Autor
|
Wtek: torbiele na wątrobie (Przeczytany 81478 razy)
|
toan
Go
|
JAK! żółć trawi tłuszcz!!! No takich podstaw to mi się nie chce wyjaśniać KOLOIDY, EMULGACJA - mówi wam to coś?.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Żółć bierze udział w trawieniu tłuszczów. Jeszcze niedawno na ten temat mówiono w radio.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
W radio to mówią, że jest jeszcze koalicja
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lutonn
Go
|
Trawi trawi!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Nie wiem co napisać,skoro Ty również twierdzisz,że żółć trawi tłuszcz Szkoda ,że Bruforda nie ma. Powtarzam,że żółć bierze udział w trawieniu tłuszczów,tak samo jak wątroba czy mózg (też biorą udział,ale nie można napisać ,że trawią,choć jak by się uprzeć,to pewnie można by było tak jak w przypadku żółci)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Trawi trawi!!
Co się lutonn odzywasz? Uczyłeś się o procesie trawienia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
"Bierze udział w trawieniu", to nie trawi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Zaprawdę powiadam wam: powstaną wszyscy mędrcy ,którzy bedą twierdzić ,że żółć trawi tłuszcz i to bedzie początkiem końca
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
"Bierze udział w trawieniu", to nie trawi.
JAK! żółć trawi tłuszcz!!! Toan mógłbyś sprecyzować o co dokładnie Ci chodzi? W końcu Twoim zdaniem żółć trawi tłuszcz czy nie trawi?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
KOLOIDY, EMULGACJA - mówi wam to coś?. DETERGENT?, POLARYZACJA CZĄSTECZKI?, ZMNIEJSZENIE NAPIĘCIA POWIERZCHNIOWEGO?, ZWIĘKRZENIE POWIERZCHNI CZĄSTECZEK TŁUSZCZU?.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
JAK! żółć trawi tłuszcz!!! A te "wybałuszone gały"? Zaraz wam to przystępnie opiszę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Zaraz wam to przystępnie opiszę Świetnie Byleby przystępnie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Żółć jedynie emulguje tłuszcz, czyli tworzy zawiesinę drobnych kuleczek tłuszczu, co zwiększa ich powierzchnię. Dzięki temu ułatwiona jest hydroliza tłuszczy katalizowana przez lipazy - czyli odrywanie kwasów tłuszczowych od glicerolu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Żółć jedynie emulguje tłuszcz, czyli tworzy zawiesinę drobnych kuleczek tłuszczu, co zwiększa ich powierzchnię. Dzięki temu ułatwiona jest hydroliza tłuszczy przez lipazy i odrywanie kwasu tłuszczowego od glicerolu.
No to ja tyle wiedziałam ze szkoły (chyba podstawowej) . Dlatego się wtrąciłam.Gdybym nie wiedziała,to bym milczała Ale dla Mattiego emulgacja znaczy tyle samo co trawienie,i nawet jest z tego zadowolony i twierdzi ,że MYŚLI Matti,do roboty,nadrób wiadomości z trawienia tłuszczy,żebyś więcej głupot nie pisał Założyłeś własne Forum,doradzasz na nim,więc Cię to do czegoś zobowiązuje!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
No dobra to może tak: Triacyloglicerole i inne lipidy z pokarmu przenoszone są z jelita do chłonki w postaci zemulgowanych dużych chylomikronów, które mają bardzo małą gęstość ponieważ 99% ich zawartości stanowią triacyloglicerole. Apolipoproteina B-48 tworzy amfipatyczne, sferyczne powłoki otaczające kroplę tłuszczu, przy czym zewnętrzna powierzchnia tych powłok jest hydrofilowa. Triacyloglicerole są w tych chylomikronach hydrolizowane przez lipazy lipoproteinowe umiejscowione w wyściółce naczyń krwionośnych docelowych tkanek. Pozostałość po tej hydrolizie wyłapywana jest przez wątrobę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
No dobra to może tak: Triacyloglicerole i inne lipidy z pokarmu przenoszone są z jelita do chłonki w postaci zemulgowanych dużych chylomikronów, które mają bardzo małą gęstość ponieważ 99% ich zawartości stanowią triacyloglicerole. Apolipoproteina B-48 tworzy amfipatyczne, sferyczne powłoki otaczające kroplę tłuszczu, przy czym zewnętrzna powierzchnia tych powłok jest hydrofilowa. Triacyloglicerole są w tych chylomikronach hydrolizowane przez lipazy lipoproteinowe umiejscowione w wyściółce naczyń krwionośnych docelowych tkanek. Pozostałość po tej hydrolizie wyłapywana jest przez wątrobę.
To już bardziej skomplikowane nie zrozumiałe ,ciekawe,no ale nie siedzę w tym tak jak Ty . Nie wiedziałam np. ,że te lipidy przenoszone są do chłonki czyli do naczyń limfatycznych? Dobrze zrozumiałam? Czy źle?Prosze o sprostowanie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Dobrze. Reasumując: żółć robi kuleczki tłuszczu, które są doprowdzane naczyniami chłonnymi do naczyń włosowatych krwiobiegu i tu rozkładane do glicerolu i kwasów tłuszczowych, które są wchłaniane do komórek i zaczyna się betaoksydacja w mitochondriach, czyli odcinanie dwóch węgli i czterech wodorów od łańcucha kwasu tłuszczowego. W ten sposób tłuszcze mogą być równie szybko wykorzystywane jako źródło energii jak glukoza z pokarmu, ale niektórym się o tym "zapomina", a inni nie mają o tym pojęcia
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Matti
Go
|
Powiem tak Ja mam racje ale jesteście tak uparci i i tak przeinaczycie i powiecie że tak nie jest mam już przykład bo 2 czy 3 razy odpisywałem i co znowu... Nie chce mi sie dalej walczyć bo nic konstruktywnego to nie wniesie i to strata czasu jakbyśmy jeszcze walczyli i sposób odżywiania czy o zabieg czyszczenia wątroby ok ale tak walka dla walki... bez sensu. Każdy zostaje przy swoim. pzdr Marcin
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Reasumując: żółć robi kuleczki tłuszczu, które są doprowdzane naczyniami chłonnymi do naczyń włosowatych kwiobiegu ...
Dzięki za wyjaśnienie.Miałam właśnie pytać czemu akurat do naczyń chłonnych,a nie od razu do naczyń krwionośnych... W sumie o tym się nie uczyłam (chyba),nie przypominam sobie.... Dziwne mi się to wszystko wydaje....nie wiedziałam,że naczynia limfatyczne odgrywają rolę w tym procesie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Ja mam racje ... Matti, tobie tylko się tak zdaje, ale nie chce mi się prostować wszystkich głupstw, które tu wypisujesz, łącznie z "jedzeniem na surowo". Pomyśl np: dlaczego insulinę cukrzykom podaje się do krwiobiegu, a nie doustnie?.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|