Toan, dzięki wielkie za ten link! Kilka moich refleksji:
No to powoli zaczyna się dietetyczne trzęsienie Ziemi...
Będą badania KLINICZNE diet niskowęglowodanowych!(oczywiście nie w Polsce, u nas to jest niemożliwe...
)
Dla porównania szczegółów z tych badań dodam, że dieta optymalna
dr. Kwaśniewskiego oscyluje w granicach energetycznych:
B - 10%, T - 82%, W - 8%
**************************************************************
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/86/2/276 - Full text
http://www.ajcn.org/cgi/reprint/86/2/276 wersja PDF
---------------------------------------------Cytat:
Abstrakt
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 86, No. 2, 276-284, August
2007 C 2007 American Society for Nutrition
Low-carbohydrate nutrition and metabolism1,2,3
Eric C Westman, Richard D Feinman, John C Mavropoulos, Mary C Vernon, Jeff
S Volek, James A Wortman, William S Yancy and Stephen D Phinney
1 From the Department of Medicine, Duke University Medical Center, Durham
NC (ECW, JCM, and WSY); the Department of Biochemistry, SUNY Downstate
Medical Center, Brooklyn, NY (RDF); private practice, Lawrence, KS (MCV);
the Human Performance Laboratory, Department of Kinesiology, University of
Connecticut, Storrs, CT (JSV); the First Nations and Inuit Health Branch,
Health Canada, Vancouver, Canada (JAW); the Center for Health Services
Research, Durham Veterans Affairs Medical Center, Durham, NC (WSY); and the
Department of Medicine (Professor Emeritus), University of California,
Davis, Davis, CA (SDP)
The persistence of an epidemic of obesity and type 2 diabetes suggests that
new nutritional strategies are needed if the epidemic is to be overcome. A
promising nutritional approach suggested by this thematic review is
carbohydrate restriction. Recent studies show that, under conditions of
carbohydrate restriction, fuel sources shift from glucose and fatty acids
to fatty acids and ketones, and that ad libitum-fed carbohydrate-restricted
diets lead to appetite reduction, weight loss, and improvement in surrogate
markers of cardiovascular disease.
---------------------------------------------------------------------------------- Tłumaczenie moje:
Odżywianie niskowęglowodanowe i metabolizm 1, 2, 3
[...]
Utrzymywanie się epidemii otyłości i cukrzycy typu 2 sugeruje, że są
potrzebne nowe strategie żywieniowe, jeśli epidemia ma zostać pokonana.
Ta tematyczna recenzja sugeruje, że ograniczenie węglowodanów jest
żywieniem obiecującym. Ostatnie badania wykazują, że ograniczenie
węglowodanów powoduje iż źródłem paliwa przestaje być glukoza a stają się
nim kwasy tłuszczowe i ciała ketonowe, że ogłoszenie - ograniczenia
węglowodanów w diecie prowadzą do redukcji apetytu, utraty wagi i poprawy
w chorobach układu krążenia.
[...]
PODSUMOWANIE
Ostatnie studia dały obraz metabolizmu diety niskoweglowodanowej (LCD)
i pokazany, że diety niskoweglowodanowe (LCDs) poprawiają kontrolę
glikemiczną i oporność insuliny u zdrowych osób i u osób z cukrzycą typu 2.
Zasada, by ograniczyć podaż węglowodanów, bez określonego odniesienia do
ilości kalorii, wywołuje spontaniczną redukcję w podaży kalorii.
W kontrolowanych opanowany próbach dla utrata wagi, LCD powoduje utrate
wagi i obniża poziom triglicerydów, poprawia cholesterol HDL i stosunek
ogólnego do cholesterolu HDL przez 6 - 12 [...] [?].
Potrzebne są kliniczne próby określające bezpieczeństwo i skuteczność
stosowania diet niskowęglowodanowych przez długi okres. W międzyczasie
okazuje się sensownym użycie LCD z ostrożnym monitorowaniem CVD czynników
ryzyka i innych zmiennych związanych ze zdrowiem.
Celem prowadzenia badań klinicznych na dietach niskowęglowodanowych
są podstawowe pytania o oporności insuliny i regulacji komórkowego
metabolizmu paliwa, jak również pytania, czy dietetyczny węglowodan jest
podstawowym składnikiem odżywczym, czy tłuszcz z diety jest przyczyną
chorób serca. Z powodu ich glukozy - i obniżania skutków insuliny, diety
niskowęglowodanowe powinny zostać ocenione jako dające możliwość
poprawienia warunków leczenia chorób związanych z hiperglikemią,
hyperinsulinemią i insulinoopornością.
Podkreślamy, że metoda badań polegająca na ograniczeniu węglowodanów
spełnia oczekiwania w relacji utraty wagi, w przeciwieństwie do
wcześniejszych obaw mają one ogólnie korzystny skutek na większość markerów
CVD, nawet gdy nie było utraty wagi. Intuicja wraz z założoną skutecznością
w stosunku do kontroli glukozy u cukrzyków, wskazuje, że jakaś forma diety
niskoweglowodanowej (LCD) może być preferowanym wyborem dla redukcji wagi
jak również dla ogólnego zdrowia.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------Koniec.
******************************************************************
Wiem, wiem... napewno nie wszystko przetłumaczyłam poprawnie, więc
znających angielski poproszę o RZECZOWE POPRAWKI istotnych błędów.
A wracając do tematu wątku.
Szczerze mówiąc mam z tego powodu uczucia mieszane, bo szykuje się jednak
niezły galimatias na rynku żywieniowym... :[
Jednak niewątpliwą radością napawa mnie fakt, że w świetle szykujących się
zmian w światowych trendach dietetycznych, dieta niskowęglowodanowa
jaką ułożył dr Kwaśniewski (w 1966 r.!- czyli NA DŁUGO przed dr. Atkinsem)
jednak doczeka należnego uznania i plecania jako diety zdrowej i leczniczej
w wielu jednostkach chorobowych.
Szkoda tylko, że jak zwykle u nas... polski lekarz nie miał takiej szansy,
bo bezmyślność polskiej naukowej elity na to nie pozwoliła...
"dzięki" czemu słuchając ostrzeżeń tejże elity wielu poważnie chorych
ludzi przez te wszystkie lata - nie dało sobie szansy na lepsze życie...
czy nawet dłuższe życie...
Ciekawa jestem też kogo z komisji (która wydała kiedyś wyrok skazujący
dietę optymalną na NAUKOWY NIEBYT) będzie teraz stać na przeproszenie
dr. Kwaśniewskiego ???...
Czy może całe to "elitarne" grono Komitetu Terapii PAN w osobach:
prof. dr Halina Adamska-Dyniewska, prof. dr Tadeusz Bogdanik,
prof. dr Włodzimierz Buczko, prof. dr Tadeusz Chruściel, prof. dr Andrzej
Członkowski, prof. dr Andrzej Dziatkowiak, prof. dr Kornel Gibiński,
prof. dr Zbigniew Gonciarz, prof. dr Jan Hasik, prof. dr Zbigniew Herman,
prof. dr Maria Hoffman, prof. dr Janusz Jeljasiewicz, prof. dr Zdzisław
Kleinrok, prof. dr Zbigniew Knapik, prof. dr Stanisław Kochlmunzer,
prof. dr Elżbieta Kostka-Trąbka, prof. dr Marek Krawczyk, prof. dr Jerzy
Maj, prof. dr Aleksander Mrozikiewicz, prof. dr Jan Nielubowicz,
prof. dr Jerzy Polański, prof. dr Tadeusz Popiela, prof. dr Stanisław
Pużyński, prof. dr Zbigniew Religa, prof. dr Wojciech Rowiński,
prof. dr Andrzej Szczeklik, prof. dr Roman Szulc, prof. dr Marian
Wilimowski, prof. dr Jerzy Wójcick i - będzie po prostu milczeć, jakby nic się nie stało...
A co na to oszukani pacjenci??? Czy w ogóle poczują się oszukani?
Czy może będą udawać, że nie dali się wkręcić i "zawsze jedli tłusto"
(tzn. optymalnie)... (?)... i tylko mają "złe geny"....
A ilu cukrzyków podejmie próbę zrezygnowania ze swoich ulubionych cukrów w diecie?
A jak zareagują nasze elity żywieniowe z IŻŻ... ?... 8[
http://www.izz.waw.pl/wwzz/opinie-13.html- czy tym razem przyznają, że punkt 10. "należy uznać za błąd sztuki"???
Co za CYNIZM... IŻŻ robi kasę nawet na opinii o diecie optymalnej...
http://www.izz.waw.pl/izz/wydawnictwa.htmlBardzom ciekawa jak oni wszyscy odwrócą tego nieszczęsnego kota... ? 8]
...
Bardzo polecam jedną z ciekawszych dyskusji na grupie p.s.m. sprzed kilku
lat, z niezmiennymi do dziś epitetami z gatunku "optymalni to sekciarze"
autorstwa bezmyślnych dyskutantów:
http://dlaczego-nie-ma-badan-do.gu.ma/ :]
Ciekawa jestem EWOLUCJI ich poglądów, która teraz niewątpliwie
będzie ich udziałem... ;[
Kto z tych kpiarzy teraz przyzna, że się mylił, kto zacznie zwalać winę
na innych za swój oportunizm zawodowy, a kto po prostu sprawę
przemilczy..(?)... jakby nic się nie stało...
Krystyna
--
Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor,
że głupstwo powiedział. Fredro Aleksander