Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Kuchnia optymalna a.d. 1935 (Przeczytany 3565 razy)
|
adampio
Go
|
Consomme royal. Jest to zwykły rosół, tylko z następującym dodatkiem: Licząc na 6 osób, wziąć 4 żółtka i dwa całe jaja, ubić je mocno z kwaterką słodkiej śmietanki. Dodać soli, szczyptę gałki muszkatołowej i wlać tę masę w foremkę blaszaną wysmarowaną masłem, wstawić w rądel z kipiącą wodą i gotować na parze pod przykryciem 3/4 godziny. Po ugotowaniu i ostudzeniu, wyjąć z foremki, pokrajać w paski lub plasterki, włożyć w wazę i zalać przygotowanym consomme. Dodać także osobno przygotowane knedelki z drobiu. Rosół ten podaje się przy wykwintnych obiadach.
Jest to przepis z ksiazki kucharskiej z 1935 roku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Żółtka ze śmietanką - to pełnoporcjowe jedzenie, a do tego jeszcze rosół!. Samo zdrowie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|