forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 00:13:52

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  jak to jest z sosami ???
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: jak to jest z sosami ???  (Przeczytany 34875 razy)
elmo
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #20 : 2007-08-17, 19:56:12 »

...technologia stara jak świat- tzw maślniczka, stempel i jazda , góra-dól przez godz...
Kristan!Właśnie taką technologię pamietam  Smile Też próbowałam to robić i zaraz mnie bolały ręce  Smile
Cytuj
Już wyjmowane masełko z maślniczki było twarde /nawodornione/-następnie plukanka i zapach nie do zapomnienia.

I to właśnie też pamiętam   Very Happy
 
 
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #21 : 2007-08-17, 21:05:17 »



ja jak robie żółtkownice(jajecznice z żółtek), to zawsze wychodzą żółtka sadzone  Laughing jakoś tak szybko sie przypieczą(w czasie oddzielania białka od żółtek), że wychodzą sadzone. Co wcale nie oznacza że mniej mi smakuje Smile
Przepis na zoltkownice /nie robia sie 'sadzone'/, jak sadze stad tez wziela sie ta nazwa, podal Leszek S. na starej grupie dyskusyjnej /starej, bo to bylo z 4 lata temu/. Mam archiwum Very Happy.
Pozdr
maf
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #22 : 2007-08-17, 21:47:54 »

no coz technologia zoltkownicy sie zmienia....
ja wbijam 5 zoltek w mala miseczke, dodaje 50 gr smietany, roztrzepuje widelcem i wylewam na patelnie z podsmazonym boczkiem. powstaje pewnego rodzaju omlet, ktory po wyjeciu polewam keychupem....oczywiscie zachiwujac proporcje BTW
1:3:0,5 w tym przypadku, albo zastepuje ketchup dodajac 50 gr groszku konserwowego !!! pycha
Zapisane
Krystyna*Opty*
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #23 : 2007-08-17, 21:57:59 »

Maf napisał:
Cytuj
Przepis na zoltkownice /nie robia sie 'sadzone'/, jak sadze stad tez wziela sie ta nazwa, podal Leszek S. na starej grupie dyskusyjnej /starej, bo to bylo z 4 lata temu/. Mam archiwum .

Hej Maf! 
Masz całe archiwum starej grupy opty  Question
Czy możesz podać daty pierwszego i ostatniego jej newsa Question
Na Twojej stronie nie widzę tego archiwum (?)  Rolling Eyes
Czy możesz je udostępnić?
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #24 : 2007-08-18, 21:03:11 »


Hej Maf!
Masz całe archiwum starej grupy opty  Question
Czy możesz podać daty pierwszego i ostatniego jej newsa Question
Na Twojej stronie nie widzę tego archiwum (?)  Rolling Eyes
Czy możesz je udostępnić?
Mam, jest to plik outloka dieta.optymalna.dbx z plocmana. Kiedys udostepnilem go na mojej stronie. Pozniej jak TT mial cale archiwum, to zdjalem ten plik. Zachowal sie na dysku. Ostatni wpis jest z 29.03.2003. Plik ma 15Mb, nie jest to cale archiwum, jest od poczatku plocmana, ale tylko te watki ktore czytalem /jednak sporo/. Dzisiaj probowalem go otworzyc w outloku, ale nie da sie, trzeba chyba zainstalowac jakis inny czytnik grup dysk, ktory dzialalby off-line.
Jak ktos ma jakis pomysl jak go odczytac to bede wdzieczny. Wtedy sie dzialo na grupie.
Pozdr
maf
Zapisane
Krystyna*Opty*
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #25 : 2007-08-19, 23:37:31 »

Zapisane
maf
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #26 : 2007-08-19, 23:59:35 »

Hmm, jednak znalazlem archiwum /na plycie cd-zapiasalem/wieksze 22 Mb, oczywiscie  .dbx.
W poprzednim chyba posty Jefa byly w kf. Da sie oczywiscie to wszystko odczytac. Wracamy do wspomnien? Na stronie TT jest duzo, ale sadze ze duzo postow jest skasowanych. Archiwum ma  lub powwinien miec mauser. GDZIE JEST MAUSER!!!!
Moje pliki, na moim kompie, w tym dieta.optymalna.dbx musza byc odczytane, bo ja rzadze tym kompem.
Pozdrawiam
maf
Zapisane
Blackend
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #27 : 2007-08-20, 11:36:09 »

Hej maf

z tego co piszecie rozumiem, że była kiedys grupa dyskusyjna na usenecie?
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #28 : 2007-08-20, 12:08:57 »

Hej maf

z tego co piszecie rozumiem, że była kiedys grupa dyskusyjna na usenecie?
Byla. Ja zaczynalem DO w 2002 roku i praktycznie po pol roku trafilem na grupe dyskusyjna. Sciagnalem i przeczytalem wszystkie posty od poczatku istnienia grupy. Byla to niezla kopalnia wiedzy i  wymiana doswiadczen.
dla przypomnienia - serwer news.plocman.pl - byly 3 grupy. dieta.optymalna; dieta.optymalna.przepisy; dieta.optymalna.ogloszenia .
pozniej powstala nowa grupa alt.pl.dietaoptymalna

Pozdr
maf
Zapisane
Blackend
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #29 : 2007-08-20, 12:30:54 »

pozniej powstala nowa grupa alt.pl.dietaoptymalna

sprawdziłem, nic sie tam nie dzieje niestety :/
szkoda
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #30 : 2007-08-20, 18:40:50 »

Pierwsza grupa dyskusyjna na temat żywienia optymalnego
Jacka z Warszawy /niestety nazwisko już zapomniałem/
którą następnie przejął Irek Bieleń powstała 1999 roku.
Grupa powstała jako odłam z grupy medycyna.
Takie były początki. Niestety postęp szybko dał o sobie znać.
Od tego czasu minęło już wiele lat a przez ten okres przewinęło się
wiele set tysięcy osób. To o czym pisze Maf. są to artykuły archiwalne
gdyż strony te już nie istnieją.
Na stronach panowała wielka sympatia do wszystkich nie było kłótni
sporów a była tylko wielka pomoc. Jeden drugiemu pomagał.
Jak wiadomo wszelkie początki byłe wszak trudne.
Teraz sympatycy żywienia optymalnego mogą korzystać ze wszelkich pomocy
oraz archiwalnych materiałów. Czego byliśmy początkowo niestety pozbawieni
Jako pierwszy materiał jakim myśmy się posługiwali była jedyna w danym okresie
dostępna książka "DIETA OPTYMALNA"  Dr Jana Kwaśniewskiego oraz artykuły z Dziennika Zachodniego
oraz bardzo wiele licznych spotkań w optymalnych Arkadiach.
Zapisane
Blackend
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #31 : 2007-08-20, 21:14:49 »

grupa "wypaliła" się pewnie? Nie było dopływu świeżej krwi?
Zapisane
Krystyna*Opty*
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #32 : 2007-08-21, 01:17:31 »

To były prywatne serwery. Przechodziły z rąk do rąk. W końcu groziła utrata grupy ale wtedy Tomek Trojanowski właśnie tworzył swój portal i miesięcznik Optymalnik (jeszcze wtedy był optymalny) i uratował grupę przekształcając ją na "forum" z trzema działami, na których umieścił prawie całe archiwum z naszych trzech grup dyskusyjnych (które zresztą tam nadal JEST).

Ale w międzyczasie dr Ponomarenko podjął się wstępnych badań (wirtualnych) zawartości DO każdego kto zgłosił i wypełnił szczegółową ankietę co jadł bodajże przez tydzień. No i powoli zaczęła się "erozja" grupy opty...  Portal TT zaczął ewoluować w kierunku innych diet niskowęglowodanowych - zaczęły się nieporozumienia, ostre krytyki... dołączyły trolle... itd. itd....

Niedawno Matti zasygnalizował, że portal "DobraDieta" przejmuje Witold Jarmołowicz (właściwie już przejął). A znając krytyczny stosunek W.J. do diety optymalnej nie mam pewności, czy któregoś dnia nie skasuje całego archiwum naszej dawnej grupy... (?)
Stąd moje zainteresowanie archiwum Mafa Smile
Bo jednak byłaby wielka szkoda aby zniknęły te wszystkie materiały...
generalnie kiedyś ludziom chciało się pisać o wiele więcej niż obecnie, przynajmniej mam takie wrażenie...  Wink
Aczkolwiek nie wiem jak obecnie tam wygladają dyskusje, bo od dawna przestałam tam bywać.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #33 : 2007-08-21, 08:15:16 »

No i powoli zaczęła się "erozja" grupy opty... 

Obserwowałem sytuację w net od 2000r. Ponieważ od 2002r, a szczególnie w 2003r. zaczęło się pojawiać coraz więcej sprzecznych informacji i zaczęto wmawiać niektórym tzw. dietę "optymalną", (30g białka, niedobory, zmienność założeń, etapy... na podstawie nie badań, a ankiety), a charytatywną pracę na rzecz Stowarzyszenia kilka osób zamieniło sobie na własną działalność gospodarczą, konkurencyjną dla OSBO, propagując dietę "niskowęglowodanową", a faktycznie szkodliwą dla zdrowia - "półkorytkową" Ponomarenki (bo "Kwaśniewski się myli"  Laughing), uznałem za stosowne, że należy stworzyć serwis, gdzie w założeniu każdy chętny może sobie poszerzyć informacje na temat Diety Optymalnej. Serwis www.dr-kwasniwski.pl ruszył w Nowy Rok 2004 i po blisko czteroletniej działalności...
Z pełną świadomością piszę, aby wszyscy nieucy dietetyczni przyjęli do wiadomości: otóż Kwaśniewki Jan w sprawach diety, leczenia chorób, utrzymania zdrowia się nie myli. Myli się jedynie w ocenie ludzi zakładając, że każdy jest lub może się stać dobrym...  Confused I choć tak nie jest - nic Go nie zmieni, bo taki już jest... Very Happy

PS
Definicję "dobrego" każdy z łatwością znajdzie w Księdze Ksiąg Cool
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #34 : 2007-08-21, 16:06:05 »

Za dużo "kaczmarków" sie dostało na forum-y, stąd takie zamieszanie - oj napsuli krwi tym nieprzekonanym , oj napsuli , a namieszali co niemiara.
Ja bym szpica nie żałował w takim przypadku , czyt. bana.
Zapisane
Krystyna*Opty*
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #35 : 2007-08-21, 21:30:02 »

toan napisał:
Cytuj
Z pełną świadomością piszę, aby wszyscy nieucy dietetyczni przyjęli do wiadomości: otóż Kwaśniewki Jan w sprawach diety, leczenia chorób, utrzymania zdrowia się nie myli.

Ze mną jest jeszcze lepiej... Wink
Kiedyś gdzieś napisałam, że nawet jeśli sam dr Kwaśniewski by ogłosił, że z tą dietą to... żartował,  Laughing   to ja i tak z niej nie zrezygnuję!  Very Happy
Po prostu mój żołądek nie toleruje większych porcji węglowodanów   Smile

Cytuj
Myli się jedynie w ocenie ludzi zakładając, że każdy jest lub może się stać dobrym...   I choć tak nie jest - nic Go nie zmieni, bo taki już jest...

No niestety... historia około-optymalnego środowiska pokazuje, że tzw. moralność, wrażliwość, empatia, zdolność do obiektywizmu itd. są efektem nabytych doświadczeń w stosunkach międzyludzkich, nakładających się z upływem lat i zmianą środowisk przez całe życie człowieka począwszy od wychowania w rodzinie. Słowem, każdy z dorosłych już ma wprasowane w swoim "twardym dysku" określone wartości. I zmiana diety w takim okresie raczej już niewiele zmienia na lepsze...  Confused
Cechy charakteru i osobowości tworzy wychowanie. Natomiast prawidłowa dieta z pewnością ułatwia proces wychowania młodego człowieka.
Często oglądam programy typu: "Superniania", w których proces naprawy chorych stosunków między rodzicami i dziećmi oparty jest na psychologii. I co istotne - nikt przy tym nie dostrzega jak wygląda odżywianie się każdej z tych rodzin.
Można rzec - to odżywianie ma związek z nerwowością każdego z członków rodziny, a w takich warunkach trudno o poprawne relacje i dobre wychowanie dzieci.

Krystyna

Różnica pomiędzy człowiekiem dobrym i złym polega na wyborze...  Wink
Zapisane
anakin
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #36 : 2014-01-16, 01:51:01 »

Obserwowałem sytuację w net od 2000r. Ponieważ od 2002r, a szczególnie w 2003r. zaczęło się pojawiać coraz więcej sprzecznych informacji i zaczęto wmawiać niektórym tzw. dietę "optymalną", (30g białka, niedobory, zmienność założeń, etapy... na podstawie nie badań, a ankiety), a charytatywną pracę na rzecz Stowarzyszenia kilka osób zamieniło sobie na własną działalność gospodarczą, konkurencyjną dla OSBO, propagując dietę "niskowęglowodanową", a faktycznie szkodliwą dla zdrowia - "półkorytkową" Ponomarenki (bo "Kwaśniewski się myli"  Laughing), uznałem za stosowne, że należy stworzyć serwis, gdzie w założeniu każdy chętny może sobie poszerzyć informacje na temat Diety Optymalnej. Serwis www.dr-kwasniwski.pl ruszył w Nowy Rok 2004 i po blisko czteroletniej działalności...
Z pełną świadomością piszę, aby wszyscy nieucy dietetyczni przyjęli do wiadomości: otóż Kwaśniewki Jan w sprawach diety, leczenia chorób, utrzymania zdrowia się nie myli. Myli się jedynie w ocenie ludzi zakładając, że każdy jest lub może się stać dobrym...  Confused I choć tak nie jest - nic Go nie zmieni, bo taki już jest... Very Happy

PS
Definicję "dobrego" każdy z łatwością znajdzie w Księdze Ksiąg Cool

<3
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #37 : 2014-01-16, 08:23:57 »

Mój Przyjaciel wychodzi ze słusznego założenia i trudno oczekiwać, aby przeczył sam sobie. Smile
(A że populacja jest w czarnej kropie, bardzo dobrze, bo to taki kij samobij. Very Happy)
Nie powinien nic zmieniać, ponieważ to przeczy logice. Very Happy DObro jest i będzie DObrem. Tak jak białe jest i będzie białe. O! Widzę, bo akurat mam białe za oknem. Wink
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #38 : 2014-01-16, 08:30:08 »

O kurde, a ja spodziewałam się znaleźć tu przepis na zagęszczanie sosów  Laughing
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: jak to jest z sosami ???
« Odpowiedz #39 : 2014-01-16, 08:38:24 »

Mój Przyjaciel wychodzi ze słusznego założenia i trudno oczekiwać, aby przeczył sam sobie. Smile
(A że populacja jest w czarnej kropie, bardzo dobrze, bo to taki kij samobij. Very Happy)
Nie powinien nic zmieniać, ponieważ to przeczy logice. Very Happy DObro jest i będzie DObrem. Tak jak białe jest i będzie białe. O! Widzę, bo akurat mam białe za oknem. Wink
A każda żywa istota rozróżnia dobro od zła...
Niekoniecznie żywa, nawet, bo śruciny ołowiane, dla przykładu, zawsze są kuliste.
To ich optimum energetyczne.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 20 zapytaniami.