Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wtek: znów mamy problem! (Przeczytany 26338 razy)
|
renia
|
Jeszcze na sernik narobiłaś mi apetytu..
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Renia przywiozę Ci coś . Składaj zamówienie. Spotkamy się u Ciebie na łące nad Biebrzą, potem pojedziemy do mojej teściowej a na koniec skoczymy do Zeto. A sernik jest dobry i mnie zaczyna ślina lecieć. Nie masz tam u siebie targu? U nas też są :Dwspaniałe krowy. A te Jersey , to chyba nie ma na Ukrainie a u nas są. I mleko dają lepsze.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Targ jest, ale takich produktów nie ma.. Na krowach, to się nie znam, ale na pikniku jak najbardziej..
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
idę spać. Jutro pracowity dzień.Ale taki piknik fajna rzecz. A nad Biebrzą . To już w ogóle by było świetnie. Pachnie skoszone siano a na wiosnę przylatują bataliony, to dopiero jest widok. Tysiące tych wdzięcznych ptaków na łące. Dobranoc
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tak - dużo tam jest bocianów..a i zapach skoszonej trawy też uwielbiam.. Nie wiesz czy tam jeszcze ryby tak biorą?
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Biorą. I w tych jamkach to łowią bolenie, szczupaki.Mój mąż złowił za Dębowem jazia.A tak to płotki, jazgarze, okonie,leszcze.A i węgorza można złapać. Są raki. Ci co tam mieszkają to nieraz codziennie łowią.My z mężem to kiedyś cale dnie spędzaliśmy na łódce.Tęsknię za wyjazdem nad Biebrzę. Tam takie przestrzenie, czas płynie leniwie. Ta roślinność wodna.Kołujące wysoko kanie . Ach dusza śpiewa. Śpiewająco idę spać.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Pięknie Dasna.. To jest bajka. Aż się rozmarzyłam..
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Dzień dobry Dziś świtem bladym kopnęłam się na targ. Tym razem pochodziłam trochę dłużej i znalazłam więcej przyjezdnych ze wsi. Kupiłam jajka od babci , nierówne i tylko miała 9. Śmietanę , z tego separatora , gęsta , ale już nie taki smak jak tydzień temu. Facet miał w słoiczkach smalec ze skwarkami własnej roboty i masło.Kupiłam migdały słodkie , orzechy włoskie . Są tam tez własnoręcznie suszone jabłka , morele, rożne owoce jagodowe (nazwy nawet nie znam) oczywiście moje kochane kaki (hurma) , suszone morele itd. Chcą do Unii, ale jak by weszli , to im zaraz wytłumaczą jakie to niezdrowe i nie europejskie jedzenie. Fakt z tym chlebem i kartoflami to przesada. Ale nasze europejskie jedzenie i normy z 1kg mięsa 3 kg wędliny , i boczek tłusty , słonina są passe
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2]
|
|
|