forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-21, 22:13:27

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669669 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  DOKTOR KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY (197)
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: DOKTOR KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY (197)  (Przeczytany 6349 razy)
MORGANO
Go


Email
DOKTOR KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY (197)
« : 2007-08-03, 04:17:03 »

DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI (197)
ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM
KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH
W DZIENNIKU ZACHODNIM
Zebrał i przepisał. Morgano


Na wstępie mojego listu dziękuję Panu z całego serca za to, że Pan jest i daje ludziom szczęście. Byłam bardzo nieszczęśliwa, otyła i często czułam się jak 90-letnia staruszka. W ogól nie miałam chęci do życia, a moje problemy zdrowotne mnie przerastały. Teraz mam 16 lat, żywienie optymalne stosuję od blisko roku. Schudłam 15kg w bardzo krótkim czasie, obecnie ważę 63kg przy wzroście 165cm i atletycznej budowie. Przestałam mieć duszności. Ustąpiło mi jeszcze wiele innych dolegliwości, w tym ogromne problemy żołądkowe związane z uczuleniem na białko. Jedyną pozostałością po skazie białkowej jest wysypka na całym ciele, która nie chce ustąpić. Czy mógłby Pan napisać coś na temat skazy białkowej, bo jest to przypadłość dość powszechna i uciążliwa? Na co powinien zwrócić szczególną uwagę w swoim żywieniu, by moja cena była zdrowa? Po przejściu na żywienie optymalne zmienił się również mój sposób myślenia. Mam ogromny głód wiedzy i uczę się chętnie. Gorzej z moimi nauczycielami, którzy uczą mnie czegoś, czego nie pojmuję, albo pojmuję opacznie. Dlatego moim największym marzeniem jest poznać Pana osobiście, bo wiem, że Pan w krótkiej rozmowie nauczyłby mnie więcej, niż moi nauczyciele przez dziesięć lat uczęszczania do szkoły.
                                                                                                           Z. W.


W Polsce około 50% ludności ma problemy zdrowotne związane z czynnikami "alergicznymi" a przyczyną tego jest ogromna degeneracja Polaków spowodowana szczególnie niekorzystnym odżywianiem. Ten stan jest w znacznej mierze zasługą Instytutu Żywności i Żywienia i innych podobnych instytucji. Ludzi, którzy odżywiają się szczególnie źle, mają szczególnie patologiczną czynność umysłów. Ta patologiczna czynność uniemożliwia nawet zrozumienie tego, co się do nich mówi, lub, co czytają. O wyciągnięciu rozumnych wniosków w ogóle nie może być mowy. W 1974r. pytałem prof. Juliana Aleksandrowicza. Czy to, że jest profesorem, kierownikiem znanej kliniki, wiceprzewodniczącym Światowej Organizacji Nauki, pomaga mu w uprawianiu nauki i w niesieniu pomocy ludziom? Odpowiedział, że bardzo przeszkadza. Mówił, że ma związane ręce, że jest ograniczony wąską specjalnością, że lekarz powinien być lekarzem od całego człowieka, a nie od jego kawałka. Niech pan, broń Boże nie idzie taka drogą - powiedział.
Przyczyną wszystkich chorób i wszystkich nieszczęść jest patologiczna struktura i czynność mózgów ludzkich, powszechnie patologiczna od czasów popełnienia tak zwanego grzechu pierworodnego. Przyczyna tej przyczyny jest niewłaściwe odżywianie człowieka. A tylko znalezienie i usunięcie pierwszej przyczyny zła może usunąć cały łańcuch następnych przyczyn i skutków, bowiem wszystkie są skutkiem przyczyny pierwszej. "Przy poznaniu przyrody trzeba starać się poznać pierwszą przyczynę i pierwszą zasadę, aby rozumnie rozwiązać problem" - radził potomnym Arystoteles. Przez ponad 2 tysiące lat ani nauka, ani inni ludzie, nie umieli z tej rady skorzystać. Człowiek jest częścią przyrody i to głównie do niego odnoszą się rady Arystotelesa, bo tylko człowiek może myśleć. Przy stosowaniu żywienia optymalnego chorób alergicznych nie może być. Przyczyną alergii pokarmowych jest złe odżywianie powodujące, że organizm nie może rozkładać do pojedynczych aminokwasów spożywanych białek. Na to trzeba energii i to dobrej energii, a tej brakuje. Białka nie są rozkładane do końca, mogą nawet być wchłaniane w całości, lub w dużych fragmentach, które organizm rozpoznaje jako obce białka i wytwarza przeciw nim przeciwciała, czego skutkiem są alergie pokarmowe i inne choroby alergiczne. Chorzy na inne typy alergii mają w organizmie pewną skazę, która powoduje, że Np. białka z pyłków traw, roztoczy, sierści zwierząt czy z innych alergenów mogą powodować objawy chorób alergicznych. Przyczyną tej skazy jest złe odżywianie. Gdyby Np. sierść psa była faktyczną przyczyną astmy czy innej choroby alergicznej to powinni na te choroby chorować wszyscy domownicy stykający się z sierścią psa. Oparzenie wrzątkiem 100 ludzi spowoduje u każdego podobne objawy. Zetknięcie się 100 ludzi z pyłkami traw spowoduje objawy uczuleniowe u kilku osób, już uczulonych. Zatem nie konkretny alergen jest przyczyną chorób zaliczanych do alergicznych, a pewna właściwość chorego organizmu, której u zdrowego nie ma. Ta skaza jest przyczyną alergii i jest spowodowana określonym złym odżywianiem. Leczeniem przyczynowym chorób alergicznych jest żywienie optymalne. Po wprowadzeniu żywienia optymalnego choroby alergiczne szybko ustępują u ponad 90% chorych, wolnej u pozostałych. Bywa, że 20-30 letnia astma ustępuje po 2-3 dniach i nie powraca leczeniu astmy znacznie przyspiesza jej ustępowanie zastosowanie prądów selektywnych pobudzających układ sympatyczny. Czasem choroby alergiczne powodują zmiany organiczne w różnych tkankach, czy narządach. Te zmiany ustępują wolniej, czasem mogą nie ustąpić do końca. Ale nie jest to już choroba alergiczna, a tylko jej skutki, Zanik błony śluzowej jelit spowodowany alergenami z białka pszenicy - glutenu, może być trwały. Z drugiej strony, przy żywieniu optymalnym glutenu w diecie może nie być zupełnie, zatem i samej choroby być nie może. Podobnie różne zmiany skórne spowodowane czynnikami alergicznymi, które staną się zmianami organicznymi, też mogą do końca się nie cofnąć. Optymalnych, stosujących odpowiednio długo to odżywianie można zawsze rozpoznać po cerze. Różnią się pod tym względem od innych ludzi. Cerę mają ładną, a optymalne kobiety, w każdym wieku - piękną. Przy zmianach skórnych, które pozostały po chorobie alergicznej, należy znacznie zwiększyć w diecie spożycie kolagenu. Najlepsze są skórki wieprzowe. Skóra cały czas powinna być lekko natłuszczona. Mydło zmywa ochronną warstwę tłuszczu ze skóry podczas mycia czy kąpieli. Trudno współczesnych ludzi namawiać, aby nie używali mydła do mycia, czy kapeli, ale powinni uzupełniać po kąpieli usuniętą przez mydło ochronną warstwę tłuszczu. Można (trzeba) po umyciu twarzy czy rąk, stosować natłuszczające kremy, a po kąpieli natrzeć całe ciało oliwką
Uwaga zwolennicy diety optymalnej! W niedzielę, 20 czerwca o godzinie 11 zapraszam na spotkanie ze mną w Hali Sportowej Huty Baildon w Katowicach. Będzie okazja do rozmów i pytań. Szczegóły dotyczące spotkania organizatorzy poprowadzą wkrótce w "Dzienniku Zachodnim".

                                                                                                                                             JAN KWAŚNIEWSKI





Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.032 sekund z 18 zapytaniami.