forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2014-07-26, 15:10:24

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
305270 wiadomości w 3637 wątkach; wysłane przez 88 użytkowników
Najnowszy użytkownik: ^ToM^
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  kacze jaja
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: kacze jaja  (Przeczytany 10617 razy)
adampio
Gość


Email
kacze jaja
« : 2007-08-05, 10:18:46 »

czy kacze jaja sa tak samo wartosciowe jak kurze? Dostalem w Polsce kacze jaja ale nie wiem o nich nic. Zoltko jest wieksze i wydaje sie, ze jest bardziej tluste. Ale czy to prawda....nie mam pojecia. Wiec jak to jest z kaczymi jajami?
Zapisane
Zofia
Gość


Email
Odp: kacze jaja
« Odpowiedz #1 : 2007-08-05, 11:06:07 »

czy kacze jaja sa tak samo wartosciowe jak kurze? Dostalem w Polsce kacze jaja ale nie wiem o nich nic. Zoltko jest wieksze i wydaje sie, ze jest bardziej tluste. Ale czy to prawda....nie mam pojecia. Wiec jak to jest z kaczymi jajami?

Z jajami kaczami nalezy szczególnie ostroznie postępować - jak z jajkiem. Chodzi głównie o zachowanie higieny przed wybijaniem.

Salmoneloza (paratyfus) - to pojedyncze lub grupowe zatrucia pokarmowe, wywołane zakażeniami bakterii z grupy Salmonella. Obecność pałeczki Salmonella w otoczeniu zwierząt jest powszechna i stała w okresie całego roku. Bakterie występują w przewodzie pokarmowym wszystkich zwierząt i ludzi (chorych lub będących nosicielami salmonelli). Salmonella i inne bakterie wnikają do organizmu człowieka wraz z zakażoną żywnością (brudna, zanieczyszczona, przeterminowana). Źródłem infekcji są często potrawy zrobione z zakażonych surowców (jaja, lody, kremy, majonezy, mleko, tatar) lub  brudne ręce i naczynia kuchenne. Szczególne zagrożenie stanowią jaja kacze, zakażone często chorobotwórczą odmianą pałeczki Salmonella anatum. Groźba zakażenia występuje cały rok, ale ich nasilenie jest zawsze w okresie upalnego lata.

                Do tej grupy chorób należy również jersinioza wywołana przez bakterie zimnolubne. Dlatego ta choroba wywoływana jest zatruciami (w okresie zimy) żywnością zbyt długo przechowywaną w lodówkach i chłodniach.

                Zatrucia pokarmowe mogą mieć przebieg łagodny, lecz często mają formę ostrą (gorączka, biegunka w 6-12 godz. po posiłku) z ciężkim przebiegiem i powikłaniami (ropne zapalenia opon mózgowych, płuc, wsierdzia, przewodów żółciowych, nerek, ucha środkowego a nawet zgony u noworodków). Jedyną skuteczną metodą zwalczania jest profilaktyka w chowie zwierząt (warunki utrzymania, higiena, dezynfekcja, niszczenie owadów i gryzoni) oraz higiena żywności i żywienia. Przy zatruciach grupowych niezbędne jest ustalenie źródła zakażenia oraz skuteczna pomoc lekarska (szpital).
Zapisane
toan
Gość


Email
Odp: kacze jaja
« Odpowiedz #2 : 2007-08-05, 11:37:15 »

No Zofia!
Właśnie się zabierałem do tematu wątku, ale dzięki Tobie napiszę tylko, że w 100g jajka kaczego jest około:
B-13,T-14 i 185 Kcal.
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: kacze jaja
« Odpowiedz #3 : 2007-08-05, 11:43:59 »

dzieki,

mam nadzieje, ze sie nie zatrulem, jadlem juz kacze jaja 3 dni, i zadnych objawow zatrucia nie mam......no zaczalem troche gegac ale to wszystko.
Zapisane
toan
Gość


Email
Odp: kacze jaja
« Odpowiedz #4 : 2007-08-05, 11:58:37 »

zaczalem troche gegac ale to wszystko.

A to bardzo nietypowe objawy to gęganie. Może jesz gęsie jaja?.  Wink
W gęsich jajach jest dodatkowo - 1g W , a Kcal około 190
Zapisane
Matti
Gość


Email
Odp: kacze jaja
« Odpowiedz #5 : 2007-08-05, 12:49:43 »

A ja jem surowe jajka i surową żywność i jakoś żyje .tzn j przestawiam sie na stałe .Podobno zagrozenie zarażenia salmonella z kaczek jest 1 do iluś tam tysięcy ale o to popytajcie Roberta z dobrejdiety on tak napisałęa a ja muwierze na słowo bo w 9% przypadków ma racje jak go oceniam Smile i jeszcze błedu chyba nie widziałem.

To nie zewnętrzonosć jest ważna czyli bakterie ale wnętrze organizm jeśli jest zdrowy to żadne zagrożenie. Pasteur powiedział na łożu śmierci czyli podsumował swoją prace "Ważna jest gleba" Czyli organizm jego stan.

I  Weston Price badał prymitywne kulturymówie o tych kóre nie poznały mąki i cukru głównie) i też jadły na surowo i żyły baaardzo długo

Ciekawe te jaja ale skoro jest tego mało to pewnie musi być bardzo drogie.
Zapisane
Zofia
Gość


Email
Odp: kacze jaja
« Odpowiedz #6 : 2007-08-05, 13:05:13 »

zaczalem troche gegac ale to wszystko.

A to bardzo nietypowe objawy to gęganie. Może jesz gęsie jaja?.  Wink
W gęsich jajach jest dodatkowo - 1g W , a Kcal około 190

Toan,
aktualnie w Polsce kwakanie jest zarezerwowane dla znacznie wazniejszych gosci... Laughing Laughing Laughing
Zapisane
Zofia
Gość


Email
Odp: kacze jaja
« Odpowiedz #7 : 2007-08-05, 13:08:24 »

A ja jem surowe jajka i surową żywność i jakoś żyje .tzn j przestawiam sie na stałe .Podobno zagrozenie zarażenia salmonella z kaczek jest 1 do iluś tam tysięcy ale o to popytajcie Roberta z dobrejdiety on tak napisałęa a ja muwierze na słowo bo w 9% przypadków ma racje jak go oceniam Smile i jeszcze błedu chyba nie widziałem.

To nie zewnętrzonosć jest ważna czyli bakterie ale wnętrze organizm jeśli jest zdrowy to żadne zagrożenie. Pasteur powiedział na łożu śmierci czyli podsumował swoją prace "Ważna jest gleba" Czyli organizm jego stan.

I  Weston Price badał prymitywne kulturymówie o tych kóre nie poznały mąki i cukru głównie) i też jadły na surowo i żyły baaardzo długo

Ciekawe te jaja ale skoro jest tego mało to pewnie musi być bardzo drogie.

Oczywiście Matii, że osobnicy o dużej odporności znacznie mniej ulegają róznego typu zakażeniom, ale .... "strzezonego Pan Bóg strzeże".
Pozdrawiam  Zofia
Zapisane
Matti
Gość


Email
Odp: kacze jaja
« Odpowiedz #8 : 2007-08-05, 13:52:09 »

Ale lipa

miało być 90%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! eh...

pzdr
Marcin
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: kacze jaja
« Odpowiedz #9 : 2007-08-05, 14:10:20 »

ja z tych jaj robie najczesciej omleta, w zwiazku z tym zoltka sa sciete tzn ze obrobka cieplna powinna zabic bakterie. Mowi sie o temperaturze okolo 70 stopni, w ktoryh bakterie umieraja.
Zapisane
Syriusz
Gość


Email
Odp: kacze jaja
« Odpowiedz #10 : 2007-08-05, 14:13:35 »

No i STALO SIE.
Zarejestrowalem sie na Waszym Forum po wielomiesiecznym podgladaniu Was.
Jest to pierwsze forum, na ktorym zdecydowalem sie pojawic. Dla mnie to jest tak jak gdybym utracil wolnosc a bedac kobieta moze i cos wiecej. Z gory przepraszam za jakiekolwiek bledy poniewaz szkole powszechna ukonczylem blisko pol wieku temu a kontakt ze slowem pisanym w jezyku polskim mam tylko poprzez internet. Krotko mowiac mieszkam pod wami z drugiej strony globusa. To tyle o sobie i serdecznie pozdrawiam wszystkich uczestnikow tego forum a w szczegolnosci zas zalozycieli, czyli Toana i zapewne jego Tate.

A teraz doloze i swoj pierwszy post a raczej pytanie:
A jak sie maja do tematu indycze jaja? Pytam poniewaz wlasnie mam ich dwa tuziny w lodowce
Zapisane
toan
Gość


Email
Odp: kacze jaja
« Odpowiedz #11 : 2007-08-05, 14:26:05 »

Indycze? proszę bardzo - w 100g - B- 14g, T- 12g, 171 Kcal

Podaję najlepsze (z wyjątkiem naszych) znane mi tabele wartości odżywczych - http://www.nutritiondata.com/ , aby każdy mógł sobie sam wyszukać BTW w interesujących go potrawach. Należy zwrócić uwagę, na gramaturę, bo domyślnie ustawione jest na "porcja", a nie "100g".
Zapisane
toan
Gość


Email
Odp: kacze jaja
« Odpowiedz #12 : 2007-08-05, 14:42:00 »

Toan,
aktualnie w Polsce kwakanie jest zarezerwowane dla znacznie wazniejszych gosci...

 Laughing - mnie "kwakanie" nie grozi, bo nie dam się opierzyć ("upublicznić") -  Very Happy
Zapisane
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.339 sekund z 17 zapytaniami.