Strony: [1] 2 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: Placuszki ziemniaczano-miesne (Przeczytany 39496 razy)
|
adampio
Go
|
Zrobilem wlasnie, po raz pierwszy, placuszki ziemniaczano-miesne w/g przepisu JK z ksiazki kucharskiej. PYCHOTA, kto nie robil niech zrobi !!!! Mozna jesc zamiast chleba, albo z sosami czy tez z kwasna smietana. Naprawde larytas !!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna77
Go
|
A mógłbyś podać na nie przepis, bo nie mam książki kucharskiej J.K.? Z góry dziękuję
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Janek
Go
|
Placki mięsno-ziemniaczane (przepis 18 z Książki Kucharskiej dr Jana Kwaśniewskiego:
4 ziemniaki (40 dag) ugotować, rozetrzeć, wbić 3 jajka (13,5 dag), dodać 20 dag mięsa ugotowanego i zmielonego oraz sól do smaku. Z przygotowanej masy formować placuszki. Oprószyć je mąką (6 dag) i smażyć na rozgrzanym smalcu (10 dag) z obu stron na rumiano. Z podanej proporcji uzyskujemy 14 placuszków po 5 dag. Placki podawać na gorąco do dań obiadowych polane sosem, smalce ze skwarkami [przep. 676] lub kwaśną śmietaną. Zimne można smarować masłem lub smalcem ze skwarkami [przep. 676] i jeść same lub z dodatkiem wędlin.
B:7,9 g T: 20,7 g W 15 g kaloryczność 100 g – 284 kcal 1 : 2,6 : 1,9 gotowej potrawy – 70 dag
Dziękujemy Panie Doktorze (przypis mój)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Krystyna77, ja robilem te placki z miesem z indyka i stosunek BTW byl troche inny, musisz sama sobie wyliczyc w syosunku do miesa, ktorego ty urzywasz. Druga sprawa to, sposob robienia...... 1. odwarz na wadze 50 gr produktu 2. zrob z tego pileczke pink-pongowa 3. delikatnie splaszcz 4. poloz na rozgrzany smalec 5. przyklepuj widelcem tak, abys otrzymala okolo 1-no cemtymetrowej grubosci placuszki, w innym przypadku, przynajmniej moje, lamaly sie. Ale tak moze bylo poniewaz mialem b. chude mieso. Niemniej jednak proponuje grubsze plack, one beda o srednicy okolo 60 mm 6. Zuzyjesz max polowe ilosci maki, w stosunku do podanej w przepisie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Janek, to Twoj przepis??? Ja jestem nowy, nie znam tu nikogo, przepis jest w ksiazce kucharskiej JK, nie wiedzialem, ze to TTTTwwooojjj!!!! Albo zle zrozumialem... Przepraszam za brak polskich znakow.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Zeby bylo lzej i bez maki--baza--moze byc "ciasto" pod pizze.
Na 100g odcisnietego kartofla 1jajko cale 1zoltko+ smalec do smazenia. Kartofle utrzec /jak na placki, mase wlac na sito / ciecz odcieknie i po odstaniu i zlaniu cieczy "krochmal " polaczyc z masa kartoflana/+ jajko + zoltko + sol + pieprz . Na patelni rozgrzac smalec i piec dowolnej wielkosci placuszki.
Pyszne z sosem pieczarkowym, cebulowym, pomidorowym, plastrami kielbasy, zoltym serem.
Do masy kartoflanej mozna dodac mielonego miesa , bedzie to co w tytule.
Na usmazona mase mozna szynke+ ser, lub salami + ser, lub wg. smaku i fantazji . SMACZNEGO!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Janek
Go
|
adampio - nie kpiij sobie. Czytaj uwaznie. Przecież napisałem, że jest to przepis z Książki Kucharskiej dr. Jana Kwasniewskiego o któryś ktoś wyżej prosił. Janek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
adampio - nie kpiij sobie.
Nie sądzę ,aby adampio sobie kpił tutaj z kogokolwiek . Pewnie źle zrozumiał ,bo napisałeś "przypis mój" . Być może adampio zrozumiał to ,jako "przepis mój" -stąd ta pomyłka ,a nie kpina
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Ja też tak zrozumiałam jak adampio.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
i rzeczywiscie nie kpie, tak zrozumialem
pozdrawiam ( moja wina)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
A wracając do placków ziemniaczanych. Można zrobic z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia jeszcze tak. Zmielac, dodac /na 1 ziemniak 1 żółtko/ i wyrabiac jak na kluski śląskie, jeśli są zbyt wilgotne to dodac odrobinę mąki ziemniaczanej. Dodac przyprawy, według smaku /może to byc wegeta albo odrobina soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Podzielic na porcje. Do każdej włózyc kawałek /kostkę/ sera w wielkości mniej więcej 0,5x0,5 cm / tak jak mięso do klusek śląskich. Panierowac w jajku i bułce tartej/może byc w samym żółtku/ i na rozgrzany smalec obsmażyc na rumiano. Podawac na gorąco. Można robic w różnych kształtach, okrągłe jak kluski, albo w kształcie krokiecików.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
. z cebulą, kapustą, marchewką, pieczarkami/grzybami, z gulaszem, porą, selerem, rzepą (?), kiełkami, Z BOCZKIEM (najpierw podsmazyć i potem wrzucić do ciasta) ... Smażone na SMALCU .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
zamiast z ziemniakow mozna zrobic placki z cukinii i marchewki ,startych na tarce o duzych oczkach ,dodac jajka ,przyprawy jakie kto lubi, wszystko wymieszac i smazyc na rumiano na smalcu, placuszki sa b.kolorowe i smaczne, chyby nie musze dodawac,ze potrawe trzeba zbilansowac
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
No właśnie bo ziemniaki czasem ... wychodzą bokiem .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
zamiast z ziemniakow mozna zrobic placki z cukinii i marchewki ,startych na tarce o duzych oczkach ,dodac jajka ,przyprawy jakie kto lubi, wszystko wymieszac i smazyc na rumiano na smalcu, placuszki sa b.kolorowe i smaczne, chyby nie musze dodawac,ze potrawe trzeba zbilansowac Kodar, zainteresowaly mnie placuszki z marchewki--/redukujemy weglowodany, marchew ma 8,7, cukinia jeszcze mniej 3,3 , wiec piszesz, ze sprawdzilas ten przepis--i sa jadalne?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Jak myslisz Kodar z selera korzennego tez mozna ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Hana,placki sa pyszne i takie kolorowe,w zaleznosci jakie warzywa zetrzesz,ja tarlam nawet brokuly,seler gotowany dosc dobrze smakuje, mysle,ze w plackach jadalny,robilam tez placki ziemniaczane na pol z cukinia,robie je bez maki dodaje tylko cale jajka i przyprawy ziolowe, warzywa gotowane pod inna postacia znudzily mi sie stokrotnie, Hana,a jak twoje awokadowe roslinki????
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Kodar moze lepiej marchew, cukinie, kalafior, brokul /tez moga byc/zblanszowac tzn. wrzucic na pare minut do gotujacej wody /moze byc z sola, kropla octu/ i po wystudzeniu rozdrobnic i polaczyc z jajkami i przyprawami , co o tym sadzisz ?
Wsadzilam 3 pestki, stoja na parapecie w cieple i slonku /jak swieci/ od czasu do czasu podlewam , ale jeszcze nic nie widac ./trzeci tydzien minal).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Hana,blanszowac nie trzeba, placuszki z surowych warzyw smaza sie b.szybko,rozdrobnione sa przeciez na tarce,mowie ci suuuuper, moje awokado,ktore juz od 3 tygodni wypuscilo lodyge sa b.mizerne,rosna tylko w gore,badyle o malej ilosci listkow,bo maja zbyt mala ilosc slonca, Hana,pestki lubia stac w wilgotnej ziemi,doniczka musi byc na podstawce z woda/sama tego nie b.wiedzialam,ale gdy zostawilam w wannie z niewielka iloscia wody,bo wyjezdzalam na urlop,moim sadzonkom nic sie nie stalo,a nawet duzo podrosly
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Sugerujesz Kodar, ze powinno sie je obficie podlewac ?---to ja chyba je zasuszylam ! ---postaram sie o nowe pestki.
Kodar, czy Twoje dolegliwosci ustapily ? /dretwiejace konczyny/
Czy zazywasz " L-karnityne" ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3
|
|
|
|