Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Szybki przepis na wędlinę (Przeczytany 4137 razy)
|
baska
Go
|
Oto przepis Schab lub piers z indyka (2kg) 2l wody 1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa np łopatka to mozna dac więcej) 1 łyżka cukru 1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego 1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku 2 łyzki majonezu inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle własnego uznania
Wykonanie WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre.
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28696022.htmlZrobilam z lopatki, gotowalam 20 i 15 min. Hm, niebo w gebie! Wyglada jak pieczona, jest taka delikatna, miekka, wilgotna. Moja pierwsza wedlina domowej roboty i jest wspaniala. Polecam wszystkim!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Baska,super przepis, mam pytanie,czy mieso po ugotowaniu i wystudzeniu przechowywac w lodowce do nastepnego gotowania,???? mysle,ze gdyby nie ,to szybko sie zepsuje bez schlodzenia?????
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
baska
Go
|
Kodar, nie. Musi stac cala noc na kuchence. Po zrobieniu, moze spokojnie stac kilka dni w lodowce. Ale najlepsza jest od razu po przygotowaniu!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Adiqq
Go
|
przepis nie jest nowy, moi rodzice co roku na wielkanoc cos takiego robią...tylko że mięso się pekluje i zalewa zalewą (podobny skład, ale bez majonezu, stary przepis na zalewę od dziadka-ponad 50 lat ma) w BUNCLOKU Kilka dni leży sobie a potem hop do formy (takiej starej specjalnej na szynke) gotuje się, tyle że dużo dłużej, ale ten smak.....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|