forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 19:17:23

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669846 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Placuszki ziemniaczano-miesne
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Placuszki ziemniaczano-miesne  (Przeczytany 39497 razy)
adampio
Go


Email
Placuszki ziemniaczano-miesne
« : 2007-07-23, 13:10:30 »

Zrobilem wlasnie, po raz pierwszy, placuszki ziemniaczano-miesne w/g przepisu JK z ksiazki kucharskiej.
PYCHOTA, kto nie robil niech zrobi !!!!
Mozna jesc zamiast chleba, albo z sosami czy tez z kwasna smietana.
Naprawde larytas !!!!
Zapisane
Krystyna77
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #1 : 2007-07-23, 21:03:16 »

A mógłbyś podać na nie przepis, bo nie mam książki kucharskiej J.K.? Z góry dziękuję Smile
Zapisane
Janek
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #2 : 2007-07-23, 21:40:20 »

Placki mięsno-ziemniaczane
(przepis 18 z Książki Kucharskiej dr Jana Kwaśniewskiego:

4 ziemniaki (40 dag) ugotować, rozetrzeć, wbić 3 jajka (13,5 dag), dodać 20 dag mięsa ugotowanego i zmielonego oraz sól do smaku. Z przygotowanej masy formować placuszki. Oprószyć je mąką (6 dag) i smażyć na rozgrzanym smalcu (10 dag) z obu stron na rumiano. Z podanej proporcji uzyskujemy 14 placuszków po 5 dag. Placki podawać na gorąco do dań obiadowych polane sosem, smalce ze skwarkami [przep. 676] lub kwaśną śmietaną. Zimne można smarować masłem lub smalcem ze skwarkami [przep. 676] i jeść same lub z dodatkiem wędlin.

B:7,9 g  T: 20,7 g  W 15 g                        kaloryczność 100 g – 284 kcal
     1     :     2,6      :   1,9                           gotowej potrawy      – 70 dag

Dziękujemy Panie Doktorze (przypis mój)
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #3 : 2007-07-24, 14:41:54 »

Krystyna77, ja robilem te placki z miesem z indyka i stosunek BTW byl troche inny, musisz sama sobie wyliczyc w syosunku do miesa, ktorego ty urzywasz.
Druga sprawa to, sposob robienia......
1. odwarz na wadze 50 gr produktu
2. zrob z tego pileczke pink-pongowa
3. delikatnie splaszcz
4. poloz na rozgrzany smalec
5. przyklepuj widelcem tak, abys otrzymala okolo 1-no cemtymetrowej grubosci placuszki, w innym przypadku, przynajmniej moje, lamaly sie. Ale tak moze bylo poniewaz mialem b. chude mieso. Niemniej jednak proponuje grubsze plack, one beda o srednicy okolo 60 mm
6. Zuzyjesz max polowe ilosci maki, w stosunku do podanej w przepisie
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #4 : 2007-07-24, 15:44:44 »

Janek, to Twoj przepis???
Ja jestem nowy, nie znam tu nikogo, przepis jest w ksiazce kucharskiej JK, nie wiedzialem, ze to TTTTwwooojjj!!!!
Albo zle zrozumialem...
Przepraszam za brak polskich znakow.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #5 : 2007-07-24, 17:36:20 »

Zeby bylo lzej i bez maki--baza--moze byc "ciasto" pod pizze.

Na 100g odcisnietego kartofla 1jajko cale 1zoltko+ smalec do smazenia.
Kartofle utrzec /jak na placki, mase wlac na sito / ciecz odcieknie i po odstaniu i zlaniu cieczy "krochmal " polaczyc z masa kartoflana/+ jajko + zoltko + sol + pieprz .
Na patelni rozgrzac smalec i piec dowolnej wielkosci placuszki.

Pyszne z sosem pieczarkowym, cebulowym, pomidorowym, plastrami kielbasy, zoltym serem.

Do masy kartoflanej mozna dodac mielonego miesa , bedzie to co w tytule.

Na usmazona mase mozna szynke+ ser, lub salami + ser, lub wg. smaku i fantazji . 
                                                                                                              SMACZNEGO!
Zapisane
Janek
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #6 : 2007-07-24, 21:28:33 »

adampio - nie kpiij sobie. Czytaj uwaznie. Przecież napisałem, że jest to przepis z Książki Kucharskiej dr. Jana Kwasniewskiego o któryś ktoś wyżej prosił. Janek.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #7 : 2007-07-24, 21:35:36 »

adampio - nie kpiij sobie.

Nie sądzę ,aby adampio sobie kpił tutaj z kogokolwiek .
Pewnie źle zrozumiał ,bo napisałeś "przypis mój" .
Być może adampio zrozumiał to ,jako "przepis mój" -stąd ta pomyłka ,a nie kpina  Smile
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #8 : 2007-07-24, 22:23:29 »

Ja też tak zrozumiałam jak adampio.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #9 : 2007-07-25, 07:08:44 »

i rzeczywiscie nie kpie, tak zrozumialem

pozdrawiam ( moja wina)
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #10 : 2007-09-28, 20:20:28 »

A wracając do placków ziemniaczanych. Można  zrobic z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia jeszcze tak.
Zmielac, dodac /na 1 ziemniak 1 żółtko/ i wyrabiac jak na kluski śląskie, jeśli są zbyt wilgotne to dodac odrobinę mąki ziemniaczanej.
Dodac przyprawy, według smaku /może to byc wegeta albo odrobina soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Podzielic na porcje. Do każdej włózyc kawałek /kostkę/ sera w wielkości mniej więcej 0,5x0,5 cm / tak jak mięso do klusek śląskich.
Panierowac w jajku i bułce tartej/może byc w samym żółtku/ i na rozgrzany smalec obsmażyc na rumiano. Podawac na gorąco.
Można robic w różnych kształtach, okrągłe jak kluski, albo w kształcie krokiecików.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #11 : 2007-11-10, 18:46:09 »

 Very Happy.
z cebulą, kapustą, marchewką, pieczarkami/grzybami, z gulaszem, porą, selerem, rzepą (?), kiełkami, Z BOCZKIEM (najpierw podsmazyć i potem wrzucić do ciasta) ...
Smażone na SMALCU  Very Happy .
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #12 : 2007-11-11, 09:47:47 »

zamiast z  ziemniakow mozna zrobic placki z cukinii i marchewki ,startych na tarce o duzych oczkach ,dodac jajka ,przyprawy jakie kto lubi,
wszystko wymieszac i smazyc na rumiano na smalcu,
placuszki sa b.kolorowe i smaczne,
chyby nie musze dodawac,ze potrawe trzeba   zbilansowac  Smile
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #13 : 2007-11-11, 10:09:46 »

No właśnie bo ziemniaki czasem ... wychodzą bokiem  Smile .
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #14 : 2007-11-14, 20:57:35 »

zamiast z  ziemniakow mozna zrobic placki z cukinii i marchewki ,startych na tarce o duzych oczkach ,dodac jajka ,przyprawy jakie kto lubi,
wszystko wymieszac i smazyc na rumiano na smalcu,
placuszki sa b.kolorowe i smaczne,
chyby nie musze dodawac,ze potrawe trzeba   zbilansowac  Smile

Kodar, zainteresowaly mnie placuszki z marchewki--/redukujemy weglowodany, marchew ma 8,7, cukinia jeszcze mniej 3,3 , wiec piszesz, ze sprawdzilas ten przepis--i sa jadalne?
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #15 : 2007-11-14, 21:01:06 »

Jak myslisz Kodar z selera korzennego tez mozna ?
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #16 : 2007-11-14, 21:47:46 »

Hana,placki sa pyszne i  takie kolorowe,w zaleznosci  jakie warzywa zetrzesz,ja tarlam nawet brokuly,seler gotowany dosc dobrze smakuje,
mysle,ze w plackach   jadalny,robilam tez placki ziemniaczane na pol z cukinia,robie je bez maki dodaje tylko cale jajka i przyprawy ziolowe,
warzywa gotowane pod inna postacia znudzily mi sie stokrotnie,
Hana,a jak twoje awokadowe roslinki???? Smile
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #17 : 2007-11-14, 22:39:43 »

Kodar moze lepiej marchew, cukinie, kalafior, brokul /tez moga byc/zblanszowac tzn. wrzucic na pare minut do gotujacej wody /moze byc z sola, kropla octu/ i po wystudzeniu rozdrobnic i polaczyc z jajkami i przyprawami , co o tym sadzisz ?

Wsadzilam 3 pestki, stoja na parapecie w cieple i slonku /jak swieci/ od czasu do czasu podlewam , ale jeszcze nic nie widac ./trzeci tydzien minal).
 
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #18 : 2007-11-14, 23:49:58 »

Hana,blanszowac nie trzeba, placuszki z surowych warzyw smaza sie b.szybko,rozdrobnione sa przeciez na tarce,mowie ci suuuuper, Smile
moje awokado,ktore juz od 3 tygodni wypuscilo lodyge sa b.mizerne,rosna tylko w gore,badyle o malej ilosci listkow,bo maja zbyt mala ilosc slonca,
Hana,pestki lubia stac w wilgotnej ziemi,doniczka musi byc na podstawce z woda/sama tego nie b.wiedzialam,ale gdy zostawilam w wannie z niewielka iloscia  wody,bo wyjezdzalam na urlop,moim sadzonkom nic sie nie stalo,a nawet  duzo  podrosly Smile
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Placuszki ziemniaczano-miesne
« Odpowiedz #19 : 2007-11-15, 18:31:58 »

Sugerujesz Kodar, ze powinno sie je obficie podlewac ?---to ja chyba je zasuszylam ! ---postaram sie o nowe pestki.

Kodar, czy Twoje dolegliwosci ustapily ? /dretwiejace konczyny/

Czy zazywasz " L-karnityne" ?
Zapisane
Strony: [1] 2 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.049 sekund z 18 zapytaniami.