forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-24, 20:37:03

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.
669733 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Jestem głodna!
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Jestem głodna!  (Przeczytany 95304 razy)
Maniek
Jr. Member
**
wiadomoci: 4136


Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #80 : 2014-10-30, 19:16:50 »

Oczywiscie oprocz tej kukurydzianej, ta jest arcy-super  Laughing Laughing Laughing

Nie wiem, nie interesuje mnie coś takiego jak mąka, wafelki, srafelki i inne pierdoły. Po zjedzeniu porcji grasiczki cielęcej na masele, sama myśl o jakiejkolwiek mące napawa mnie nudnościami. Laughing
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #81 : 2014-10-30, 19:20:26 »

Ojtam, ale wiesz,  w pewnej pierkani buleczki kukurydziane schodza na pniu. Glute free, full GMO ale pyszne i optymalne  Laughing Laughing
Zapisane

Work Buy Consume Die
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #82 : 2014-10-30, 19:26:10 »

Jakie to proste, a jeśli nie, to tylko dokładnie wykonywać to co jest na kartce:
I N F O R M A C J A
Produkty zalecane i niejadalne...
No prościej już się nie da.  Cool

Dobrze, dobrze, już nie krzycz... Cool Laughing
Zapisane

Maniek
Jr. Member
**
wiadomoci: 4136


Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #83 : 2014-10-30, 19:40:56 »

Ojtam, ale wiesz,  w pewnej pierkani buleczki kukurydziane schodza na pniu. Glute free, full GMO ale pyszne i optymalne  Laughing Laughing

hehe

Ja bym proponował inne rozwiązanie. Przecież żywiąc się "optymalnie", można cały dzień nie jeść węgli, i codziennie wieczorem uzupełniać je czterema browarami. Oj, przepraszam, gdzieś to czytałem, czy aby nie w książce Pana Nobla?  Shocked Confused
Jednak mąka to stan umysłu. Very Happy
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #84 : 2014-10-30, 19:59:46 »

Ja bym proponował inne rozwiązanie. Przecież żywiąc się "optymalnie", można cały dzień nie jeść węgli, i codziennie wieczorem uzupełniać je czterema browarami. Oj, przepraszam, gdzieś to czytałem, czy aby nie w książce Pana Nobla?  Shocked Confused
Serio takie motywy tam sa?  Shocked Shocked

Pamietam kiedys chciales mi wyslac za free ale nie chcialem  Laughing Laughing Juz troche zaluje  Laughing Laughing
Zapisane

Work Buy Consume Die
anakin
Go


Email
Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #85 : 2014-11-14, 21:23:51 »

Od oliwy i oleju łatwiej się tyje niż od smalcu, w warunkach korytkowych jakby co. I słonina wychodzi bardziej lejąca...  Cool

Nieco nad tym kontemplowałem i... I jednak uwzględnię uwagę admina. Będzie następująco:

KORYTO na tłuszczach roślinnych, naukowo zwanymi "nienasyconymi" - nadmiar energii z węglowodanów bardziej w sadło.
KORYTO na tłuszczach zwierzęcych, naukowo zwanymi "nasyconymi" - nadmiar energii z węglowodanów bardziej w cholesterol.

Acz nie wiem nadal, co admin miał na myśli. ;<

Muszę do tego powrócić, bo to jednak się nie dodaje do siebie i nie potrafię tego pogodzić. Albo się z tym pogodzić. Neutral

Admin mi namieszał w głowie! Przedtem wszystko było jasne i proste. Sad

Admin rzekł tak: przy żywieniu korytkowym utyć jest łatwiej na oliwie i olejach roślinnych (tłuszczach nienasyconych) niż na smalcu (tłuszczu nasyconym).

Jan Kwaśniewski na stronach książki "Jak nie chorować?" zauważa zaś:

"Pewną rolę w powstawaniu otyłości bogatych (dieta korytkowa) odgrywa wartość tłuszczów dostarczanych w pożywieniu. Przy proporcjach między GSO w diecie, przy których np. ze spożywanych 400 g węglowodanów na dobę, 200 g jest spalane, a 200 g przetwarzane na tłuszcz, podanie tłuszczu bardziej wartościowego w tej samej ilości spowoduje, że organizm będzie potrzebował spalić np. 100 g węglowodanów, a 300 g przetworzy na tłuszcz. Przy takim składzie diety tłuszcze o najwyższej wartości - żółtko jaj, masło, słonina, smalec gęsi - będą działały bardziej tucząco." (str. 75)

"Przy określonych proporcjach między GSO spożycie tej samej ilości bardziej wartościowych białek i tłuszczów, np. tłustej jajecznicy, tłustego pieczonego mięsa wieprzowego, masła, śmietany spowoduje, że wątroba będzie zmuszona do zamiany większej ilości węglowodanów na tłuszcz niż gdy musiałaby to robić przy mniej wartościowych białkach i tłuszczach." (str. 76)

"Organizm zwierzęcia syntetyzuje tłuszcze przy pomocy prawie tych samych enzymów, witamin i minerałów, jakie są potrzebne do spalania tych tłuszczów w organizmie człowieka. W tłustych tkankach zwierzęcych zawarte są wszystkie potrzebne do spalania tłuszczów składniki. Organizm człowieka potrzebuje tylko "podpalić" taki tłuszcz, a wszystko dalej toczy się samo, tanio i najbardziej efektywnie." (str. 99)

"Tłuszcze nasycone w diecie hamują wchłanianie cholesterolu w jelitach, a tłuszcze nienasycone zwiększają jego wchłanianie." (str. 163) - Ale to akurat bez znaczenia w omawianym przypadku "diety korytkowej". To w ogóle nie ma większego znaczenia, nawet przy diecie bogatotłuszczowej i przy żółtkach smażonych na oleju roślinnym (potrzebna aprobata admina?), gdyż problem stanowi głównie "cholesterol endogenny", powstający z glukozy przy korytkowym nadmiarze energii, a nie "cholesterol egzogenny", czyli ten zjedzony w posiłku.

"Liczne badania (...) dowodzą, że tłuszcze wywierają wpływ na syntezę cholesterolu w zależności od swego składu jedynie na drodze zwiększenia lub zmniejszenia ilości glukozy przetwarzanej w cyklu pentozowym. Załóżmy, że człowiek na diecie miażdżycorodnej (czyli korytkowej) spożywa 400 g węglowodanów na dobę, połowę spala w cyklu heksozowym, a połowę w cyklu pentozowym zamienia na tłuszcze i cholesterol. Jeśli przy zachowaniu tej samej ilości tłuszczów w diecie podamy tłuszcze o wyższej wartości biologicznej, organizm będzie mógł zamienić np. 300 g glukozy w cyklu pentozowym, co spowoduje odpowiedni wzrost poziomu cholesterolu we krwi (i wzrost ilości glukozy zamienionej na tłuszcz endogenny, nieprawdaż?)." (str. 164)


Kto więc ma rację? Albo, czego nie dostrzegam? Czy faktycznie gorsze jakościowo tłuszcze roślinne przy korytkowym żywieniu sprawią, że więcej glukozy zostanie przetworzonej w cyklu pentozowym na "tłuszcz endogenny" (podskórny) niż przy tłuszczu zwierzęcym, adminie?

Drążę ten temat, bo kocham wiedzieć, tylko tyle.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #86 : 2014-11-14, 21:52:43 »

A przy tak postawionej sprawie, to oczywiście, że nie mam racji, a jedynie Wiedza Doktora jest obowiązująca...   Very Happy
Co nie zmienia faktu, że południe Europy na oliwie jest bardziej zatuczone niż północ - na tłuszczach zwierzęcych.  Cool
Ale to pewnikiem przez geny, albo różnice w klimacie!  Wink
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #87 : 2014-11-14, 22:04:50 »

W takim razie w Polsce powinien dominować wpływ "północy Europy", choć zastanawia mnie co ze Śląskiem począć, o Góralach wspomnę tyle, że ich to akurat góry chronią.
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57187


Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #88 : 2014-11-15, 11:33:43 »

Na Śląsku chłop póki fedruje na dole, to jako tako wygląda, a gospodynie domowe z reguły zatuczone.  Cool
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #89 : 2014-11-15, 11:39:08 »

W takim razie może by wzrok na północ skierowały- na Kujawy. Na przykład!
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57187


Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #90 : 2014-11-15, 11:54:59 »

Swego czasu Dr Kwaśniewski mocno się udzielał w najbardziej poczytnej gazecie na Śląsku "Dziennik Zachodni".
Było głośno o Diecie Optymalnej i kto chciał mógł skorzystać, więc nikt nie powinien narzekać na brak informacji.  Cool
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #91 : 2014-11-15, 12:33:08 »

Prawidłowo. To naczelna zasada nowoczesnego business'u. Nie narzekać, kiedy jest pięknie, bo ma być pięknie! I to nie jest osobista wycieczka. Dam przykład.
Agent Tomek w Łaziskach i Konferencja w Łaziskach, a Gospodarz jednako piękny.
Śląsk chłonie wszystko jak gąbka, na Kujawach ten numer nie przejdzie i ... na obecną chwilę już!
Chcesz poczytać! Proszę?

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=5102.msg329187#msg329187
Zapisane
anakin
Go


Email
Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #92 : 2014-11-20, 20:08:25 »

A przy tak postawionej sprawie, to oczywi&#182;cie, &#191;e nie mam racji, a jedynie Wiedza Doktora jest obowi&#177;zuj&#177;ca...   Very Happy
Co nie zmienia faktu, &#191;e po&#179;udnie Europy na oliwie jest bardziej zatuczone ni&#191; pó&#179;noc - na t&#179;uszczach zwierz&#234;cych.  Cool
Ale to pewnikiem przez geny, albo ró&#191;nice w klimacie!  Wink

Nie ma tego złego... Dzięki temu, że admin zmusił mnie do ponownej refleksji nad tym zagadnieniem, lepiej zrozumiałem, wczytując się kolejny raz w "Jak nie chorować?", co Doktor ma na myśli pisząc, że tłuszcze nienasycone roślinne sprzyjają miażdżycy i nowotworom. Zwłaszcza przy żywieniu korytkowym. Czym się też, jak zwykle, podzieliłem z innymi:
http://www.menshealth.pl/forum/index.php?/topic/5411-dieta-tłuszczowa-a-masa-mięśniowa/?p=1045225065

Bo ja kocham pozyskiwać nowe informacje i się nimi dzielić. Wink A gdy się zrozumie wnioski wyciągnięte przez Jana Kwaśniewskiego, wtedy Żywienie Optymalne staje się tak piękne jak matematyka i chce, i chce się to zgłębiać i mówić o tym...  Cool


PS Sorry, że tym razem tu, a nie w wątku "Co dziś pisałem o DO na forum MH". Moi tutejsi ulubieni konfidenci muszą mi ten jeden raz wybaczyć, że tak ich dezorientuję. Wink
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #93 : 2014-11-21, 08:08:16 »

Bo ja kocham pozyskiwać nowe informacje i się nimi dzielić

Dobra robota, ale dla mnie nic nowego nie pozyskałeś, to już lepiej się Mariusz starał w linkowaniu na początku, ale bardzo się opuścił, a teraz to kicha na tym Forum, bo tylko "cytaty Doktora"...
Gdyby ktoś potrafił wyjaśnić na przykład dlaczego ludzka słonina składać się musi z kwasów nasyconych i nienasyconych mniej więcej po połowie - o to już dostałby u mnie plusika, a tak to NUDA!  Confused
I nic nowego pod Słońcem.  Sad  Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #94 : 2014-11-21, 08:12:17 »

Pewnie gdyby były same kwasy tłuszczowe nasycone, to byłaby twarda, a gdyby same nienasycone, to by była płynna. A musi być elastyczna... Cool
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #95 : 2014-11-21, 08:16:49 »

No, no, już o tym pisałem, ale tak dogłębniej, dlaczego jest u wszystkich bydląt prawie zawsze 50 na 50, a nie jedna czwarta do trzech czwartych na ten przykład?
A o tym chyba nie pisałem jeszcze?   Rolling Eyes
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #96 : 2014-11-21, 08:17:49 »

Wiem, ale nie powiem... Laughing Wink
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #97 : 2014-11-21, 08:20:08 »

A to świetnie!  Very Happy
Bo później będą udawać mądrale Twoim kosztem, nie podając źródła informacji!  Sad Cool
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #98 : 2014-11-21, 08:22:57 »

A musi być elastyczna... Cool

Elastyczna, ale i bradytroficzna - logika Matki Natury jest piękna.  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Jestem głodna!
« Odpowiedz #99 : 2014-11-21, 08:33:40 »

A to świetnie!  Very Happy
Bo później będą udawać mądrale Twoim kosztem, nie podając źródła informacji!  Sad Cool

Otóż to.  Cool Kapitał intelektualny powinien być strzeżony... Cool Wink
Zapisane

Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 20 zapytaniami.