forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 06:37:18

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Kuchnia optymalna a.d. 1935
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Kuchnia optymalna a.d. 1935  (Przeczytany 3565 razy)
adampio
Go


Email
Kuchnia optymalna a.d. 1935
« : 2007-07-26, 17:12:20 »

Consomme royal. Jest to zwykły rosół, tylko z następującym dodatkiem: Licząc na 6 osób, wziąć 4 żółtka i dwa całe jaja, ubić je mocno z kwaterką słodkiej śmietanki. Dodać soli, szczyptę gałki muszkatołowej i wlać tę masę w foremkę blaszaną wysmarowaną masłem, wstawić w rądel z kipiącą wodą i gotować na parze pod przykryciem 3/4 godziny. Po ugotowaniu i ostudzeniu, wyjąć z foremki, pokrajać w paski lub plasterki, włożyć w wazę i zalać przygotowanym consomme. Dodać także osobno przygotowane knedelki z drobiu. Rosół ten podaje się przy wykwintnych obiadach.

Jest to przepis z ksiazki kucharskiej z 1935 roku.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Kuchnia optymalna a.d. 1935
« Odpowiedz #1 : 2007-07-26, 17:35:22 »

Żółtka ze śmietanką - to pełnoporcjowe jedzenie, a do tego jeszcze rosół!. Samo zdrowie.
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.035 sekund z 18 zapytaniami.