forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-28, 22:38:47

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
660600 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Szybki przepis na wędlinę
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Szybki przepis na wędlinę  (Przeczytany 3970 razy)
baska
Go


Email
Szybki przepis na wędlinę
« : 2007-08-18, 02:42:27 »

Cytuj
Oto przepis
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania

Wykonanie
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam
trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w
zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre.
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28696022.html

Zrobilam z lopatki, gotowalam 20 i 15 min. Hm, niebo w gebie! Wyglada jak pieczona, jest taka delikatna, miekka, wilgotna. Moja pierwsza wedlina domowej roboty i jest wspaniala.
Polecam wszystkim!
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Szybki przepis na wędlinę
« Odpowiedz #1 : 2007-08-18, 17:20:48 »

Baska,super przepis,
mam pytanie,czy mieso po ugotowaniu i wystudzeniu przechowywac w lodowce do nastepnego gotowania,????
mysle,ze gdyby nie ,to szybko sie zepsuje bez schlodzenia????? Smile
Zapisane
baska
Go


Email
Odp: Szybki przepis na wędlinę
« Odpowiedz #2 : 2007-08-19, 00:20:22 »

Kodar, nie. Musi stac cala noc na kuchence. Po zrobieniu, moze spokojnie stac kilka dni w lodowce.
Ale najlepsza jest od razu po przygotowaniu!
Zapisane
Adiqq
Go


Email
Odp: Szybki przepis na wędlinę
« Odpowiedz #3 : 2007-08-19, 08:46:55 »

przepis nie jest nowy, moi rodzice co roku na wielkanoc cos takiego robią...tylko że mięso się pekluje i 
zalewa zalewą (podobny skład, ale bez majonezu, stary przepis na zalewę od dziadka-ponad 50 lat ma) w BUNCLOKU Smile Kilka dni leży sobie a potem hop do formy (takiej starej specjalnej na szynke) gotuje się, tyle że dużo dłużej, ale ten smak..... Smile
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.025 sekund z 17 zapytaniami.