MORGANO
Go
|
DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI (193) ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH W DZIENNIKU ZACHODNIM Zebrał i przepisał. Morgano
Dieta neandertalczyka i współczesna wiedza medyczna
Od wielu lat na łamach Waszego poczytnego i cenionego dziennika ukazują się artykuły na temat „diety optymalnej” lek. med. Jana Kwaśniewskiego. Nie byłoby w tym nic zdrożnego gdyby informacje przekazywane w tych doniesieniach nie były błędne a równocześnie nie dotyczyły jednej z najistotniejszych spraw życia społeczeństwa, jakim jest jego zdrowie. W sytuacji, kiedy od dłuższego już czasu wiele państw na świecie, także bogatych nie może podołać stale wzrastającym wydatkom na cele zdrowotne, a nasza służba zdrowia staje się coraz bardziej zadłużona podawanie niezgodnych z prawdą informacji na temat żywienia stanowi szczególne niebezpieczeństwo. Pan lek. med. Jan Kwaśniewski swoje publikacje na temat tzw. „ diety optymalnej” rozpoczął od stwierdzenia, że nasi przodkowie byli mięsożerni i dlatego dieta ta jest najodpowiedniejsza dla zdrowia człowieka. Tymczasem prawda jest inna. Nasi przodkowie neandertalczycy, żyjący około stu tysięcy lat temu a wymarli około dwadzieścia tysięcy lat przed naszą erą, odżywiali się istotnie przeważnie mięsem. Żyli oni, bowiem w epoce lodowcowej, panującej także w środkowozachodniej Europie, w której przez dłuższe okresy czasu występowały temperatury około 10 stopni C. Rosnąca w tych warunkach klimatycznych uboga roślinność nie wystarczała im do zaspokojenia głodu i stawali się osobnikami mięsożernymi. Dziś od ostatniej fazy zimna minęło już około dwanaście tysięcy lat i przez ten okres człowiek stopniowo przechodził na żywienie roślinne. Historia żywienia wyraźnie podkreśla, e dieta człowieka powinna być dostosowana do kraju, klimatu i wydatków energetycznych, a prawidłowe żywienie stanowi główną podstawę zdrowia człowieka. Nauka o żywieniu, która burzliwie rozwinęła się w XX wieku, szczególnie w dwóch jego ostatnich dekadach w oparciu o badania eksperymentalne i epidemiologiczne, jednoznacznie wypowiada się, że wyraźne ograniczenie w diecie tłuszczów i mięsa czerwonego a zwiększenie spożycia ziaren, owoców i jarzyn oraz ograniczenie ogólnej kaloryczności pokarmu zgodnie z jego energetycznym wydatkowaniem, w wyraźny sposób hamuje rozwój miażdżycy i jej groźnych powikłań w postaci zawału serca, udaru mózgu a także częstość występowania niektórych nowotworów. (...) Sposób żywienia propagowany przez dra Kwaśniewskiego znany jest również w USA jako „ dieta Atkinsa” i został oceniony przez amerykański świat nauki bardzo negatywnie. Obfitując w tłuszcze nasycone i białka zwierzęce może powodować obniżenie ciężaru ciał a także poczucie zwiększenia energii życiowej oraz przejściowe ustąpienie dolegliwości związanych z chorobami zwyrodnieniowymi narządu ruchu, który to efekt trwać może nawet kilka miesięcy. Obserwowane bywa także obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i podwyższenie jego frakcji HDL. Dłuższe stosowanie tej diety nieuchronnie prowadzi jednak do znacznego wzrostu zachorowalności na choroby układu krążenia i na nowotwory złośliwe. „Dieta optymalna” propagująca głównie tłuszcze i białko zwierzęce pozostaje w zupełnej sprzeczności z przyjętą obecnie teorią o roli wolnych rodników tlenowych w przyspieszaniu procesów starzenia i rozwoju większości chorób zwyrodnieniowych a także nowotworowych starszego wieku. Z wyrazami szacunku dr n. med. STANISŁAW GOŁBA
|