tylko z betaoksydacji, co pozwala tylko na ewentualną zamianę połowy nadmiaru acetylo-CoA na cholesterol budulcowy i tłuszcz zapasowy, a ciała ketonowe nie powstają przy utrzymaniu poziomu cukru we krwi bez zwiększonej glukoneogenezy, a wątroba produkuje głównie ATP w fosforylacji oksydacyjnej na potrzeby mózgu i serca. Tego modelu metabolicznego "nauka dietetyczna" pojąć nie może i przyjmuje, że nie istnieje! i nie wie, że do cyklu kwasu cytrynowego wchodzi głównie acetylo-CoA pochodzący z betaoksydacji  Shocked, co pisze w każdym podręczniku bochemii!!!. Zwiększona podaż cukrowców powoduje "syndrom metaboliczny", bo komórki nie chcą spalać cukru w szlaku heksozowym, powodując insulinooporność i zamianę cukru na tłuszcz i z frakcji chlesterolowej - głównie LDL Sad . Niezbędny do tego NADPH organizm zaczyna wytwarzać w szlaku pentozofosforanowym, który się uruchamia niehormonalnie - dostępnością substratu (stężeniem cytozolowym glukozy). W kondensacji dwóch cząsetk acetylo-CoA w malonylo-CoA - prekursora syntezy ciał ketonowych, trójglicerydów, cholesterolu osoczowego i blaszki miażdżycowej uczestniczy wyłącznie acetylo-CoA pochodzący z octanu - czyli z GLUKOZY - co większość podręczników biochemii skrzętnie pomija!!! - jako fakt bardzo niewygodny Sad.
Dodanie do pełnoporcjowych posiłków białka np: z mięsa powoduje zwiększenie zapotrzebowania i na białko i na energię do "utylizacji" nadmiaru, który jest zamieniany po wywaleniu azotu z łańcuchów alifatycznych na glukozę. I w obu przypadkach zaczynają się "nieścisłości" i większość chorób metabolicznych  Sad. Na to nakłada się niedobór tlenu atmosferycznego z powodu zwiększonego zapotrzebowania na podstawową przemianę matrii... i człowiek zaczyna "grzeszyć obżarstwem", a nie jeść, co prowadzi do zakwaszenia (w tym produkcji ketonów na tzw. diecie "niskowęgolwodanowej") i ... Wink
Do dokładnego obliczenia osobniczego zapotrzebowania na BTW wystarczy niedrogie badanie krwi. Ale w organizmie tkankowym nie ma możliwości dowozu części zamiennych i energii w optymalnej proporcji do każdej komórki w jednostce czasu, co prowadzi do wydłużania łańcuchów białkowych, a to obok rodnika tlenowego, białka fazy ostrej i kilku innych parametrów jest jedną z najważniejszch przyczyn starzenia i rakowacenia organizmu!  Confused
Tak to wygląda biochemicznie i w uproszczeniu.

PS
I dla jasności - to nie tłuszcz pokarmowy apoprotein frakcji B-48, a endogenny frakcji B-100 (produkowany przez komórki) powoduje "zagęszczenie" krwi, zatory i zakrzepy  Very Happy
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #104 : 2007-12-03, 15:20:05 »

Dlatego ten 1g/kg n.m.c./dobę - jest bezpieczne i optymalne, pod warunkiem, że jest to białko zwierzęce (ale nie np: sama kazeina z twarogu!).

Czyli jeżeli ważę 56 kg (163 cm) powinnam mieć zapotrzebowanie na ok. 0,5g/kg n.m.c/dobę w postaci żółtek/jaj.
28g z B z żółtek czyli ok 9-10 żółtek. A jak jadam tylko żółtka jako JEDYNE B zwierzęce to mam zapotrzebowanie tylko na ok. 5 sztuk na dobę  Shocked. Przy jadaniu 2gT/kg/d i W - 0,8g/kg/d.

Ale chyba nie aż tak jest jak piszesz, lekarko? Obliczyłaś, że twoje zapotrzebowanie wynosi 0,5g/kg. Niech tak będzie. Starsi mniej aktywni ludzie potrzebują ok. 0,5g B/kg, ale jest to białko jadane przecietnie przez Optymalnych
Zawsze rozumiałam, że JK podał w proporcjach BTW ilosci białka jedzonego przecietnie przez Optymalnych, czyli są tam zarówno żółtka, jak i mięsa, podroby ok. 1-2x/tydzien, a równiez nieduze ilości serów i warzyw itp.

Jeżeli zjadasz go głównie w postaci drobiu (nie wiem, jak z rybą), serów (kazeiny), ziemniaków, ziaren, soi, fasoli itp. to chyba nie należałoby sie trzymac tej dolnej granicy 0,5g?

Jeżeli teoretycznie jadłabyś same żółtka, to nie obniżałabym zalecanej ilości 0,5gB az dwa razy do 0,25g/kg, czyli jak obliczyłaś 5 żółtek
.

Lekarko, zacytowałaś Toana z rozmowy o białku w pochłaniającej duzo energii diecie wysokowęglowodanowej japońskiej, gdzie podał bezpieczna ilośc B 1g/kg

Co ty na to Toan? Czy rzeczywiście lekarka powinna jeść tylko 5 żółtek, jesli je białko tylko w żółtkach?
Zapisane
zenon
Go


Email
Odp: Tabele wartosci odzywczej...
« Odpowiedz #105 : 2007-12-05, 16:17:52 »

Czy ktos wie ile mniej wiecej BT ma karkowka cieleca?
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Tabele wartosci odzywczej...
« Odpowiedz #106 : 2007-12-05, 19:36:25 »

Czy ktos wie ile mniej wiecej BT ma karkowka cieleca?

Cielecina nalezy do mies chudych, wiec w 100g jest ok. 20g B i ok 3-5g T.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #107 : 2007-12-12, 21:22:41 »

Ewa NIE JADAM DROBIU.
NIE JADAM SOJI. RYBY raz na miesiąc.
CO TY MI IMPLIKUJESZ  Shocked  Very Happy
Moim głównym białkiem są jaja/żółtka, mięso z boczku, raz w tyg. albo na 2 tyg. fasolka szparagowa. W tym dniu wystrzegam się żółtek. Z punktu widzenia DO - logiczne.W dzień gdy zjem fasolkę szparagową/groszek zielony nie stronię od smalcu czy masła.
Czasami grzeszę (z mojego punktu widzenia) i jadam tort orzechowy optymalny lub rzadziej sernik optymalny. Mimo że proporcje ok.
Pr. mleczne jadam "co jakiś czas". Czytaj : gdy mi się chce.
Czasami moim jedynym produktem bogatobiałkowym (tak było wczoraj)  jest .... białko ze śmietany.
Jak Ci nie pasuje moje zapotrzebowanie w ilości 0,5g B/kg/dobę w postaci żółtek to nie czytaj moich postów.
Gdy jadam mięso (jako źródło białka) zapotrzebowanie na B mam znacznie większe.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Tabele wartości odżywczej...
« Odpowiedz #108 : 2007-12-12, 22:03:20 »

Jeżeli zjadasz go głównie w postaci drobiu (nie wiem, jak z rybą), serów (kazeiny), ziemniaków, ziaren, soi, fasoli itp. to chyba nie należałoby sie trzymac tej dolnej granicy 0,5g?
Jeżeli teoretycznie jadłabyś same żółtka, to nie obniżałabym zalecanej ilości 0,5gB az dwa razy do 0,25g/kg, czyli jak obliczyłaś 5 żółtek.
Lekarko, wyłazi twoje nastawienie. Czy nie widzisz, ze rozpatruję różne opcje ilości zjadanych białek? Czy naprawdę wszystko co sie pisze nie po twojej mysli musisz odbierać jako atak? Czy ja mam prawo pytać i mieć wątpliwości?
Zastanawia mnie, tak samo jak ciebie, jakie są wzorcowe ilości B, kiedy je sie same żóltka. Kieruję się tymi samymi pytaniami, co ty w poscie do Toana.
Ja też jadam B 0,25 góra 30g.

Zapisane
Strony: 1 2 3 4 5 [6] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.037 sekund z 18 zapytaniami.